skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Przesiej mąkę pszenną. Zagotuj wodę. Wlej jedną szklankę mąki pszennej do głębokiej miski i zalej ją wrzącą wodą, wymieszaj.
Krok 2:
Wlej pozostałą przesianą mąkę, wbij jajko kurze, dodaj sól, cukier, wlej wódkę i olej roślinny. Wymieszaj składniki łyżką.
Krok 3:
Gdy masa zacznie gromadzić się w grudkę, rozłóż ciasto na stole posypanym mąką i kontynuuj ugniatanie ciasta rękami, aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto zostawiamy na stole, przykrywając je na wierzchu miską lub folią spożywczą.
Krok 4:
Zróbmy nadzienie dla cheburek. Mięso mielone można przygotować samodzielnie ze świeżego mięsa, lepiej jest użyć mieszanki wieprzowiny i wołowiny, uzyskuje się bardziej soczyste i smaczne nadzienie. Do miski z mięsem mielonym dodaj drobno posiekaną cebulę, sól i czarny pieprz do smaku, trochę zimnej wody i szybko wymieszaj, aby masa stała się jednorodna.
Krok 5:
Przejdź do gotowania cheburek. Ciasto dzieli się na 12-15 kawałków, w zależności od pożądanej wielkości gotowych produktów, mam zbyt duże czebureki, chociaż w pasztecikach z Czeburek jest mniej więcej tej samej wielkości, a każde ciasto można bezpiecznie nazwać pełną porcją, myślę, że można je ugotować w mniejszym rozmiarze.
Krok 6:
Zwiń każdy kawałek w kulkę, zmiażdż go w ciasto i zwiń w cienką warstwę. Podczas toczenia nie trzeba dodawać mąki do powierzchni roboczej, ciasto jest posłuszne w pracy, nie przykleja się do powierzchni roboczej. Jeśli chcesz, aby czebureki były równe i piękne, tego samego rozmiaru, koła ciasta można wyciąć nożem na spodku.
Krok 7:
Na każdym cieście ciasta kładziemy łyżkę mielonego mięsa, ostrożnie rozprowadzając je na jednej połowie, drugą połowę ciasta pokrywamy nadzieniem.
Krok 8:
Mocujemy krawędzie ciasta, ściskając je widelcem, aby sok z nadzienia nie wyciekł podczas smażenia, a ciasta okazały się piękniejsze.
Krok 9:
Wlej olej roślinny na patelnię, dobrze go podgrzej. Rozłóż półfabrykaty cheburek na oleju i smaż je na średnim ogniu na złoty kolor po obu stronach. Rozłóż chebureki na talerzu z papierową serwetką, aby nadmiar oleju wchłonął się w papier. Następnie przenieś placki na talerz do podania. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mielona wieprzowina wołowina - 236 kcal/100g