pyszne naleśniki z cukinii

cudowne naleśniki z cukinii o niekonwencjonalnym kształcie. Spójrz tylko, jakie są złote i apetyczne. A jeśli sam je ugotujesz, poczujesz również niezrównany aromat. Moje ulubione naleśniki!
EllisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 3 g
tłuszcze 39 % 7 g
węglowodany 44 % 8 g
99 kcal
IG: 44 / 0 / 56

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zaczynamy przygotowywać naleśniki od krojenia cukinii - naszego głównego składnika. Najpierw je umyj, a następnie obierz skórkę, trzy na tarce i przenieś do głębokiej miski. Sól i pieprz do smaku, dodaj jajka, wszystko dobrze wymieszaj. Oddzielnie wlej mleko do śmietany, wymieszaj i dodaj do masy cukinii, wymieszaj, aż będzie gładka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Nadeszła kolej na mąkę, którą należy najpierw przesiać. Mąkę należy wlać na tyle, aby masa stała się płynna, jak każde ciasto naleśnikowe. Musisz wlać małe porcje i cały czas dokładnie mieszać, aby nie powstały grudki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na samym końcu wlej olej roślinny, wymieszaj. Nasze ciasto jest gotowe, dobrze sobie z tym poradziliśmy. Zobaczmy teraz, jak usmażyć naleśniki z cukinii.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby to zrobić, dobrze kalcynuj patelnię z dodatkiem oleju roślinnego, wlej na nią małą porcję ciasta za pomocą chochli i dobrze wyrównaj na dnie, obracając patelnię w kółko. Pieczemy naleśniki z obu stron, aż będą ugotowane i do uzyskania pięknego rumieńca. Używamy całego ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Naleśniki te dobrze podawać z serem feta lub fetą, świeżymi pomidorami i ziołami. Z nadzieniem będą o wiele bardziej sycące, chociaż uwielbiam je jeść i tak po prostu, zwłaszcza gdy bardzo za nimi tęsknię. Smacznego!

ten przepis daje bardzo delikatne i pyszne naleśniki z cukinii. Moja córka przyjechała odwiedzić, przygotowałem dla niej różne potrawy, ale nie je chleba, ale bardzo lubi warzywa. Postanowiłem więc upiec takie naleśniki z cukinii, które zjadła z wielką przyjemnością. Wszechstronność tego dania polega na tym, że można go gotować o każdej porze roku - latem są w ogrodzie, a zimą w sklepie. Cukinia do przepisu lepiej jest brać Młode, nieco niedojrzałe i nie Dojrzałe. W takiej cukinii nie ma dużych nasion, a także cienkiej i delikatnej skóry, której nie można ciąć. Zamiast zwykłej cukinii możesz użyć cukinii. Bardzo radzę gotować!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy