Gołąbki z kapustą i mielonym mięsem w piekarniku

pieczone w piekarniku gołąbki, proste i pyszne! To danie jest ukochane przez wiele pokoleń. Łączy przystawkę i danie główne. Gotowanie gołąbków z kapustą i mielonym mięsem w piekarniku jest trochę czasochłonne, ale zdecydowanie warto.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 5 g
tłuszcze 45 % 10 g
węglowodany 32 % 7 g
139 kcal
IG: 63 / 38 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gołąbki w piekarniku? Przygotuj wskazane składniki. Lepiej jest wziąć mięso mielone domowe, mieszane. Lepiej wybrać proporcje mięsa według własnych upodobań, mam mieloną wieprzowinę / kurczaka. Weź kapustę z gęstym widelcem, młodą, w przypadku innej kapusty czas pieczenia będzie musiał zostać wydłużony. Wziąłem ryż gotowany na parze. Przygotuj żaroodporną formę do użycia w piekarniku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wybrany ryż zalej wrzącą wodą. Gdy woda ostygnie, opłucz ryż pod bieżącą wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W rondlu zagotuj wodę i zanurz w niej całą kapustę. Po 3 minutach Odwróć główkę kapusty. Następnie usuń ogrzewanie, ale pozostaw kapustę w wodzie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W głębokiej misce połącz wybrane mięso mielone, umyty ryż i posiekaną cebulę. Starta cebula sprawi, że mięso mielone będzie bardziej soczyste, a kawałki cebuli nie będą zbyt widoczne. Dodaj sól do smaku i zmielony czarny pieprz, równomiernie wymieszaj mięso mielone.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij kapustę z wody i rozłóż na liściach, przecinając je nożem od strony podstawy. Jeśli liście są twarde i pękają podczas oddzielania ich od widelca, należy je jeszcze trochę trzymać we wrzącej wodzie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W liściach podstawa jest szorstka i sztywna. Można go wyciąć razem z częścią miękkiego arkusza; można wyciąć trójkąt; lub można pokonać młotkiem do gotowania. Wybierz wygodny sposób cięcia liści.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż mięso mielone na krawędzi każdego arkusza i zwiń arkusz z mięsem mielonym w kopercie. Nadmiar arkusza można odciąć nożem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż gołąbki z każdej strony na średnim ogniu, aż się zarumienią. Aby zmniejszyć zawartość kalorii w naczyniu i czas gotowania, ten krok można pominąć. Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W wybranym naczyniu do pieczenia ułóż smażone gołąbki w jednej warstwie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W głębokiej misce połącz koncentrat pomidorowy, śmietanę i wodę, dodaj szczyptę soli i dokładnie wymieszaj. Polej ten sos gołąbkami w kształcie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj formę gołąbkami folią i włóż do nagrzanego piekarnika na 40-50 minut. Po 30 - 40 minutach pieczenia zdejmij folię z formy i upiecz bez niej.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj gotowe gołąbki na gorąco, jako samodzielne danie. Ale możesz zaoferować im dania z ziemniaków. Pamiętaj, aby zaoferować kwaśną śmietanę do gołąbków.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy