skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować golonkę w piwie? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Ponieważ w tym naczyniu skóra nadaje się również do jedzenia, wybierz golonkę z miękką skórą. Powinien być łatwo przebity nożem. Weź sos sojowy i piwo dobrej jakości, aby nie zepsuć smaku mięsa. Użyj naturalnego sosu sojowego fermentowanego. Piwo-jasne lub ciemne-weź według własnego uznania. Weź soczystą cytrynę.
Krok 2:
Zacznij od przygotowania golonki. Powinna być świeża. Jeśli używasz zamrożonej golonki, rozmroź ją prawidłowo. Aby to zrobić, pozostaw na 8-10 godzin w lodówce, a następnie 2-3 godziny w temperaturze pokojowej. Rozmrażanie w wodzie lub kuchence mikrofalowej sprawi, że mięso będzie suche, a smak zepsuty. Dobrze umyj golonkę, namocz ją w wodzie o temperaturze pokojowej na około 30 minut.
Krok 3:
Jak marynować golonkę w piwie? Przygotuj marynatę. Aby to zrobić, weź głęboką miskę o pojemności około litra. Obierz i opłucz czosnek. Drobno zmiel 2 ząbki nożem lub w inny dogodny dla Ciebie sposób. Resztę zostaw na razie, przydadzą się później.
Krok 4:
Dodaj musztardę, sos sojowy, sól i pieprz do czosnku. Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 5:
Wyciśnij sok z połowy cytryny do marynaty, dodaj tam piwo, wszystko wymieszaj.
Krok 6:
Po namoczeniu przetrzyj golonkę ręcznikiem i szerokim nożem delikatnie zeskrob górną warstwę z całej powierzchni. Zwróć szczególną uwagę na skórę.
Krok 7:
Napełnij golonkę marynatą i trzymaj w niej w temperaturze pokojowej przez co najmniej 6 godzin. Zwykle kładę golonkę wieczorem i zostawiam na noc. Obracaj od czasu do czasu, aby mięso było dobrze namoczone.
Krok 8:
Weź pozostały czosnek, pokrój każdy ząbek wzdłuż na 2-3 kawałki. Przy takim cięciu wygodnie będzie naszpikować nim kierownicę. Szczypiorek nadziać czosnkiem, aby był równomiernie nasycony aromatem czosnku. Jeśli nie masz specjalnego noża do szpikulców, możesz użyć noża z długim, ostrym ostrzem. Przekłuj golonkę od strony szerokiego cięcia wzdłuż kości i wzdłuż ostrza wsuń kawałki czosnku w głąb.
Krok 9:
Umieść golonkę w rękawie do pieczenia i umieść na blasze do pieczenia. Aby uniknąć sytuacji awaryjnej podczas pieczenia, nakłuj rękaw igłą w kilku miejscach. Odbywa się to tak, aby para powstająca w pierwszych minutach pieczenia wyszła i nie rozerwała rękawa. Włóż golonkę do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, aby proces pieczenia nie zamienił się w gotowanie. Piec na półce poniżej średniej przez 1,5-2 godziny.
jeśli chcesz bardziej przyrumienić golonkę, pod koniec gotowania odetnij rękaw i otwórz górną część golonki. Ale bądź ostrożny-nie wysusz skóry.
golonka jest podawana na gorąco z dodatkami i różnymi sosami. Doskonale komponuje się z ziemniakami, kaszą gryczaną, świeżymi i marynowanymi warzywami. Gdy golonka ostygnie, pozostanie równie smaczna. Pokrój ją na cienkie kawałki i zrób z nią kanapki.
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Piwo jasne - 50 kcal/100g
- Piwo bezalkoholowe - 33 kcal/100g
- Mocne piwo - 150 kcal/100g
- Piwo ciemne - 74 kcal/100g
- Piwo - 50 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Golonka wieprzowa - 294 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g