Julienne z kurczakiem i grzybami na patelni

prawie jak klasyczny, ale na patelni. Zwykle julienne jest częściowo robiona na patelni, ale następnie układana w kokosach, posypana serem i gotowana w piekarniku. Proponuję szybką opcję gotowania, w której nie trzeba osobno przygotowywać sosu. Wszystko odbywa się natychmiast i szybko.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 12 g
tłuszcze 55 % 16 g
węglowodany 3 % 1 g
215 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby ugotować julienne z kurczakiem i grzybami na patelni, potrzebujemy: filet z kurczaka( lub mięso z udek bez kości); pieczarki; śmietana (20% tłuszczu); ser; masło; olej roślinny; mielony czarny pieprz i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Grzyby umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na średnie kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej 1 łyżkę. l masło i 1 łyżka. l olej roślinny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż kurczaka i smaż, aż będzie do połowy ugotowany, około 7 minut. Najpierw woda uwolni się z mięsa, gdy odparuje, kurczak nabierze złotej skórki. Przenieś kurczaka na talerz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na tej samej patelni usmaż podgrzej jeszcze 1 łyżkę. l. warzywa i 1 łyżka.l. masło. Umieść pieczarki na patelni i usmaż złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż filety z kurczaka do pieczarek na patelnię.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smaż razem, aż grzyby i kurczak będą ugotowane, około 10 minut na średnim ogniu. Na koniec sól, pieprz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej śmietanę i wymieszaj. Rozgrzej wszystko razem przez 2 minuty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp julienne tartym serem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu aż ser się rozpuści. Zajmuje to około 1-2 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż julienne na talerzach, posyp świeżymi ziołami i podawaj. Smacznego!

Julien (FR. julienne) specjalny sposób krojenia młodych warzyw w cienkie paski, zwykle w sezonie letnim do zup i sałatek, charakterystyczny dla kuchni francuskiej.
we współczesnej kuchni termin ten odnosi się do zimnej obróbki (krojenia) warzyw przeznaczonych do zup lub sosów, co daje najdelikatniejszą konsystencję lub przyspiesza gotowość potrawy z młodych warzyw lub ich pędów. Praktycznie oznacza to, że Julien najczęściej oznacza krojenie w paski (w roślinach okopowych) i cienkie pierścienie w cebuli i pomidorach.
sałatki składające się z takich cienko pokrojonych warzyw noszą zatem nazwę juliens, a zupa, w której układane są tak pokrojone warzywa, nazywana jest zupą Julien. W Rosji Julien nazywa się danie z grzybów pieczonych w śmietanie lub śmietanie pod skórką serową (zwykle w kokotnicy). Juliens z kurczaka i owoców morza są również bardzo poszukiwane.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy