pilaw w piekarniku z kurczakiem

bardzo smaczne, z prostych produktów, szybki obiad dla rodziny! Pilaw w piekarniku z kurczakiem podbije Twoje serce z łatwością gotowania. Praca tutaj przez 20 minut, nie więcej, piekarnik robi resztę za Ciebie. Możesz gotować z dowolnym mięsem lub grzybami, zamieniając danie w absolutnie chude, wegańskie.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 8 g
tłuszcze 31 % 9 g
węglowodany 41 % 12 g
157 kcal
IG: 8 / 92 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pilaw w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Obierz cebulę i marchewkę i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Wybierz ryż długoziarnisty. Najlepiej gotowane na parze. Taki ryż nie jest gotowany. Do pilawu możesz użyć dowolnej części kurczaka. Ugotuję pilaw na udach z kurczaka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój kurczaka na małe kawałki. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i ułóż kurczaka. Smażyć na dużym ogniu ze wszystkich stron na złoty kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj cebulę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Smażyć posiekane warzywa na gorącej patelni z odrobiną oleju roślinnego. Smaż je przez 3-5 minut na średnim ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W przygotowanym naczyniu do pieczenia ułożyć smażonego kurczaka i smażonego warzywa. Do pieczenia weź głęboki kształt, ponieważ ryż zwiększy objętość podczas gotowania. Forma może być ceramiczna, szklana lub metalowa. Nie ma potrzeby wstępnego smarowania formy olejem, ponieważ smażony kurczak i warzywa mają już wystarczającą ilość oleju.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ryż dobrze spłucz kilka razy w zimnej wodzie. Woda po spłukaniu powinna pozostać czysta. Spuść całą wodę z ryżu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyty ryż rozłóż na całej formie równomierną warstwą. Dodaj kilka ząbków czosnku. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Jako przyprawę możesz wziąć gotowy zestaw do pilawu. W nim wszystkie przyprawy są harmonijnie dobrane.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Napełnij wszystko gorącą wodą. Dlaczego gorąco? Jest to konieczne, aby gorący kurczak nie miał gwałtownego spadku temperatury. W przeciwnym razie mięso może stać się twarde. A w gorącej wodzie proces gotowania pilawu rozpocznie się szybciej. Przykryj formę folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. 10-15 minut przed końcem gotowania możesz usunąć folię.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Poruszaj się po piekarniku. Spróbuj ryżu-jeśli jest gotowy, możesz go wcześniej wyjąć z piekarnika. Ułóż gotowy pilaw na talerzach i podawaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj .

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy