ciasto Napoleon na patelni

Superszybki sposób na zrobienie słynnego ciasta! Idealny Klasyczny Napoleon ze skondensowanym mlekiem, ale na patelni! Fantastyka? Nie, rzeczywistość! Okazuje się, że super smaczne i szybkie ciasto z dużą ilością warstw i bardzo udanym kremem. Przepis przyda się nie tylko tym, którzy mają problemy z piekarnikiem!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 34 % 21 g
węglowodany 56 % 35 g
354 kcal
IG: 3 / 3 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ciasto Napoleon na patelni? Przygotuj składniki ciasta. Weź mąkę najwyższej jakości. Zawartość tłuszczu w mleku wpływa tylko na końcową zawartość kalorii, możesz wziąć dowolną. Jajko - duże lub średnie. Masło-temperatura pokojowa, zmiękczone. Weź sodę gaszoną.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W czystej misce zetrzyj jajko cukrem łyżką lub widelcem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj masło roślinne i miękkie masło, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mleko, dodaj sól, wymieszaj. Następnie szybko wymieszaj sodę gaszoną octem. Dodaj mąkę w małych porcjach, mieszając masę, aby nie było grudek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz musisz zagnieść ciasto rękami. Spójrz na samo ciasto i, jeśli to konieczne, dodaj więcej mąki. Powinniśmy mieć elastyczne, nie lepkie ciasto, umiarkowanie strome (ale nie za dużo!), dobrze utrzymujący kształt.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podziel ciasto na 18-22 części w zależności od średnicy patelni (Moja ma średnicę 20 cm).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze posyp stół mąką, również wałkiem do ciasta. Z każdej części ciasta rozwałkuj cienkie ciasto do rozmiaru patelni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Delikatnie zwiń ciasto na wałek do ciasta i przenieś je na suchą, gorącą patelnię. Usmaż ciasto z obu stron. Zajmie to bardzo mało czasu. Możesz podnieść krawędź ciasta i sprawdzić, jak się piecze. Ciasta powinny być bardzo cienkie i dobrze wysuszone na patelni. Prosto do lekkiego chrupnięcia i przypalenia. Wtedy nie są gumowe. A krem dobrze się wchłania.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy ciasto jeszcze się nie ochłodziło, możesz szybko przyciąć jego krawędzie, aby uzyskać piękne, idealnie równe koło. Następnie pozwalamy przycinać okruchy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przygotuj produkty do kremu. Uwaga! Ten krem jest bez mąki. Jeśli nie jesteś pewien, czy możesz to zrobić lub jesteś przyzwyczajony do gotowania kremu z mąką, przygotuj krem zgodnie ze swoim zwykłym przepisem. Masło powinno być miękkie, w temperaturze pokojowej, aby lepiej się ubijało.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym w osobnej misce.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Umieść garnek z grubym dnem na kuchence, wlej mleko i podgrzej na małym ogniu. Zwykle mleko doprowadza się do wrzenia, ale nie wszyscy wiedzą, jak wlać je do jajek, aby nie pojawiły się płatki. Dlatego jeśli nie jesteś profesjonalistą, który krem może gotować przynajmniej w nocy z zamkniętymi oczami, lepiej nie doprowadzaj mleka do wrzenia. Wystarczy poczekać, aż zacznie się od niego para. Oznacza to, że mleko będzie gorące, ale nie wrząca woda.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej podgrzane mleko do mieszanki jajecznej w cienkim strumieniu i bardzo powoli, ciągle szybko mieszając trzepaczką. Jeśli się spieszysz, jajka zwijają się, a krem idzie w płatki (przynajmniej z mąką, przynajmniej bez). Idealnie, trzepaczką należy mieszać jajka tak szybko, jak to możliwe, ale mleko wlewa się bardzo powoli. Przenieś mieszaninę z powrotem do rondla i gotuj krem na małym ogniu, stale (!) mieszając, aż zgęstnieje.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyłącz kuchenkę, zdejmij patelnię z ognia i pozostaw krem do ostygnięcia. Aby krem nie zamarł, przykryj go folią spożywczą & quot; w kontakcie & quot;. Schłodzić krem do temperatury pokojowej lub jeszcze niższej. Jeśli krem jest ciepły w środku, stopi masło, a masa znacznie się upłynni. Do schłodzonego kremu dodaj miękkie masło o temperaturze pokojowej.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dobrze ubij masę mikserem. Powinien stać się bujny i podwoić swój rozmiar.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj mleko skondensowane i wanilinę do śmietany i ponownie ubij, aż będzie gładkie. Lepiej nie dodawać całego skondensowanego mleka od razu, ponieważ w zależności od gęstości kremu może być potrzebne mniej. Dlatego uważnie obserwuj konsystencję. Ostrożnie, nie przebijaj kremu, bo się rozwarstwi. Gdy masa będzie jednorodna, wyłącz mikser.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Na szerokim, płaskim talerzu do ciasta zacznij układać ciasta jeden na drugim, smarując każdy z nich kremem. !!! Ciasta powinny dobrze ostygnąć zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Sprawdź to, w przeciwnym razie ciepłe ciasta stopią masło w śmietanie, a krem rozrzedzi się, rozwarstwi i wypłynie podczas montażu.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Posiekaj kawałki ciasta i posyp wierzch i boki ciasta tym okruchem. Pozostaw ciasto na 2-3 godziny w pokoju, aby ciasta nasiąkły kremem, a następnie wstaw do lodówki na noc. Przed podaniem możesz udekorować ciasto miętą, jagodami, owocami. Posypałem go cukrem pudrem na wierzchu.

to ciasto zrobiłam drugi raz w życiu. Po raz pierwszy zrobiłem to w piekarniku i przewoziłem przez 3 godziny, podczas gdy piekłem tylko 8 ciast. Od razu cały proces zajął mi 2,5 godziny, a ciasta okazały się 22. Przepis na ciasto jest bardzo udany! Ciasta są cienkie (przez nie prześwituje stół), nie rozrywają się, są elastyczne. Łatwo wyprostuj się na patelni. Ponieważ teraz jest coś do porównania - w piekarniku raczej nie zrobię "Napoleona".

Rada: do tego ciasta możesz użyć nie tylko kremu zaproponowanego w przepisie, który jest trudny do wykonania, ale także wybrać odpowiedni krem dla Napoleona , a także śmietana lub po prostu gotowane mleko skondensowane (wybierz według własnego gustu).

zobacz, czy mleko skondensowane jest wysokiej jakości. Nie powinien być płynny i płynny. Jeśli natkniesz się na takie mleko skondensowane-to podróbka. Dobrej jakości prawdziwe mleko skondensowane jest zwykle Rogaczewskie.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy