skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić mintaja w piekarniku z cebulą i marchewką? Przygotuj niezbędne składniki do gotowania mintaja w piekarniku z marchewką i cebulą. Jeśli ryba jest zamrożona, należy ją najpierw rozmrozić w temperaturze pokojowej lub w lodówce. Rozmrażanie w niskich temperaturach będzie bardziej poprawne, ponieważ pozwala uniknąć wyraźnego kontrastu temperatury, w wyniku czego ryba zachowuje swoje właściwości odżywcze do maksimum.
Krok 2:
U mintaja odetnij wszystkie płetwy nożyczkami. Dokładnie opłucz rybę pod zimną wodą, zmywając małe łuski ze skóry. Usuń czarny film z brzucha, aby ryba nie była gorzka. Osusz rybę, pokrój ostrym nożem na porcje o pożądanej wielkości.
Krok 3:
Umieść rybę w wygodnym pojemniku, Posol, dodaj przyprawy, wymieszaj. Użyłam bazylii. Możesz wziąć dowolne przyprawy i przyprawy do woli. Pozostaw rybę na 20 minut, aby nasiąkła przyprawami.
Krok 4:
Cebulę wstępnie obrać, umyć. Pokrój cebulę w cienkie ćwiartki (to znaczy pokrój każdy pierścień cebuli na 4 części). Możesz pokroić cebulę w kostkę lub półpierścienie. Wybierz kształt i rozmiar cięcia według potrzeb.
Krok 5:
Obierz marchewki wstępnie umyte pod bieżącą wodą szczotką, zetrzyj na grubej tarce.
Krok 6:
Na patelni z dodatkiem oleju roślinnego smaż cebulę na średnim ogniu przez 3 minuty. W takim przypadku mieszaj okresowo, aby cebula była równomiernie smażona i nie przypaliła się.
Krok 7:
Dodaj marchewkę do cebuli, wymieszaj. Smaż warzywa podczas mieszania przez kolejne 5 minut.
Krok 8:
Dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę do warzyw. Nadadzą warzywom przyjemny kolor i dodatkowy smak. Wlej wrzącą wodę. Dlaczego akurat wrząca woda? Aby nie hamować procesu duszenia warzyw. Trochę soli i wszystko wymieszaj.
Krok 9:
Dusić warzywa na małym ogniu z zamkniętą pokrywką, aż będą niekompletne. Warzywa nie powinny być całkowicie miękkie. Osiągną pełną gotowość podczas pieczenia z rybą.
Krok 10:
W naczyniu do pieczenia ułóż równomiernie około 1/3 przygotowanych warzyw.
Krok 11:
Umieść kawałki mintaja na wierzchu.
Krok 12:
Zamknij rybę pozostałymi warzywami. Pożądane jest, aby górna warstwa warzyw maksymalnie zakrywała kawałki ryby. Warzywa z koncentratem pomidorowym podczas pieczenia zmiękczą i nasycą rybę, uczynią ją bardziej aromatyczną. Również dzięki czapce warzywnej & quot; ryba nie wyschnie w piekarniku i będzie soczysta. Możesz dodatkowo przykryć formę folią na górze.
Krok 13:
Piecz mintaja z warzywami w piekarniku rozgrzanym do 180C przez 25-30 minut. Czas pieczenia może się różnić w zależności od specyfiki pracy piekarnika i używanego materiału formy.
Krok 14:
Podawaj mintaja z warzywami na gorąco z dowolnym dodatkiem lub jako samodzielne danie. Smacznego!
możesz użyć filetów z mintaja, co będzie znacznie wygodniejsze. Ale jeśli nie ma czasu na cięcie ryb lub nie ma gotowego fileta, możesz upiec rybę na kawałki.
Ceramika nagrzewa się dłużej niż formy aluminiowe i szklane, więc od tego zależy również czas gotowania.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g