golonka wieprzowa w piwie pieczona w piekarniku

nikt jeszcze nie był głodny po spróbowaniu tego dania! Golonka wieprzowa w piwie pieczona w piekarniku to zawsze piękna porcja. Pieniący się alkohol sprawia, że mięso jest jednocześnie delikatniejsze i smaczniejsze. Cytryna w połączeniu z resztą składników nadaje jasny akcent smakowi golonki.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 12 g
tłuszcze 48 % 16 g
węglowodany 15 % 5 g
210 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować golonkę w piwie? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Ponieważ w tym naczyniu skóra nadaje się również do jedzenia, wybierz golonkę z miękką skórą. Powinien być łatwo przebity nożem. Weź sos sojowy i piwo dobrej jakości, aby nie zepsuć smaku mięsa. Użyj naturalnego sosu sojowego fermentowanego. Piwo-jasne lub ciemne-weź według własnego uznania. Weź soczystą cytrynę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznij od przygotowania golonki. Powinna być świeża. Jeśli używasz zamrożonej golonki, rozmroź ją prawidłowo. Aby to zrobić, pozostaw na 8-10 godzin w lodówce, a następnie 2-3 godziny w temperaturze pokojowej. Rozmrażanie w wodzie lub kuchence mikrofalowej sprawi, że mięso będzie suche, a smak zepsuty. Dobrze umyj golonkę, namocz ją w wodzie o temperaturze pokojowej na około 30 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jak marynować golonkę w piwie? Przygotuj marynatę. Aby to zrobić, weź głęboką miskę o pojemności około litra. Obierz i opłucz czosnek. Drobno zmiel 2 ząbki nożem lub w inny dogodny dla Ciebie sposób. Resztę zostaw na razie, przydadzą się później.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj musztardę, sos sojowy, sól i pieprz do czosnku. Mieszaj, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyciśnij sok z połowy cytryny do marynaty, dodaj tam piwo, wszystko wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po namoczeniu przetrzyj golonkę ręcznikiem i szerokim nożem delikatnie zeskrob górną warstwę z całej powierzchni. Zwróć szczególną uwagę na skórę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Napełnij golonkę marynatą i trzymaj w niej w temperaturze pokojowej przez co najmniej 6 godzin. Zwykle kładę golonkę wieczorem i zostawiam na noc. Obracaj od czasu do czasu, aby mięso było dobrze namoczone.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Weź pozostały czosnek, pokrój każdy ząbek wzdłuż na 2-3 kawałki. Przy takim cięciu wygodnie będzie naszpikować nim kierownicę. Szczypiorek nadziać czosnkiem, aby był równomiernie nasycony aromatem czosnku. Jeśli nie masz specjalnego noża do szpikulców, możesz użyć noża z długim, ostrym ostrzem. Przekłuj golonkę od strony szerokiego cięcia wzdłuż kości i wzdłuż ostrza wsuń kawałki czosnku w głąb.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść golonkę w rękawie do pieczenia i umieść na blasze do pieczenia. Aby uniknąć sytuacji awaryjnej podczas pieczenia, nakłuj rękaw igłą w kilku miejscach. Odbywa się to tak, aby para powstająca w pierwszych minutach pieczenia wyszła i nie rozerwała rękawa. Włóż golonkę do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, aby proces pieczenia nie zamienił się w gotowanie. Piec na półce poniżej średniej przez 1,5-2 godziny.

jeśli chcesz bardziej przyrumienić golonkę, pod koniec gotowania odetnij rękaw i otwórz górną część golonki. Ale bądź ostrożny-nie wysusz skóry.

golonka jest podawana na gorąco z dodatkami i różnymi sosami. Doskonale komponuje się z ziemniakami, kaszą gryczaną, świeżymi i marynowanymi warzywami. Gdy golonka ostygnie, pozostanie równie smaczna. Pokrój ją na cienkie kawałki i zrób z nią kanapki.

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Golonka wieprzowa - 294   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g

Podobne przepisy