skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zaczynamy przygotowywać naleśniki od krojenia cukinii - naszego głównego składnika. Najpierw je umyj, a następnie obierz skórkę, trzy na tarce i przenieś do głębokiej miski. Sól i pieprz do smaku, dodaj jajka, wszystko dobrze wymieszaj. Oddzielnie wlej mleko do śmietany, wymieszaj i dodaj do masy cukinii, wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 2:
Nadeszła kolej na mąkę, którą należy najpierw przesiać. Mąkę należy wlać na tyle, aby masa stała się płynna, jak każde ciasto naleśnikowe. Musisz wlać małe porcje i cały czas dokładnie mieszać, aby nie powstały grudki.
Krok 3:
Na samym końcu wlej olej roślinny, wymieszaj. Nasze ciasto jest gotowe, dobrze sobie z tym poradziliśmy. Zobaczmy teraz, jak usmażyć naleśniki z cukinii.
Krok 4:
Aby to zrobić, dobrze kalcynuj patelnię z dodatkiem oleju roślinnego, wlej na nią małą porcję ciasta za pomocą chochli i dobrze wyrównaj na dnie, obracając patelnię w kółko. Pieczemy naleśniki z obu stron, aż będą ugotowane i do uzyskania pięknego rumieńca. Używamy całego ciasta.
Krok 5:
Naleśniki te dobrze podawać z serem feta lub fetą, świeżymi pomidorami i ziołami. Z nadzieniem będą o wiele bardziej sycące, chociaż uwielbiam je jeść i tak po prostu, zwłaszcza gdy bardzo za nimi tęsknię. Smacznego!
ten przepis daje bardzo delikatne i pyszne naleśniki z cukinii. Moja córka przyjechała odwiedzić, przygotowałem dla niej różne potrawy, ale nie je chleba, ale bardzo lubi warzywa. Postanowiłem więc upiec takie naleśniki z cukinii, które zjadła z wielką przyjemnością. Wszechstronność tego dania polega na tym, że można go gotować o każdej porze roku - latem są w ogrodzie, a zimą w sklepie. Cukinia do przepisu lepiej jest brać Młode, nieco niedojrzałe i nie Dojrzałe. W takiej cukinii nie ma dużych nasion, a także cienkiej i delikatnej skóry, której nie można ciąć. Zamiast zwykłej cukinii możesz użyć cukinii. Bardzo radzę gotować!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g