skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Chleb nie musi być świeży, zrobi się wczorajszy, trochę wysuszony, jeszcze lepiej się zrumieni i stanie się bardziej chrupiący. Kromki chleba powinny być duże, więc najlepiej jest użyć chleba formowanego. Jaja kurze muszą być średniej wielkości, aby dobrze pasowały do kromek chleba.
Krok 2:
Chleb kroimy w plastry o grubości około 1,5 centymetra. Zbyt cienkie kawałki mogą nie trzymać jajka i rozprzestrzenią się na patelni, niszcząc wygląd naczynia. Chleb należy pokroić bardzo ostrożnie i równomiernie, aby ściśle przylegał do powierzchni patelni i zapobiegał wyciekowi białka jaja pod tostem podczas smażenia. Wytnij otwór na jajko kurze w środku kromki chleba.
Krok 3:
Można to zrobić nożem, ale łatwiej jest wycisnąć szklankę lub wycinkę do ciastek, jeśli jest to kręcona forma, okaże się jeszcze ciekawsza i piękniejsza. Wyciętego miękiszu nie należy wyrzucać, można go również usmażyć na patelni. Otrzymasz bardzo smaczny tost.
Krok 4:
Wlej olej roślinny na patelnię. Dobrze rozgrzej olej na dużym ogniu. Rozłóż kromki chleba, usmaż je na złoty kolor z jednej strony.
Krok 5:
Następnie odwróć i pozwól mu się zrumienić z drugiej strony. Natychmiast wbijamy jajko kurze, należy to zrobić ostrożnie, aby nie uszkodzić żółtka. Patelnia powinna być mocno rozgrzana, aby jajko natychmiast się związało. Sól i pieprz do smaku.
Krok 6:
Smaż jajko kurze w chlebie przez około 2 minuty na średnim ogniu. Aby jajko kurze było usmażone, przykryj patelnię pokrywką i trzymaj w ogniu przez około 3 minuty. Wyjmij naczynie z patelni i podawaj.
Krok 7:
Śniadanie jest gotowe. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb pszenny 2 odmiany - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g