skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić duszoną pierś z kurczaka z kapustą na patelni? Przygotuj jedzenie. Czas gotowania będzie się różnić w zależności od wieku wybranej kapusty: im młodsza kapusta, tym mniej czasu potrzeba. Mam świeże zbiory kapusty. Marchew i cebula są małe. Filet z piersi kurczaka bez kości, połowa średniej wielkości piersi. Ale możesz wziąć mniej kurczaka i trochę więcej. Możesz wziąć swoje ulubione przyprawy(mam liść laurowy i czarny mielony).
Krok 2:
Opłucz wszystkie warzywa pod bieżącą zimną wodą i osusz. Z kapusty odetnij zwiędłe liście i pokrój w paski. Im cieńsza kapusta jest pokrojona, tym szybciej się ugotuje. Obierz cebulę i marchewkę ze skóry. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, pokrój cebulę w małe kostki.
Krok 3:
Opłucz świeży filet z piersi kurczaka pod bieżącą zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Rozgrzej głęboką patelnię z olejem roślinnym i smaż mięso na dużym ogniu na złoty kolor. Zmniejsz ogień do niskiego poziomu, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut. Możesz wlać trochę gorącej wody (100 ml), jeśli kurczak nie dał soku.
Krok 4:
Dodaj posiekaną kapustę na patelnię do fileta z kurczaka, wymieszaj, przykryj do końca pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. Nie zapomnij wymieszać kapusty z kurczakiem.
Krok 5:
Dodaj posiekaną cebulę i marchewkę do kapusty, wymieszaj. Przykryj patelnię pokrywką i kontynuuj duszenie warzyw z kurczakiem na małym ogniu przez kolejne 20 minut.
Krok 6:
Rozcieńczyć koncentrat pomidorowy 100 ml ciepłej wody. Wlej koncentrat pomidorowy do kapusty, dodaj sól, czarny pieprz, liść laurowy. Wymieszaj kapustę i gotuj na wolnym ogniu, aż będzie miękka. Określ gotowość według własnych upodobań. Kapusta zajęła mi kolejne 10 minut. Jeśli twoja pasta pomidorowa jest bardzo kwaśna, możesz dodać łyżeczkę cukru, aby uzyskać zrównoważony smak.
Krok 7:
Podawaj gotowaną duszoną kapustę z kurczakiem na gorąco jako samodzielne danie na obiad. Do takiej kapusty możesz zaoferować dania z ziemniaków. Po schłodzeniu taka kapusta będzie również bardzo smaczna.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g