skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zalej wątrobę wrzącą wodą i usuń z niej film. Oczyszczoną wątrobę kroimy na duże kawałki.
Krok 2:
Przenieś wątrobę do miski blendera i zmiel ją do stanu papkowatego. Szlifowałem przez około 20 sekund przy niskich obrotach.
Krok 3:
Przenieś mieloną wątrobę do głębokiej miski, wbij jajka, wlej mleko i 2 łyżki oleju roślinnego, dodaj przesianą mąkę, sól i pieprz do smaku.
Krok 4:
Zagnieść gładkie ciasto. Odstawiamy na chwilę (około 10-15 minut), a następnie ponownie mieszamy. Okazuje się płynny. To ciasto wystarczyło mi na 5 średnich naleśników.
Krok 5:
Kalcynuj patelnię olejem roślinnym (1 łyżka stołowa), rozłóż jedną piątą ciasta i równomiernie wyrównaj, aby uzyskać umiarkowanie cienki naleśnik. Smażyć z jednej strony na średnim ogniu przez 2 minuty.
Krok 6:
Odwróć naleśnik i smaż przez kolejną 1 minutę - z drugiej strony smaży się szybciej. Wyjmij gotowy naleśnik z patelni i wlej następną partię. Już nie dodawałam oleju. U mnie, jak już pisałam, wyszło 5 naleśników.
Krok 7:
Do sosu wymieszaj posiekany czosnek i majonez. Wziąłem majonez w ilości jednej łyżki stołowej ze zjeżdżalnią na jeden naleśnik. Majonez użyto 67% tłuszczu. Możesz wziąć na pół ze śmietaną.
Krok 8:
Przystępujemy do zbierania ciasta. Naleśnik wątrobowy kładziemy na płaskim naczyniu lub płycie kuchennej i smarujemy sosem majonezowym.
Krok 9:
Połóż na nim następny.
Krok 10:
I też go smarujemy.
Krok 11:
Więc układamy wszystkie naleśniki stosem i smarujemy każdy.
Krok 12:
W razie potrzeby możesz ozdobić świeżym ogórkiem, koperkiem lub zieloną cebulą, a także użyć innych opcji dekoracyjnych, na przykład gotowanego jajka, gotowanej marchewki, pomidorów itp.
bardzo lubię gotować ciasto wątrobowe z wątroby wołowej. Okazuje się, że wygląda szykownie i smakuje niesamowicie, spodoba się wszystkim, zwłaszcza miłośnikom podrobów. Niesamowita opcja na święta Wszystkich formatów!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g