skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pilaw z kurczaka na patelni? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Do pilawu możesz użyć dowolnej części kurczaka. Będę gotować z udkami z kurczaka. Weź ryż długoziarnisty. Jest mniej podatny na gotowanie. Obierz cebulę i marchewkę i spłucz pod bieżącą wodą.
Krok 2:
Pokrój kurczaka na małe kawałki. Każde udo można podzielić na 3-4 części.
Krok 3:
Aby przygotować pilaw, weź szeroką patelnię z płaskim dnem i wysokimi bokami. Wlej na niego trochę oleju roślinnego i podgrzej, aż będzie gorący. Ułóż przygotowanego kurczaka i smaż na dużym ogniu przez 4-5 minut. Kurczak powinien być równomiernie pokryty złotą skórką.
Krok 4:
W tym czasie przygotuj warzywa. Obraną cebulę i marchewkę należy posiekać. Pokrój cebulę w półpierścienie lub nieco mniej. Nie jest konieczne zbyt małe, w przeciwnym razie wszystko się zagotuje. Pokrój marchewki w cienkie kostki lub zetrzyj na grubej tarce.
Krok 5:
Na patelni do smażonego kurczaka dodaj przygotowane warzywa-cebulę i marchewkę. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw. Wszystko wymieszaj i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
Krok 6:
Następnie dodaj trochę wody do mięsa. Umieść główkę czosnku na środku i przykryj wszystko pokrywką. Dusić mięso na małym ogniu przez 10-15 minut.
Krok 7:
Osobno opłucz kilka razy przygotowany ryż. Następnie spuść z niego całą wodę.
Krok 8:
Dodaj ryż na patelnię do kurczaka. Dodaj gorącą wodę, aby znajdowała się nieco powyżej poziomu ryżu. Umieść całą tę samą główkę czosnku na środku. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj pilaw, aż ryż się ugotuje. Zajmie to 25 minut. W tym czasie ryż wchłonie cały płyn. Posmakuj ryżu pod koniec gotowania. W razie potrzeby możesz dodać trochę więcej gorącej wody. Ale trochę! Aby ryż nie zaczął się gotować.
Krok 9:
Zdejmij patelnię z gotowym pilawem z ognia i odstaw pod przykryciem na kolejne 15 minut. Przed podaniem wymieszaj gotowy pilaw.
Krok 10:
Pilaw z kurczaka można podawać ze świeżymi warzywami. Smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal / 100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g