Irlandzki chleb na sodzie w piekarniku

pyszny domowy chleb! Prosty i niedrogi przepis! Irlandzki chleb na sodzie w piekarniku (Irish soda Bread) to jeden z przepisów, który jest odpowiedni dla tych, którzy chcą nauczyć się piec swój domowy chleb. Prażone nasiona słonecznika nadają irlandzkiemu chlebowi szczególny smak i urok. Czuje się przytulność, ciepło i wyjątkowy smak domowego chleba! Jako dodatkowe składniki do takich wypieków można dodać trochę czystych rodzynek lub suszonych śliwek, sezamu. Możesz włożyć trochę kurkumy.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 8 g
tłuszcze 6 % 3 g
węglowodany 77 % 36 g
205 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić irlandzki chleb na sodzie w piekarniku, przygotuj niezbędne do tego produkty. Kefir należy wziąć 1% i zaleca się wcześniejsze wyjęcie go z lodówki, aby się rozgrzał. Wziąłem zwykłą mąkę pszenną, dodając do niej 2 łyżki. l otręby, okazało się, że mąka z otrębami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Suszone nasiona słonecznika, lekko zrumienione na suchej patelni bez oleju. Często mieszaj nasiona, aby się nie przypaliły.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę, aby nasycić ją tlenem, a otręby pozostałe w sitku włóż z powrotem do mąki. Dodaj prażone nasiona słonecznika, sodę oczyszczoną i drobną sól. Cukier granulowany Zwykle dodaję do prawie każdego dania, aby zrównoważyć smak, a irlandzki chleb na sodzie w piekarniku nie jest wyjątkiem. Wymieszaj wszystko razem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść miękkie, przylegające do dłoni ciasto, stopniowo dodając kefir w temperaturze pokojowej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włącz piekarnik na 200 stopni. Odkurzyć ciasto, stół i ręce mąką, ułożyć gładkie ciasto i uformować Okrągły kształt chleba. Na górze ostrym nożem wykonaj nacięcie w kształcie krzyża.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż uformowane ciasto do piekarnika natychmiast po ugniataniu i piecz przez 35-40 minut. Chleb powinien wyraźnie rosnąć i brązowieć. Wyjmij gotowy irlandzki chleb z piekarnika, przykryj czystym ręcznikiem i ostudź.

istnieją różne odmiany irlandzkiego chleba z dodatkiem płatków owsianych, ktoś wbija czosnek do środka, eksperymentuj według własnego gustu.
aby nie było wyczuwalnego, szczególnie w świeżo upieczonym chlebie, smaku sody, który niektórzy wyraźnie odczuwają, zgaś sodę wrzącą wodą przed dodaniem jej do ciasta.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615   kcal/100g
  • Nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy