bryłki na patelni

chrupiące bryłki kurczaka powstają w 30 minut. Bryłki są pyszne z keczupem, majonezem, sosem & quot; Aioli& quot;, sosem " Tatar". Można je podawać jako danie mięsne z tłuczonymi ziemniakami lub smażonymi ziemniakami, frytkami.
prikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 17 g
tłuszcze 29 % 15 g
węglowodany 38 % 20 g
280 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bryłki na patelni? Przygotuj niezbędne produkty. Bryłki można tworzyć nie tylko z filetów z kurczaka, ale także z udek, ud, a nawet podudzi, najważniejsze jest odcięcie skóry z zakupionych części tuszy z kurczaka. W zależności od wielkości fileta może być potrzebne 1-2 jaja kurze na panierkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz filet z kurczaka, odetnij z niego folie, pokrój każdy w długie paski o grubości nie większej niż 1 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozbij jaja kurze do głębokiego pojemnika, ubij widelcem lub trzepaczką w puszystą pianę przez około 1-2 minuty. Nie trzeba mocno ubijać, wystarczy jakościowo wymieszać żółtka z białkami

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj frytki o dowolnym smaku rękami, umieszczając je w małej torebce. Możesz użyć młotka do gotowania, ale następnie umieść torebkę z frytkami w dodatkowej torbie, aby panierka nie rozlała się po powierzchni roboczej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mąkę pszenną na talerz i dodaj do niej sól i zmielony czarny pieprz do smaku. Delikatnie wymieszaj. Zanurz każdy kawałek fileta z kurczaka po obu stronach w przyprawionej mące - ta metoda mieszania przyprawy z mąką pozwoli zaoszczędzić czas na posypaniu każdego kawałka przyprawami osobno.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie przenieś kawałek fileta w mące do ubitej masy jajecznej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj pokruszone chipsy z bułką tartą w głębokim pojemniku lub misce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Panieruj w nich kawałek fileta z kurczaka wyekstrahowany z ubitej masy jajecznej. Taka panierka po usmażeniu staje się chrupiąca, smaczna i jasna.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W ten sposób zaplanuj wszystkie inne kawałki fileta z kurczaka, układając je na desce lub szerokim talerzu, naczyniu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej. Podgrzej na średnim ogniu, aż olej się zagotuje, ułóż panierowane półfabrykaty. Jeśli olej nie zostanie odpowiednio rozgrzany, panierka wchłonie go i odpadnie podczas smażenia, nie tworząc rumianej skórki, więc nie musisz się spieszyć w tej sprawie! Smaż bryłki z jednej strony przez około 2-3 minuty na średnim ogniu, odwróć i smaż przez kolejne 2-3 minuty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż przygotowane naczynie na papierowych serwetkach wyłożonych na talerzu. Papier wchłonie nadmiar tłuszczu - jest to bardzo ważne, zwłaszcza jeśli dzieci jedzą danie!

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj rumiane aromatyczne bryłki wraz z keczupem, klasycznym jogurtem, majonezem czosnkowym, nie zapominając o świeżych ziołach i warzywach.

nuggetsy na patelni gotują się bardzo szybko, jeśli wcześniej przygotujesz oba rodzaje panierki i ubijesz jaja kurze. Wskazane jest zaangażowanie pomocników, na przykład dzieci, w proces przygotowywania takiego dania. Uwielbiają pomagać w kuchni, ponieważ dostaną też soczyste bryłki.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Frytki - 536   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy