kruchy pilaw z kurczakiem na patelni

pyszne i niedrogie danie na co dzień dla całej rodziny! Do przygotowania kruchego pilawu na patelni można użyć dowolnego rodzaju mięsa. Ale proponuję zrobić to z kurczaka. Taki pilaw gotuje się znacznie szybciej, a smak nie jest gorszy od innych metod gotowania. Spróbuj I ty!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 8 g
tłuszcze 27 % 8 g
węglowodany 47 % 14 g
159 kcal
IG: 8 / 92 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pilaw z kurczaka na patelni? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Do pilawu możesz użyć dowolnej części kurczaka. Będę gotować z udkami z kurczaka. Weź ryż długoziarnisty. Jest mniej podatny na gotowanie. Obierz cebulę i marchewkę i spłucz pod bieżącą wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój kurczaka na małe kawałki. Każde udo można podzielić na 3-4 części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby przygotować pilaw, weź szeroką patelnię z płaskim dnem i wysokimi bokami. Wlej na niego trochę oleju roślinnego i podgrzej, aż będzie gorący. Ułóż przygotowanego kurczaka i smaż na dużym ogniu przez 4-5 minut. Kurczak powinien być równomiernie pokryty złotą skórką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie przygotuj warzywa. Obraną cebulę i marchewkę należy posiekać. Pokrój cebulę w półpierścienie lub nieco mniej. Nie jest konieczne zbyt małe, w przeciwnym razie wszystko się zagotuje. Pokrój marchewki w cienkie kostki lub zetrzyj na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni do smażonego kurczaka dodaj przygotowane warzywa-cebulę i marchewkę. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw. Wszystko wymieszaj i smaż przez kolejne 2-3 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj trochę wody do mięsa. Umieść główkę czosnku na środku i przykryj wszystko pokrywką. Dusić mięso na małym ogniu przez 10-15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Osobno opłucz kilka razy przygotowany ryż. Następnie spuść z niego całą wodę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj ryż na patelnię do kurczaka. Dodaj gorącą wodę, aby znajdowała się nieco powyżej poziomu ryżu. Umieść całą tę samą główkę czosnku na środku. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj pilaw, aż ryż się ugotuje. Zajmie to 25 minut. W tym czasie ryż wchłonie cały płyn. Posmakuj ryżu pod koniec gotowania. W razie potrzeby możesz dodać trochę więcej gorącej wody. Ale trochę! Aby ryż nie zaczął się gotować.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zdejmij patelnię z gotowym pilawem z ognia i odstaw pod przykryciem na kolejne 15 minut. Przed podaniem wymieszaj gotowy pilaw.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pilaw z kurczaka można podawać ze świeżymi warzywami. Smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal / 100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy