ciasto z wątróbką wołową na wakacje

ciasto z przekąskami na świąteczną ucztę. Mimo wszystkich korzyści wątróbka wołowa jest warta grosza. Biorąc pod uwagę, że do tego przepisu potrzebujemy tylko pół kilograma, danie okazuje się bardzo opłacalne. To ciasto smakuje po prostu idealnie!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 12 g
tłuszcze 47 % 18 g
węglowodany 21 % 8 g
241 kcal
IG: 63 / 0 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zalej wątrobę wrzącą wodą i usuń z niej film. Oczyszczoną wątrobę kroimy na duże kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przenieś wątrobę do miski blendera i zmiel ją do stanu papkowatego. Szlifowałem przez około 20 sekund przy niskich obrotach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś mieloną wątrobę do głębokiej miski, wbij jajka, wlej mleko i 2 łyżki oleju roślinnego, dodaj przesianą mąkę, sól i pieprz do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść gładkie ciasto. Odstawiamy na chwilę (około 10-15 minut), a następnie ponownie mieszamy. Okazuje się płynny. To ciasto wystarczyło mi na 5 średnich naleśników.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kalcynuj patelnię olejem roślinnym (1 łyżka stołowa), rozłóż jedną piątą ciasta i równomiernie wyrównaj, aby uzyskać umiarkowanie cienki naleśnik. Smażyć z jednej strony na średnim ogniu przez 2 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odwróć naleśnik i smaż przez kolejną 1 minutę - z drugiej strony smaży się szybciej. Wyjmij gotowy naleśnik z patelni i wlej następną partię. Już nie dodawałam oleju. U mnie, jak już pisałam, wyszło 5 naleśników.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do sosu wymieszaj posiekany czosnek i majonez. Wziąłem majonez w ilości jednej łyżki stołowej ze zjeżdżalnią na jeden naleśnik. Majonez użyto 67% tłuszczu. Możesz wziąć na pół ze śmietaną.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przystępujemy do zbierania ciasta. Naleśnik wątrobowy kładziemy na płaskim naczyniu lub płycie kuchennej i smarujemy sosem majonezowym.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż na nim następny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    I też go smarujemy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Więc układamy wszystkie naleśniki stosem i smarujemy każdy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W razie potrzeby możesz ozdobić świeżym ogórkiem, koperkiem lub zieloną cebulą, a także użyć innych opcji dekoracyjnych, na przykład gotowanego jajka, gotowanej marchewki, pomidorów itp.

bardzo lubię gotować ciasto wątrobowe z wątroby wołowej. Okazuje się, że wygląda szykownie i smakuje niesamowicie, spodoba się wszystkim, zwłaszcza miłośnikom podrobów. Niesamowita opcja na święta Wszystkich formatów!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy