chebureki z ciasta parzonego

cienkie, musujące, chrupiące ciasto z soczystym nadzieniem mięsnym. Istnieje wiele ciekawych przepisów na gotowanie cheburek, jeden z udanych można bezpiecznie nazwać-cheburek na cieście budyniowym, ciasto jest cienko rozwałkowane i nie pęka, dzięki czemu całe soczyste nadzienie mięsne pozostaje w cieście.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 8 g
tłuszcze 20 % 8 g
węglowodany 60 % 24 g
197 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Przesiej mąkę pszenną. Zagotuj wodę. Wlej jedną szklankę mąki pszennej do głębokiej miski i zalej ją wrzącą wodą, wymieszaj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej pozostałą przesianą mąkę, wbij jajko kurze, dodaj sól, cukier, wlej wódkę i olej roślinny. Wymieszaj składniki łyżką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy masa zacznie gromadzić się w grudkę, rozłóż ciasto na stole posypanym mąką i kontynuuj ugniatanie ciasta rękami, aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto zostawiamy na stole, przykrywając je na wierzchu miską lub folią spożywczą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zróbmy nadzienie dla cheburek. Mięso mielone można przygotować samodzielnie ze świeżego mięsa, lepiej jest użyć mieszanki wieprzowiny i wołowiny, uzyskuje się bardziej soczyste i smaczne nadzienie. Do miski z mięsem mielonym dodaj drobno posiekaną cebulę, sól i czarny pieprz do smaku, trochę zimnej wody i szybko wymieszaj, aby masa stała się jednorodna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przejdź do gotowania cheburek. Ciasto dzieli się na 12-15 kawałków, w zależności od pożądanej wielkości gotowych produktów, mam zbyt duże czebureki, chociaż w pasztecikach z Czeburek jest mniej więcej tej samej wielkości, a każde ciasto można bezpiecznie nazwać pełną porcją, myślę, że można je ugotować w mniejszym rozmiarze.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zwiń każdy kawałek w kulkę, zmiażdż go w ciasto i zwiń w cienką warstwę. Podczas toczenia nie trzeba dodawać mąki do powierzchni roboczej, ciasto jest posłuszne w pracy, nie przykleja się do powierzchni roboczej. Jeśli chcesz, aby czebureki były równe i piękne, tego samego rozmiaru, koła ciasta można wyciąć nożem na spodku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na każdym cieście ciasta kładziemy łyżkę mielonego mięsa, ostrożnie rozprowadzając je na jednej połowie, drugą połowę ciasta pokrywamy nadzieniem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mocujemy krawędzie ciasta, ściskając je widelcem, aby sok z nadzienia nie wyciekł podczas smażenia, a ciasta okazały się piękniejsze.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej olej roślinny na patelnię, dobrze go podgrzej. Rozłóż półfabrykaty cheburek na oleju i smaż je na średnim ogniu na złoty kolor po obu stronach. Rozłóż chebureki na talerzu z papierową serwetką, aby nadmiar oleju wchłonął się w papier. Następnie przenieś placki na talerz do podania. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina wołowina - 236   kcal/100g

Podobne przepisy