mintaj w piekarniku z cebulą i marchewką

Prosty mintaj można również ugotować bardzo smacznie. Mintaj pieczony z marchewką i cebulą okazuje się znacznie smaczniejszy. Warzywa nadają rybom nowy smak, sprawiają, że są bardziej soczyste i aromatyczne. Prosty i niedrogi przepis na rodzinny obiad.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 10 g
tłuszcze 13 % 2 g
węglowodany 25 % 4 g
72 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mintaja w piekarniku z cebulą i marchewką? Przygotuj niezbędne składniki do gotowania mintaja w piekarniku z marchewką i cebulą. Jeśli ryba jest zamrożona, należy ją najpierw rozmrozić w temperaturze pokojowej lub w lodówce. Rozmrażanie w niskich temperaturach będzie bardziej poprawne, ponieważ pozwala uniknąć wyraźnego kontrastu temperatury, w wyniku czego ryba zachowuje swoje właściwości odżywcze do maksimum.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    U mintaja odetnij wszystkie płetwy nożyczkami. Dokładnie opłucz rybę pod zimną wodą, zmywając małe łuski ze skóry. Usuń czarny film z brzucha, aby ryba nie była gorzka. Osusz rybę, pokrój ostrym nożem na porcje o pożądanej wielkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść rybę w wygodnym pojemniku, Posol, dodaj przyprawy, wymieszaj. Użyłam bazylii. Możesz wziąć dowolne przyprawy i przyprawy do woli. Pozostaw rybę na 20 minut, aby nasiąkła przyprawami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę wstępnie obrać, umyć. Pokrój cebulę w cienkie ćwiartki (to znaczy pokrój każdy pierścień cebuli na 4 części). Możesz pokroić cebulę w kostkę lub półpierścienie. Wybierz kształt i rozmiar cięcia według potrzeb.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz marchewki wstępnie umyte pod bieżącą wodą szczotką, zetrzyj na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni z dodatkiem oleju roślinnego smaż cebulę na średnim ogniu przez 3 minuty. W takim przypadku mieszaj okresowo, aby cebula była równomiernie smażona i nie przypaliła się.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj marchewkę do cebuli, wymieszaj. Smaż warzywa podczas mieszania przez kolejne 5 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę do warzyw. Nadadzą warzywom przyjemny kolor i dodatkowy smak. Wlej wrzącą wodę. Dlaczego akurat wrząca woda? Aby nie hamować procesu duszenia warzyw. Trochę soli i wszystko wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dusić warzywa na małym ogniu z zamkniętą pokrywką, aż będą niekompletne. Warzywa nie powinny być całkowicie miękkie. Osiągną pełną gotowość podczas pieczenia z rybą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W naczyniu do pieczenia ułóż równomiernie około 1/3 przygotowanych warzyw.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umieść kawałki mintaja na wierzchu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zamknij rybę pozostałymi warzywami. Pożądane jest, aby górna warstwa warzyw maksymalnie zakrywała kawałki ryby. Warzywa z koncentratem pomidorowym podczas pieczenia zmiękczą i nasycą rybę, uczynią ją bardziej aromatyczną. Również dzięki czapce warzywnej & quot; ryba nie wyschnie w piekarniku i będzie soczysta. Możesz dodatkowo przykryć formę folią na górze.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Piecz mintaja z warzywami w piekarniku rozgrzanym do 180C przez 25-30 minut. Czas pieczenia może się różnić w zależności od specyfiki pracy piekarnika i używanego materiału formy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podawaj mintaja z warzywami na gorąco z dowolnym dodatkiem lub jako samodzielne danie. Smacznego!

możesz użyć filetów z mintaja, co będzie znacznie wygodniejsze. Ale jeśli nie ma czasu na cięcie ryb lub nie ma gotowego fileta, możesz upiec rybę na kawałki.

Ceramika nagrzewa się dłużej niż formy aluminiowe i szklane, więc od tego zależy również czas gotowania.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy