skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić mięso wieprzowe w kotle na ognisku? Do gotowania wieprzowiny w kotle na ognisku najlepiej użyć części szyjnej wieprzowiny. Jest bardziej delikatny i miękki, danie okazuje się soczyste i bardzo smaczne. Przygotuj warzywa i zioła. Potrzebujemy papryki, cebuli, marchwi i pomidorów, koniecznie dodaj czosnek i liść laurowy dla smaku, a także świeże zioła.
Krok 2:
Opłucz kawałek mięsa pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Obierz cebulę, marchewkę i czosnek (kilka ząbków czosnku można pozostawić w skórce). Odetnij łodygę z papryki i usuń wszystkie nasiona, usuń ogony z pomidorów. Opłucz warzywa w czystej wodzie.
Krok 3:
Aby zachować smak wszystkich warzyw, polecam posiekać je niezbyt drobno. Pokrój marchewki w plasterki, a każde kółko na pół. Pokrój cebulę i paprykę w duże kostki. Pomidory można pokroić w taki sam sposób, jak paprykę z cebulą lub w plasterki, jak na zdjęciu.
Krok 4:
Pokrój mięso na kawałki średniej wielkości, z mniej więcej kamerą dla dzieci lub pudełkiem zapałek.
Krok 5:
Główne przygotowania się skończyły, teraz można rozpalić ognisko. Lepiej jest przygotować warzywa z wyprzedzeniem, ponieważ proces układania w kotle nastąpi na przemian bardzo szybko.
Krok 6:
Postaw kocioł na ognisku i poczekaj, aż się rozgrzeje.
Krok 7:
Wlej olej roślinny i pozwól mu się rozgrzać. Za pomocą łyżki cedzakowej posmaruj krawędzie kotła gorącym olejem(uważaj, nie poparz się!)
Krok 8:
Wrzuć kawałki mięsa do kotła, ciągle mieszając, smaż wieprzowinę na silnym ogniu, aż się zrumieni (a to około dziesięciu do piętnastu minut). Napełnij mięso szklanką wody, zmniejsz ogień i gotuj wieprzowinę przez około 20-30 minut pod zamkniętą pokrywką. Okresowo otwieraj pokrywkę, aby sprawdzić, czy w kotle jest płyn, jeśli nie, musisz dodać niewielką ilość wody, aby mięso się nie przypaliło.
Krok 9:
Po 30 minutach otwórz pokrywę kotła. Wrzuć drewno do ognia, aby zwiększyć ogień. Poczekaj, aż pozostały płyn się zagotuje i Posol mięso do smaku. Wyślij marchewkę, czosnek i cebulę do kotła, wszystko mieszając, smaż przez około 5 minut, aż pojawi się zapach smażonej cebuli.
Krok 10:
Następna jest kolej na paprykę i liść laurowy. Wyślij je do kotła, wymieszaj wszystko. Gotuj przez około jedną do dwóch minut.
Krok 11:
Dodaj pomidory do mięsa. Jeśli używasz warzyw nie sezonowych, możesz dodać szczyptę cukru do kotła. Jeśli masz pomidory z ogrodu, możesz wykluczyć cukier.
Krok 12:
Dobrze wymieszaj mięso z warzywami, na tym etapie możesz dodać ulubione przyprawy i przyprawy. Ponownie zminimalizuj ogień, przykryj kocioł pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut. Okresowo otwieraj pokrywkę, aby sprawdzić, czy jest wystarczająca ilość płynu z pomidorów i czy naczynie się przypala. Jeśli jest mało płynu, dodaj pół szklanki wody.
Krok 13:
Gotowe danie posyp ziele angielskie lub mielone chili i dodaj drobno posiekane warzywa.
kiedy mięso jest już gotowe, Zwykle otwieram pokrywkę kotła i odstawiam na kilka minut, aby gotowe danie było nasycone aromatami dymu.
okazuje się niesamowicie kolorowe i niesamowicie smaczne danie!
nasz kocioł poleciał w ciągu kilku minut do 8-osobowej firmy.
możesz podawać wieprzowinę ze świeżą kapustą i sałatkami warzywnymi, marynaty lub marynowane grzyby dobrze pasują do mięsa.
smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g