kotlety z piersi kurczaka na patelni

szybkie, proste, bardzo smaczne i aromatyczne danie z kurczaka! Istnieje wiele przepisów na gotowanie kotletów z kurczaka na patelni. Po raz pierwszy spróbowałem usmażyć filet z kurczaka w pergaminie. I podobała mi się ta metoda. Minimalny czas gotowania, a nawet patelnia pozostaje czysta po smażeniu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 68 % 21 g
tłuszcze 29 % 9 g
węglowodany 3 % 1 g
172 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć kotlety z piersi kurczaka na patelni? Przygotuj składniki zgodnie z listą. W ten sposób po raz pierwszy ugotowałem kotlety z kurczaka. Przeczytałem przepis znaleziony w Internecie i początkowo byłem sceptyczny, nie byłem pewien, czy danie się powiedzie. Zaryzykowałem gotowanie i byłem mile zaskoczony. To prawda, że okazuje się bardzo smaczne, soczyste i delikatne mięso o przyjemnym aromacie i minimum tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój pierś z kurczaka na cienkie talerze, filet można wykonać według własnego uznania: na całej długości piersi lub pokroić na połówki. Ubij mięso młotkiem kuchennym po obu stronach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Natrzyj solą i mieszanką przypraw filety z kurczaka i pozostaw na 15 minut w temperaturze pokojowej do marynowania. Możesz użyć dowolnych przypraw do smaku lub użyć gotowego zestawu przypraw do kurczaka. Dodałam szczyptę takiej przyprawy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój pergamin na kwadraty, biorąc pod uwagę rozmiar fileta z kurczaka, tak aby papier był dwa razy większy niż kawałek mięsa i z niewielkim marginesem, jeśli chcesz, aby tłuszcz z mięsa nie wyciekł na dno patelni podczas smażenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż filet z kurczaka na połowie kwadratu pergaminu, przykryj go szczelnie drugą częścią pergaminu i wyślij na dobrze rozgrzaną suchą patelnię. Bałem się, że filet z kurczaka przyklei się do pergaminu podczas smażenia, a następnie trudno będzie go oddzielić od papieru i posmarować olejem roślinnym. Ale prawdopodobnie nie można tego zrobić, mięso z kurczaka wydziela dużą ilość soku podczas smażenia, co zapobiega przypaleniu mięsa do pergaminu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmniejsz ogień do średniego, aby mięso się nie przypaliło i smaż kotlety dosłownie przez 5-7 minut z każdej strony, aż powstanie rumieniec, który jest wyraźnie widoczny przez pergamin, aw razie potrzeby można go zgiąć i sprawdzić gotowość mięsa ostrą końcówką noża, wyróżniający się sok powinien być przezroczysty. Wyjmij kotlety z kurczaka z patelni i podawaj bezpośrednio na stole z dodatkiem do smaku lub jako samodzielne danie mięsne. Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy