skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić żeberka wieprzowe na grillu na ruszcie? Przede wszystkim przygotuj mięso. Żeberka powinny być świeże, wtedy gotowe danie okaże się niezwykle delikatne i soczyste. Jeśli masz mięso z zamrażarki, należy je wcześniej wyjąć z zamrażarki i rozmrozić w temperaturze pokojowej. Opłucz żebra pod bieżącą wodą i osusz papierowymi serwetkami.
Krok 2:
Oddziel krawędzie od siebie. Jeśli jest na nich mało miąższu, taśmę można pozostawić w takiej postaci, w jakiej jest, to znaczy marynować i smażyć w całym kawałku. Miałem żeberka z mięsem i warstwą tłuszczu, więc zrobiłem pojedyncze kawałki.
Krok 3:
Przygotuj wszystko do marynaty. Obierz cebulę. Opłucz pomidory, cebulę i zioła i osusz.
Krok 4:
Pokrój cebulę w pierścienie o średniej grubości.
Krok 5:
Ułóż żeberka na płaskiej powierzchni. Sól, posyp mieloną kolendrą, oregano i pieprzem. Odwróć kawałki na drugą stronę i posyp wszystkie przyprawy w ten sam sposób.
Krok 6:
Pokrój pomidory na plasterki, posiekaj warzywa. Ułóż krążki cebuli na mięsie. Wyciśnij pomidory, pamiętaj o zieleni rękami (w ten sposób powstaje pachnący sok) i wyślij do mięsa. Dodaj olej roślinny. Wszystko bardzo dobrze wymieszaj i włóż do pojemnika na żywność, miski lub rondla. Pozostaw w ten sposób do marynowania przez co najmniej godzinę. Im dłużej żeberka są marynowane, tym bardziej aromatyczne i smaczne będą.
Krok 7:
Rozpal grill. Kiedy drewno opałowe i węgle zostaną spalone, możesz przejść do następnego kroku. Ułóż żeberka na suchym, czystym ruszcie. Wyślij do grilla.
Krok 8:
Gotuj, od czasu do czasu obracając żeberka.
Krok 9:
Smażyć do miękkości i rumianej, apetycznej Skórki. Możesz sprawdzić gotowość mięsa, wykonując nacięcie na jednym z kawałków. Jeśli zobaczysz przezroczysty sok, kebab jest gotowy. Nie prześwietlaj żeber na węglach, bo wyschną. Doprowadzenie mięsa do miękkości Zajęło mi około pół godziny.
Krok 10:
Pyszne żeberka są gotowe! Podawaj je na gorąco ze świeżymi warzywami, wszelkiego rodzaju sałatkami, a także z zimowymi preparatami, takimi jak: lecho, pikle itp.
smacznego!
przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Oregano suszone - 306 kcal/100g
- Oregano - 306 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Żeberka wieprzowe - 321 kcal/100g