mięso wieprzowe w kotle na ognisku

niesamowicie pyszne mięso w kotle na ognisku! Wieprzowina z warzywami o zapachu mgły to wspaniała opcja na gorąco, aby urozmaicić twoje menu. Jeśli masz w planach piknik lub przyjazne spotkania na łonie natury, koniecznie spróbuj ugotować to proste i bardzo aromatyczne danie!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 10 g
tłuszcze 54 % 15 g
węglowodany 11 % 3 g
188 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mięso wieprzowe w kotle na ognisku? Do gotowania wieprzowiny w kotle na ognisku najlepiej użyć części szyjnej wieprzowiny. Jest bardziej delikatny i miękki, danie okazuje się soczyste i bardzo smaczne. Przygotuj warzywa i zioła. Potrzebujemy papryki, cebuli, marchwi i pomidorów, koniecznie dodaj czosnek i liść laurowy dla smaku, a także świeże zioła.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz kawałek mięsa pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Obierz cebulę, marchewkę i czosnek (kilka ząbków czosnku można pozostawić w skórce). Odetnij łodygę z papryki i usuń wszystkie nasiona, usuń ogony z pomidorów. Opłucz warzywa w czystej wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby zachować smak wszystkich warzyw, polecam posiekać je niezbyt drobno. Pokrój marchewki w plasterki, a każde kółko na pół. Pokrój cebulę i paprykę w duże kostki. Pomidory można pokroić w taki sam sposób, jak paprykę z cebulą lub w plasterki, jak na zdjęciu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój mięso na kawałki średniej wielkości, z mniej więcej kamerą dla dzieci lub pudełkiem zapałek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Główne przygotowania się skończyły, teraz można rozpalić ognisko. Lepiej jest przygotować warzywa z wyprzedzeniem, ponieważ proces układania w kotle nastąpi na przemian bardzo szybko.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Postaw kocioł na ognisku i poczekaj, aż się rozgrzeje.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej olej roślinny i pozwól mu się rozgrzać. Za pomocą łyżki cedzakowej posmaruj krawędzie kotła gorącym olejem(uważaj, nie poparz się!)

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wrzuć kawałki mięsa do kotła, ciągle mieszając, smaż wieprzowinę na silnym ogniu, aż się zrumieni (a to około dziesięciu do piętnastu minut). Napełnij mięso szklanką wody, zmniejsz ogień i gotuj wieprzowinę przez około 20-30 minut pod zamkniętą pokrywką. Okresowo otwieraj pokrywkę, aby sprawdzić, czy w kotle jest płyn, jeśli nie, musisz dodać niewielką ilość wody, aby mięso się nie przypaliło.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po 30 minutach otwórz pokrywę kotła. Wrzuć drewno do ognia, aby zwiększyć ogień. Poczekaj, aż pozostały płyn się zagotuje i Posol mięso do smaku. Wyślij marchewkę, czosnek i cebulę do kotła, wszystko mieszając, smaż przez około 5 minut, aż pojawi się zapach smażonej cebuli.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następna jest kolej na paprykę i liść laurowy. Wyślij je do kotła, wymieszaj wszystko. Gotuj przez około jedną do dwóch minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj pomidory do mięsa. Jeśli używasz warzyw nie sezonowych, możesz dodać szczyptę cukru do kotła. Jeśli masz pomidory z ogrodu, możesz wykluczyć cukier.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dobrze wymieszaj mięso z warzywami, na tym etapie możesz dodać ulubione przyprawy i przyprawy. Ponownie zminimalizuj ogień, przykryj kocioł pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut. Okresowo otwieraj pokrywkę, aby sprawdzić, czy jest wystarczająca ilość płynu z pomidorów i czy naczynie się przypala. Jeśli jest mało płynu, dodaj pół szklanki wody.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowe danie posyp ziele angielskie lub mielone chili i dodaj drobno posiekane warzywa.

kiedy mięso jest już gotowe, Zwykle otwieram pokrywkę kotła i odstawiam na kilka minut, aby gotowe danie było nasycone aromatami dymu.

okazuje się niesamowicie kolorowe i niesamowicie smaczne danie!
nasz kocioł poleciał w ciągu kilku minut do 8-osobowej firmy.

możesz podawać wieprzowinę ze świeżą kapustą i sałatkami warzywnymi, marynaty lub marynowane grzyby dobrze pasują do mięsa.

smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy