skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić irlandzki chleb na sodzie w piekarniku, przygotuj niezbędne do tego produkty. Kefir należy wziąć 1% i zaleca się wcześniejsze wyjęcie go z lodówki, aby się rozgrzał. Wziąłem zwykłą mąkę pszenną, dodając do niej 2 łyżki. l otręby, okazało się, że mąka z otrębami.
Krok 2:
Suszone nasiona słonecznika, lekko zrumienione na suchej patelni bez oleju. Często mieszaj nasiona, aby się nie przypaliły.
Krok 3:
Przesiej mąkę, aby nasycić ją tlenem, a otręby pozostałe w sitku włóż z powrotem do mąki. Dodaj prażone nasiona słonecznika, sodę oczyszczoną i drobną sól. Cukier granulowany Zwykle dodaję do prawie każdego dania, aby zrównoważyć smak, a irlandzki chleb na sodzie w piekarniku nie jest wyjątkiem. Wymieszaj wszystko razem.
Krok 4:
Zagnieść miękkie, przylegające do dłoni ciasto, stopniowo dodając kefir w temperaturze pokojowej.
Krok 5:
Włącz piekarnik na 200 stopni. Odkurzyć ciasto, stół i ręce mąką, ułożyć gładkie ciasto i uformować Okrągły kształt chleba. Na górze ostrym nożem wykonaj nacięcie w kształcie krzyża.
Krok 6:
Włóż uformowane ciasto do piekarnika natychmiast po ugniataniu i piecz przez 35-40 minut. Chleb powinien wyraźnie rosnąć i brązowieć. Wyjmij gotowy irlandzki chleb z piekarnika, przykryj czystym ręcznikiem i ostudź.
istnieją różne odmiany irlandzkiego chleba z dodatkiem płatków owsianych, ktoś wbija czosnek do środka, eksperymentuj według własnego gustu.
aby nie było wyczuwalnego, szczególnie w świeżo upieczonym chlebie, smaku sody, który niektórzy wyraźnie odczuwają, zgaś sodę wrzącą wodą przed dodaniem jej do ciasta.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615 kcal/100g
- Nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g