skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić posiekane kotlety z kurczaka z serem? Przygotuj jedzenie. Do tego przepisu najlepiej nadaje się pierś lub uda kurczaka, mięso z niego jest najbardziej miękkie i szybko się gotuje. Potrzebujesz tylko jednej piersi lub dwóch filetów. Możesz wziąć dowolny ser, to nie jest ważne. Kefir można zastąpić kombinacją kefiru + majonezu. Każda ulubiona zieleń będzie pasować, podobnie jak przyprawy. Mam koperek / pietruszkę i paprykę czerwoną / czarną.
Krok 2:
Umyj filety i dobrze wysusz. Pokrój go w bardzo małe kostki. Aby to zrobić, najpierw pokrój mięso na cienkie talerze, które z kolei są w paski, a już w kostkę. W rzeczywistości nie potrwa to tak długo, jak się wydaje, najważniejsze jest dobre naostrzenie noża.
Krok 3:
Złóż pokrojone filety do miski.
Krok 4:
Dobrze umyj warzywa, osusz. Drobno posiekaj nożem.
Krok 5:
Przekrój ser na pół. Jedną połowę pokroić w kostkę, drugą zetrzeć na grubej tarce. Ma to na celu lepsze stopienie sera, ale nadal pozostają duże kawałki. Jeśli używasz miękkiego sera serowego, po prostu go pokrój, nie pocieraj.
Krok 6:
Dodaj warzywa i ser do mięsa. W razie potrzeby na tym etapie możesz dodać posiekaną cebulę lub czosnek do mielonego mięsa.
Krok 7:
Dodaj skrobię do mielonego mięsa. Wlej kefir. Sól i dopraw przyprawami. Uważaj na sól. Dostosuj jego ilość do ilości i zasolenia sera. Dobrze wymieszaj mięso mielone. Powinien okazać się dość gęsty i lepki ze względu na skrobię i kefir. Jeśli mięso mielone nie skleja się, Dodaj do niego jajko.
Krok 8:
Rozgrzej patelnię z grubym dnem. Lepiej jest smażyć na takim-równomiernie się nagrzewa i utrzymuje ciepło, niż pozwala na lepsze smażenie potraw. Używam z powłoką nieprzywierającą. Wlej olej roślinny na patelnię. Rozłóż na nim mielone mięso łyżką stołową, tworząc z niego okrągłe kotlety. Możesz je uformować rękami, ale jestem przyzwyczajony do robienia tego łyżką. Pamiętaj, że nie musisz panierować kotletów.
Krok 9:
Smaż kotlety na średnim ogniu, aż będą złotobrązowe, około 5 minut. Następnie odwróć na drugą stronę. W trakcie tego procesu przykryłem patelnię pokrywką, aby mięso miało czas na przygotowanie.
Krok 10:
Wyjmij gotowe kotlety na talerz z ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podawaj kotlety na gorąco z dowolnym dodatkiem. Dobrze do nich pasuje sos na bazie śmietany lub jogurtu. Z tej ilości produktów uzyskuje się około 10-12 kotletów, w zależności od ich wielkości.
Wiele osób zna przepis na mielone kotlety wykonane nożem. Przygotowują się szybko i prosto. W tym daniu do mięsa dodaje się ser, który po stopieniu sprawia, że kotlety są soczyste i dodają pikantnego akcentu do ich smaku.
bardzo często gotuję takie posiekane kotlety, nazywamy je potarganymi. Ale po raz pierwszy ugotowałem go z serem. Okazało się bardzo smaczne! Stopił się i nadał kotletom soczysty i pikantny smak.
umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g