żeberka wieprzowe na grillu

pyszne, pachnące, najbardziej soczyste i apetyczne! Żeberka wieprzowe na grillu są zawsze miękkie i delikatne, a marynowane szybko i łatwo. Takie żeberka odlatują ze stołu w mgnieniu oka! Najpiękniejszy przepis na gotowanie na grillu!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 12 g
tłuszcze 62 % 23 g
węglowodany 5 % 2 g
258 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić żeberka wieprzowe na grillu na ruszcie? Przede wszystkim przygotuj mięso. Żeberka powinny być świeże, wtedy gotowe danie okaże się niezwykle delikatne i soczyste. Jeśli masz mięso z zamrażarki, należy je wcześniej wyjąć z zamrażarki i rozmrozić w temperaturze pokojowej. Opłucz żebra pod bieżącą wodą i osusz papierowymi serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel krawędzie od siebie. Jeśli jest na nich mało miąższu, taśmę można pozostawić w takiej postaci, w jakiej jest, to znaczy marynować i smażyć w całym kawałku. Miałem żeberka z mięsem i warstwą tłuszczu, więc zrobiłem pojedyncze kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj wszystko do marynaty. Obierz cebulę. Opłucz pomidory, cebulę i zioła i osusz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cebulę w pierścienie o średniej grubości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż żeberka na płaskiej powierzchni. Sól, posyp mieloną kolendrą, oregano i pieprzem. Odwróć kawałki na drugą stronę i posyp wszystkie przyprawy w ten sam sposób.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój pomidory na plasterki, posiekaj warzywa. Ułóż krążki cebuli na mięsie. Wyciśnij pomidory, pamiętaj o zieleni rękami (w ten sposób powstaje pachnący sok) i wyślij do mięsa. Dodaj olej roślinny. Wszystko bardzo dobrze wymieszaj i włóż do pojemnika na żywność, miski lub rondla. Pozostaw w ten sposób do marynowania przez co najmniej godzinę. Im dłużej żeberka są marynowane, tym bardziej aromatyczne i smaczne będą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozpal grill. Kiedy drewno opałowe i węgle zostaną spalone, możesz przejść do następnego kroku. Ułóż żeberka na suchym, czystym ruszcie. Wyślij do grilla.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotuj, od czasu do czasu obracając żeberka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smażyć do miękkości i rumianej, apetycznej Skórki. Możesz sprawdzić gotowość mięsa, wykonując nacięcie na jednym z kawałków. Jeśli zobaczysz przezroczysty sok, kebab jest gotowy. Nie prześwietlaj żeber na węglach, bo wyschną. Doprowadzenie mięsa do miękkości Zajęło mi około pół godziny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pyszne żeberka są gotowe! Podawaj je na gorąco ze świeżymi warzywami, wszelkiego rodzaju sałatkami, a także z zimowymi preparatami, takimi jak: lecho, pikle itp.

smacznego!

przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Żeberka wieprzowe - 321   kcal/100g

Podobne przepisy