bujne placki na kefirze z sodą i jajkami

zawsze bardzo przewiewne, grube, miękkie nawet po ostygnięciu! W naszej rodzinie wszyscy kochają wspaniałe naleśniki na kefirze z sodą i jajkami. Pachnące, pyszne-idealne na herbatę lub na śniadanie! Proste danie, które ma swoje sekrety. Chętnie się nimi dzielę. Każdy dostanie takie naleśniki!
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu
Uczestnik konkursu najlepsze z nowych przepisów - dla profesjonalistów

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 19 % 9 g
węglowodany 67 % 32 g
236 kcal
IG: 6 / 3 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bujne naleśniki na kefirze z jajkami? Wszystkie produkty do testu powinny mieć jedną temperaturę pokojową. Wcześniej wyjmij jajko i kefir z lodówki. Jeśli zapomnisz lub spieszysz się podczas mycia jajka, pozostaw je do ogrzania w ciepłej wodzie. Wystarczy 5 minut, a następnie wytrzyj do sucha. Kefir nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, zwykle biorę 2,5%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zważ wymaganą ilość mąki i przesiej do osobnej miski. Przesiewanie rozluźnia strukturę mąki, nasyca tlenem i oczywiście zapobiega przedostawaniu się śmieci. Miarka jest najpierw ważona lub napełniana bez ubijania, a następnie przesiewana. W ten sposób otrzymasz odpowiednią ilość mąki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź przestronny Kubek. Rozbij jajko, dodaj szczyptę soli, używam małej soli. Dodaj 2 łyżki. l. cukier, łyżki bez zjeżdżalni lub bardzo mały guzek. Dodaj 1 łyżeczkę cukru waniliowego (w razie potrzeby zmniejsz całkowitą ilość zwykłego cukru). Wymieszaj trzepaczką. Nie musisz ubijać, po prostu mieszaj, aż będzie gładka. Polecam użyć trzepaczki do wyrabiania ciasta, a nie widelca, ciasto okaże się zupełnie inne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nawet jeśli kefir ma temperaturę pokojową, podgrzej go na kuchence lub w kuchence mikrofalowej. Rozgrzej się do pierwszego "Bulka", serwatka jest widoczna, ale aby kefir nie zbrylał się i nie zbóż. Niektórzy obawiają się podgrzewania kefiru w kuchence mikrofalowej, ale tak właśnie ogrzewam i zawsze wszystko jest w porządku. Podgrzewam impulsami przez 30 sekund. Minuta jest zwykle wystarczająca, kieruj się mocą swojego sprzętu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Trzymaj rozgrzany kefir nad filiżanką, najpierw potrząśnij kefirem w szklance trzepaczką. Następnie ciągle mieszając mieszaninę jaj i cukru, wlej kefir, mieszaj, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie w 2-3 dawkach wlej przesianą mąkę w porcjach do płynnej bazy. Dodaję 2 łyżki. L. z dużym szkiełkiem mąki, mieszaj trzepaczką w jednym kierunku, aż będzie gładka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto powinno być dość gęste. Sprawdź, czy ciasto z trzepaczki lub łyżki nie powinno się swobodnie ślizgać, powinno leniwie zsuwać. Kefir i mąka glutenowa różnią się w regionach. Dlatego jeśli twoje ciasto okazało się płynne-dodaj mąkę, jeśli jest bardzo gęsta-kefir. Dodawaj stopniowo, aby uchwycić potrzebną konsystencję.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dopiero teraz przesiej sodę na wierzch ciasta. Dokładnie przesiej, na zdjęciu widać, że na sicie pozostały grudki. Pozostałyby w cieście grudkami, nie pozwalając sodzie równomiernie się rozprowadzić. Jeszcze raz intensywnie i dokładnie wymieszaj ciasto trzepaczką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kefir natychmiast zareaguje z sodą-zacznie gasić bezpośrednio w cieście, uwolnione pęcherzyki dwutlenku węgla sprawią, że ciasto będzie przewiewne, porowate. Soda trochę upłynnia ciasto, ułatwia, takie ciasto będzie łatwiejsze do rozlania. Jeśli wprowadzisz suplementy (rodzynki, jabłka...), zrób to teraz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj filiżankę i odstaw ciasto na 12-15 minut, aż pojawią się aktywne bąbelki. W tym czasie gluten będzie miał czas na rozproszenie, a ciasto będzie nasycone tlenem. Nie mieszaj więcej ciasta, aby nie zniszczyć jego struktury. Delikatnie nabierz łyżką od krawędzi.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podgrzej patelnię, wlej 3-4 łyżki. rafinowany olej słonecznikowy, pozwól olejowi się rozgrzać. Zmniejsz ciepło do średnio-średniego lub nawet mniej. Zanurz łyżkę w oleju roślinnym, zgarnij ciasto pełną łyżką i rozłóż na patelni, pomagając zsunąć się wilgotnym palcem lub lekko potrząsając łyżką. Działaj, jak ci się wydaje wygodniej. Smażyć na rumieniec od dołu, krawędź zaczęła wysychać, naleśniki wzrosły, pojawiają się bąbelki – czas się odwrócić.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Odwróć placki za pomocą kilku widelców lub szpatułki, ale nie rób tego gwałtownie. Odwróć się od siebie, gorący olej może się mocno poparzyć. Raz dodaj trochę oleju, więc usmaż całe ciasto. Ze względu na specyfikę pieca może być konieczne okresowe dodawanie lub zmniejszanie ciepła. Ważne jest, aby zrozumieć i uchwycić ciepło, aby naleśniki były równomiernie smażone. Aby nie okazało się, że skorupa jest spalona, a wewnątrz jest surowa. Tutaj pomoże praktyka lub znajomość twojego pieca.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Usuń gotowe naleśniki na ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar oleju.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Okazuje się, że naleśniki są umiarkowanie słodkie. Podawaj gorące bujne naleśniki ze śmietaną, skondensowanym mlekiem, dżemem, herbatą. Wystarcza na śniadanie dla 4-osobowej rodziny, Oczywiście jest to warunkowe - wszystko zależy od apetytu.

małe sekrety bujnych placków, dla większego sukcesu:

* bujne placki będą pochodzić tylko z gęstego ciasta!

• kefir lepiej jest wziąć kwaśny, dojrzały (3 dni, od daty produkcji).

• ogrzać jajka i nabiał do temperatury pokojowej.

• ciasto należy odpocząć, aby było nasycone tlenem i lżejsze.

• nie dodawaj dużo cukru do ciasta, w przeciwnym razie spód zacznie się palić, a środek pozostanie surowy.

* jeśli zagniatasz ciasto z jednej strony, okaże się gładsze i bardziej błyszczące.

* aby naleśniki były okrągłe, opuść ciasto z ostrej krawędzi łyżki, jeśli z boku - będą owalne.

• nie wprowadzaj dużo dodatków, aby ciasto mogło wyrosnąć.

• dno patelni powinno być grube.

• smaż naleśniki tylko na rozgrzanym oleju, na średnim lub umiarkowanym średnim ogniu, aby spód nie był zbyt usmażony, a środek miał czas na upieczenie.

• wlej oleje, aby całe dno było pokryte. Ważny jest tutaj złoty środek: jeśli jest mało oleju, naleśniki będą suche i nie będą miały wystarczającej siły, aby rosnąć, jeśli jest ich dużo, naleśniki będą tłuste.

• porcje ciasta-Zbierz nie więcej niż łyżkę stołową, w przeciwnym razie trudno będzie się usmażyć.

• pamiętaj, aby przesiać mąkę, aby poluzować i nasycić tlenem.

• wprowadzaj mąkę w małych porcjach, aby lepiej wymieszać i zatrzymać się na czas i nie przenosić.

• zawsze dodawaj dużo mąki, jej stosunek do kefiru wynosi prawie 1: 1.

wtedy na pewno ci się uda!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy