skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gołąbki w piekarniku? Przygotuj wskazane składniki. Lepiej jest wziąć mięso mielone domowe, mieszane. Lepiej wybrać proporcje mięsa według własnych upodobań, mam mieloną wieprzowinę / kurczaka. Weź kapustę z gęstym widelcem, młodą, w przypadku innej kapusty czas pieczenia będzie musiał zostać wydłużony. Wziąłem ryż gotowany na parze. Przygotuj żaroodporną formę do użycia w piekarniku.
Krok 2:
Wybrany ryż zalej wrzącą wodą. Gdy woda ostygnie, opłucz ryż pod bieżącą wodą.
Krok 3:
W rondlu zagotuj wodę i zanurz w niej całą kapustę. Po 3 minutach Odwróć główkę kapusty. Następnie usuń ogrzewanie, ale pozostaw kapustę w wodzie.
Krok 4:
W głębokiej misce połącz wybrane mięso mielone, umyty ryż i posiekaną cebulę. Starta cebula sprawi, że mięso mielone będzie bardziej soczyste, a kawałki cebuli nie będą zbyt widoczne. Dodaj sól do smaku i zmielony czarny pieprz, równomiernie wymieszaj mięso mielone.
Krok 5:
Wyjmij kapustę z wody i rozłóż na liściach, przecinając je nożem od strony podstawy. Jeśli liście są twarde i pękają podczas oddzielania ich od widelca, należy je jeszcze trochę trzymać we wrzącej wodzie.
Krok 6:
W liściach podstawa jest szorstka i sztywna. Można go wyciąć razem z częścią miękkiego arkusza; można wyciąć trójkąt; lub można pokonać młotkiem do gotowania. Wybierz wygodny sposób cięcia liści.
Krok 7:
Połóż mięso mielone na krawędzi każdego arkusza i zwiń arkusz z mięsem mielonym w kopercie. Nadmiar arkusza można odciąć nożem.
Krok 8:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż gołąbki z każdej strony na średnim ogniu, aż się zarumienią. Aby zmniejszyć zawartość kalorii w naczyniu i czas gotowania, ten krok można pominąć. Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Krok 9:
W wybranym naczyniu do pieczenia ułóż smażone gołąbki w jednej warstwie.
Krok 10:
W głębokiej misce połącz koncentrat pomidorowy, śmietanę i wodę, dodaj szczyptę soli i dokładnie wymieszaj. Polej ten sos gołąbkami w kształcie.
Krok 11:
Przykryj formę gołąbkami folią i włóż do nagrzanego piekarnika na 40-50 minut. Po 30 - 40 minutach pieczenia zdejmij folię z formy i upiecz bez niej.
Krok 12:
Podawaj gotowe gołąbki na gorąco, jako samodzielne danie. Ale możesz zaoferować im dania z ziemniaków. Pamiętaj, aby zaoferować kwaśną śmietanę do gołąbków.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g