skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bryłki na patelni? Przygotuj niezbędne produkty. Bryłki można tworzyć nie tylko z filetów z kurczaka, ale także z udek, ud, a nawet podudzi, najważniejsze jest odcięcie skóry z zakupionych części tuszy z kurczaka. W zależności od wielkości fileta może być potrzebne 1-2 jaja kurze na panierkę.
Krok 2:
Opłucz filet z kurczaka, odetnij z niego folie, pokrój każdy w długie paski o grubości nie większej niż 1 cm.
Krok 3:
Rozbij jaja kurze do głębokiego pojemnika, ubij widelcem lub trzepaczką w puszystą pianę przez około 1-2 minuty. Nie trzeba mocno ubijać, wystarczy jakościowo wymieszać żółtka z białkami
Krok 4:
Posiekaj frytki o dowolnym smaku rękami, umieszczając je w małej torebce. Możesz użyć młotka do gotowania, ale następnie umieść torebkę z frytkami w dodatkowej torbie, aby panierka nie rozlała się po powierzchni roboczej.
Krok 5:
Dodaj mąkę pszenną na talerz i dodaj do niej sól i zmielony czarny pieprz do smaku. Delikatnie wymieszaj. Zanurz każdy kawałek fileta z kurczaka po obu stronach w przyprawionej mące - ta metoda mieszania przyprawy z mąką pozwoli zaoszczędzić czas na posypaniu każdego kawałka przyprawami osobno.
Krok 6:
Następnie przenieś kawałek fileta w mące do ubitej masy jajecznej.
Krok 7:
Wymieszaj pokruszone chipsy z bułką tartą w głębokim pojemniku lub misce.
Krok 8:
Panieruj w nich kawałek fileta z kurczaka wyekstrahowany z ubitej masy jajecznej. Taka panierka po usmażeniu staje się chrupiąca, smaczna i jasna.
Krok 9:
W ten sposób zaplanuj wszystkie inne kawałki fileta z kurczaka, układając je na desce lub szerokim talerzu, naczyniu.
Krok 10:
Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej. Podgrzej na średnim ogniu, aż olej się zagotuje, ułóż panierowane półfabrykaty. Jeśli olej nie zostanie odpowiednio rozgrzany, panierka wchłonie go i odpadnie podczas smażenia, nie tworząc rumianej skórki, więc nie musisz się spieszyć w tej sprawie! Smaż bryłki z jednej strony przez około 2-3 minuty na średnim ogniu, odwróć i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
Krok 11:
Ułóż przygotowane naczynie na papierowych serwetkach wyłożonych na talerzu. Papier wchłonie nadmiar tłuszczu - jest to bardzo ważne, zwłaszcza jeśli dzieci jedzą danie!
Krok 12:
Podawaj rumiane aromatyczne bryłki wraz z keczupem, klasycznym jogurtem, majonezem czosnkowym, nie zapominając o świeżych ziołach i warzywach.
nuggetsy na patelni gotują się bardzo szybko, jeśli wcześniej przygotujesz oba rodzaje panierki i ubijesz jaja kurze. Wskazane jest zaangażowanie pomocników, na przykład dzieci, w proces przygotowywania takiego dania. Uwielbiają pomagać w kuchni, ponieważ dostaną też soczyste bryłki.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Frytki - 536 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g