jajko w chlebie na patelni

szybkie, proste i pyszne śniadanie! Jajko w chlebie to świetna alternatywa dla nudnych jajecznic. W tym przypadku okazuje się dwa w jednym – tosty i smażone jajko kurze. Okazuje się nie tylko smaczny, ale także oryginalny, zwłaszcza jeśli używasz kręconych wycinków do ciastek do wycinania otworów w chlebie na jajko. Dzieci będą zachwycone takim śniadaniem, a dorośli z pewnością rozweselą takie ciekawe danie. Przygotowanie takiego dania jest bardzo proste i szybkie, dosłownie, 10 minut, a Śniadanie jest gotowe. Bardzo ważne dla współczesnych ludzi, którzy zawsze nie mają wystarczająco dużo czasu na przygotowanie śniadania.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis Tygodnia 27 maja-2 czerwca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 27 % 14 g
węglowodany 58 % 30 g
271 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Chleb nie musi być świeży, zrobi się wczorajszy, trochę wysuszony, jeszcze lepiej się zrumieni i stanie się bardziej chrupiący. Kromki chleba powinny być duże, więc najlepiej jest użyć chleba formowanego. Jaja kurze muszą być średniej wielkości, aby dobrze pasowały do kromek chleba.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Chleb kroimy w plastry o grubości około 1,5 centymetra. Zbyt cienkie kawałki mogą nie trzymać jajka i rozprzestrzenią się na patelni, niszcząc wygląd naczynia. Chleb należy pokroić bardzo ostrożnie i równomiernie, aby ściśle przylegał do powierzchni patelni i zapobiegał wyciekowi białka jaja pod tostem podczas smażenia. Wytnij otwór na jajko kurze w środku kromki chleba.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Można to zrobić nożem, ale łatwiej jest wycisnąć szklankę lub wycinkę do ciastek, jeśli jest to kręcona forma, okaże się jeszcze ciekawsza i piękniejsza. Wyciętego miękiszu nie należy wyrzucać, można go również usmażyć na patelni. Otrzymasz bardzo smaczny tost.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny na patelnię. Dobrze rozgrzej olej na dużym ogniu. Rozłóż kromki chleba, usmaż je na złoty kolor z jednej strony.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie odwróć i pozwól mu się zrumienić z drugiej strony. Natychmiast wbijamy jajko kurze, należy to zrobić ostrożnie, aby nie uszkodzić żółtka. Patelnia powinna być mocno rozgrzana, aby jajko natychmiast się związało. Sól i pieprz do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smaż jajko kurze w chlebie przez około 2 minuty na średnim ogniu. Aby jajko kurze było usmażone, przykryj patelnię pokrywką i trzymaj w ogniu przez około 3 minuty. Wyjmij naczynie z patelni i podawaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Śniadanie jest gotowe. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb pszenny 2 odmiany - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy