skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pilaw w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Obierz cebulę i marchewkę i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Wybierz ryż długoziarnisty. Najlepiej gotowane na parze. Taki ryż nie jest gotowany. Do pilawu możesz użyć dowolnej części kurczaka. Ugotuję pilaw na udach z kurczaka.
Krok 2:
Pokrój kurczaka na małe kawałki. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i ułóż kurczaka. Smażyć na dużym ogniu ze wszystkich stron na złoty kolor.
Krok 3:
Drobno posiekaj cebulę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Smażyć posiekane warzywa na gorącej patelni z odrobiną oleju roślinnego. Smaż je przez 3-5 minut na średnim ogniu.
Krok 4:
W przygotowanym naczyniu do pieczenia ułożyć smażonego kurczaka i smażonego warzywa. Do pieczenia weź głęboki kształt, ponieważ ryż zwiększy objętość podczas gotowania. Forma może być ceramiczna, szklana lub metalowa. Nie ma potrzeby wstępnego smarowania formy olejem, ponieważ smażony kurczak i warzywa mają już wystarczającą ilość oleju.
Krok 5:
Ryż dobrze spłucz kilka razy w zimnej wodzie. Woda po spłukaniu powinna pozostać czysta. Spuść całą wodę z ryżu.
Krok 6:
Umyty ryż rozłóż na całej formie równomierną warstwą. Dodaj kilka ząbków czosnku. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Jako przyprawę możesz wziąć gotowy zestaw do pilawu. W nim wszystkie przyprawy są harmonijnie dobrane.
Krok 7:
Napełnij wszystko gorącą wodą. Dlaczego gorąco? Jest to konieczne, aby gorący kurczak nie miał gwałtownego spadku temperatury. W przeciwnym razie mięso może stać się twarde. A w gorącej wodzie proces gotowania pilawu rozpocznie się szybciej. Przykryj formę folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. 10-15 minut przed końcem gotowania możesz usunąć folię.
Krok 8:
Poruszaj się po piekarniku. Spróbuj ryżu-jeśli jest gotowy, możesz go wcześniej wyjąć z piekarnika. Ułóż gotowy pilaw na talerzach i podawaj.
Krok 9:
Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj .
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g