posiekane kotlety z kurczaka z serem

ręcznie cięte, soczyste, miękkie i niesamowicie pyszne! Te posiekane kotlety z kurczaka z serem są przygotowywane bez maszynki do mięsa-kurczak jest tutaj krojony w małe kostki. A nadzienie serowe sprawia, że są jeszcze bardziej delikatne i soczyste.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 19 g
tłuszcze 27 % 9 g
węglowodany 15 % 5 g
178 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić posiekane kotlety z kurczaka z serem? Przygotuj jedzenie. Do tego przepisu najlepiej nadaje się pierś lub uda kurczaka, mięso z niego jest najbardziej miękkie i szybko się gotuje. Potrzebujesz tylko jednej piersi lub dwóch filetów. Możesz wziąć dowolny ser, to nie jest ważne. Kefir można zastąpić kombinacją kefiru + majonezu. Każda ulubiona zieleń będzie pasować, podobnie jak przyprawy. Mam koperek / pietruszkę i paprykę czerwoną / czarną.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj filety i dobrze wysusz. Pokrój go w bardzo małe kostki. Aby to zrobić, najpierw pokrój mięso na cienkie talerze, które z kolei są w paski, a już w kostkę. W rzeczywistości nie potrwa to tak długo, jak się wydaje, najważniejsze jest dobre naostrzenie noża.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Złóż pokrojone filety do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze umyj warzywa, osusz. Drobno posiekaj nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przekrój ser na pół. Jedną połowę pokroić w kostkę, drugą zetrzeć na grubej tarce. Ma to na celu lepsze stopienie sera, ale nadal pozostają duże kawałki. Jeśli używasz miękkiego sera serowego, po prostu go pokrój, nie pocieraj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj warzywa i ser do mięsa. W razie potrzeby na tym etapie możesz dodać posiekaną cebulę lub czosnek do mielonego mięsa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj skrobię do mielonego mięsa. Wlej kefir. Sól i dopraw przyprawami. Uważaj na sól. Dostosuj jego ilość do ilości i zasolenia sera. Dobrze wymieszaj mięso mielone. Powinien okazać się dość gęsty i lepki ze względu na skrobię i kefir. Jeśli mięso mielone nie skleja się, Dodaj do niego jajko.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej patelnię z grubym dnem. Lepiej jest smażyć na takim-równomiernie się nagrzewa i utrzymuje ciepło, niż pozwala na lepsze smażenie potraw. Używam z powłoką nieprzywierającą. Wlej olej roślinny na patelnię. Rozłóż na nim mielone mięso łyżką stołową, tworząc z niego okrągłe kotlety. Możesz je uformować rękami, ale jestem przyzwyczajony do robienia tego łyżką. Pamiętaj, że nie musisz panierować kotletów.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smaż kotlety na średnim ogniu, aż będą złotobrązowe, około 5 minut. Następnie odwróć na drugą stronę. W trakcie tego procesu przykryłem patelnię pokrywką, aby mięso miało czas na przygotowanie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij gotowe kotlety na talerz z ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podawaj kotlety na gorąco z dowolnym dodatkiem. Dobrze do nich pasuje sos na bazie śmietany lub jogurtu. Z tej ilości produktów uzyskuje się około 10-12 kotletów, w zależności od ich wielkości.

Wiele osób zna przepis na mielone kotlety wykonane nożem. Przygotowują się szybko i prosto. W tym daniu do mięsa dodaje się ser, który po stopieniu sprawia, że kotlety są soczyste i dodają pikantnego akcentu do ich smaku.

bardzo często gotuję takie posiekane kotlety, nazywamy je potarganymi. Ale po raz pierwszy ugotowałem go z serem. Okazało się bardzo smaczne! Stopił się i nadał kotletom soczysty i pikantny smak.

umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy