golonka w folii pieczona w piekarniku

pieczona golonka w prostej, aromatycznej marynacie. Golonka pieczona w piekarniku jest bardzo delikatna i soczysta dzięki pikantnej marynacie. Takie danie posłuży jako dekoracja każdego stołu: nadaje się zarówno na wakacje, jak i na zwykły rodzinny obiad.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 17 g
tłuszcze 46 % 22 g
węglowodany 19 % 9 g
266 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Weź golonkę niezbyt dużą, około 1 kg, w przeciwnym razie upieczenie jej zajmie dużo czasu. Zwróć szczególną uwagę na wybór sosu sojowego. Teraz w sklepach jest wiele tanich próbek sosu sojowego - nie radzę ich używać. Użyj naturalnego sosu sojowego fermentowanego. Musztarda może być absolutnie dowolna, a świeży czosnek zastępujemy czosnkiem w proszku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W sosie sojowym rozpuść musztardę, dobrze wymieszaj, aby nie było grudek. Marynata na golonkę jest gotowa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj golonkę, osusz. Ostrym nożem wykonaj kilka głębokich nacięć w skórze. Ta procedura pomoże zapobiec napinaniu skóry.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Czosnek obrać i pokroić w plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż talerze czosnku do szczelin.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nie polecam solić golonki, sos sojowy jest już wystarczająco słony. Obficie posmaruj golonkę marynatą ze wszystkich stron - Można to zrobić w osobnym naczyniu lub natychmiast w żaroodpornym naczyniu do pieczenia, po przykryciu dużym kawałkiem folii. Pozostaw do marynowania przez 20-30 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż liście laurowe na wierzchu. Możesz również dodać swoje ulubione przyprawy i przyprawy, a także ziarna pieprzu lub plasterek cytryny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Szczelnie owinąć folię. Zrób w nim kilka nakłuć wykałaczką, aby wydostała się para.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz golonkę o wadze 1 kg przez około 1,5 godziny. Większa waga, odpowiednio, więcej czasu. Aby uzyskać złotą skórkę, rozwiń folię około 20 minut przed końcem pieczenia. Podawaj natychmiast, gdy golonka jest gorąca. Smacznego!

Taka golonka może być gotowana zarówno w zwykłym piekarniku, jak i na grillu.
mięso jest łatwo cięte z kości, ponieważ golonka jest najdelikatniejsza.
podawaj takie danie na gorąco ze świeżymi warzywami, ziołami lub sałatką warzywną.
odpowiednie będą również sosy podawane z mięsem!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przeczytaj artykuł o tym, jak najlepiej używać folii do gotowania folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym . Zawiera wiele niezbędnych informacji, wskazówek i hacków życia.

o tym, jak rozmrażać Mrożone mięso, przeczytaj w ten artykuł dotyczy prawidłowego rozmrażania żywności .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Golonka wieprzowa - 294   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g

Podobne przepisy