skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby ugotować julienne z kurczakiem i grzybami na patelni, potrzebujemy: filet z kurczaka( lub mięso z udek bez kości); pieczarki; śmietana (20% tłuszczu); ser; masło; olej roślinny; mielony czarny pieprz i sól.
Krok 2:
Grzyby umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.
Krok 3:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na średnie kawałki.
Krok 4:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 5:
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę. l masło i 1 łyżka. l olej roślinny.
Krok 6:
Ułóż kurczaka i smaż, aż będzie do połowy ugotowany, około 7 minut. Najpierw woda uwolni się z mięsa, gdy odparuje, kurczak nabierze złotej skórki. Przenieś kurczaka na talerz.
Krok 7:
Na tej samej patelni usmaż podgrzej jeszcze 1 łyżkę. l. warzywa i 1 łyżka.l. masło. Umieść pieczarki na patelni i usmaż złoty kolor.
Krok 8:
Włóż filety z kurczaka do pieczarek na patelnię.
Krok 9:
Smaż razem, aż grzyby i kurczak będą ugotowane, około 10 minut na średnim ogniu. Na koniec sól, pieprz.
Krok 10:
Wlej śmietanę i wymieszaj. Rozgrzej wszystko razem przez 2 minuty.
Krok 11:
Posyp julienne tartym serem.
Krok 12:
Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu aż ser się rozpuści. Zajmuje to około 1-2 minut.
Krok 13:
Ułóż julienne na talerzach, posyp świeżymi ziołami i podawaj. Smacznego!
Julien (FR. julienne) specjalny sposób krojenia młodych warzyw w cienkie paski, zwykle w sezonie letnim do zup i sałatek, charakterystyczny dla kuchni francuskiej.
we współczesnej kuchni termin ten odnosi się do zimnej obróbki (krojenia) warzyw przeznaczonych do zup lub sosów, co daje najdelikatniejszą konsystencję lub przyspiesza gotowość potrawy z młodych warzyw lub ich pędów. Praktycznie oznacza to, że Julien najczęściej oznacza krojenie w paski (w roślinach okopowych) i cienkie pierścienie w cebuli i pomidorach.
sałatki składające się z takich cienko pokrojonych warzyw noszą zatem nazwę juliens, a zupa, w której układane są tak pokrojone warzywa, nazywana jest zupą Julien. W Rosji Julien nazywa się danie z grzybów pieczonych w śmietanie lub śmietanie pod skórką serową (zwykle w kokotnicy). Juliens z kurczaka i owoców morza są również bardzo poszukiwane.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g