skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć kotlety z piersi kurczaka na patelni? Przygotuj składniki zgodnie z listą. W ten sposób po raz pierwszy ugotowałem kotlety z kurczaka. Przeczytałem przepis znaleziony w Internecie i początkowo byłem sceptyczny, nie byłem pewien, czy danie się powiedzie. Zaryzykowałem gotowanie i byłem mile zaskoczony. To prawda, że okazuje się bardzo smaczne, soczyste i delikatne mięso o przyjemnym aromacie i minimum tłuszczu.
Krok 2:
Pokrój pierś z kurczaka na cienkie talerze, filet można wykonać według własnego uznania: na całej długości piersi lub pokroić na połówki. Ubij mięso młotkiem kuchennym po obu stronach.
Krok 3:
Natrzyj solą i mieszanką przypraw filety z kurczaka i pozostaw na 15 minut w temperaturze pokojowej do marynowania. Możesz użyć dowolnych przypraw do smaku lub użyć gotowego zestawu przypraw do kurczaka. Dodałam szczyptę takiej przyprawy.
Krok 4:
Pokrój pergamin na kwadraty, biorąc pod uwagę rozmiar fileta z kurczaka, tak aby papier był dwa razy większy niż kawałek mięsa i z niewielkim marginesem, jeśli chcesz, aby tłuszcz z mięsa nie wyciekł na dno patelni podczas smażenia.
Krok 5:
Połóż filet z kurczaka na połowie kwadratu pergaminu, przykryj go szczelnie drugą częścią pergaminu i wyślij na dobrze rozgrzaną suchą patelnię. Bałem się, że filet z kurczaka przyklei się do pergaminu podczas smażenia, a następnie trudno będzie go oddzielić od papieru i posmarować olejem roślinnym. Ale prawdopodobnie nie można tego zrobić, mięso z kurczaka wydziela dużą ilość soku podczas smażenia, co zapobiega przypaleniu mięsa do pergaminu.
Krok 6:
Zmniejsz ogień do średniego, aby mięso się nie przypaliło i smaż kotlety dosłownie przez 5-7 minut z każdej strony, aż powstanie rumieniec, który jest wyraźnie widoczny przez pergamin, aw razie potrzeby można go zgiąć i sprawdzić gotowość mięsa ostrą końcówką noża, wyróżniający się sok powinien być przezroczysty. Wyjmij kotlety z kurczaka z patelni i podawaj bezpośrednio na stole z dodatkiem do smaku lub jako samodzielne danie mięsne. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g