skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić wołowinę z cebulą? Przygotuj niezbędne składniki. Lepiej jest używać wołowiny bez kości, tylko miąższ. Lepiej jest wziąć małe żarówki - im mniejsze, tym lepiej. Szalotka lub mała cebula perłowa są idealne, ale jeśli nie ma sposobu, aby ją zdobyć, zwykła mała cebula również zejdzie.
Krok 2:
Umyj wołowinę, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli jej usmażyć - będzie duszona. Pokrój na duże lub średnie kawałki.
Krok 3:
Obierz cebulę i pozostaw w całości.
Krok 4:
Obierz czosnek i pozostaw goździki w całości. Ale jeśli chcesz, możesz drobno posiekać czosnek nożem.
Krok 5:
Na głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek. Ułóż wołowinę w jednej warstwie.
Krok 6:
Musisz smażyć mięso na dużym ogniu, aby natychmiast uszczelnić wszystkie soki w mięsie. Podsmaż wołowinę ze wszystkich stron na złoty kolor.
Krok 7:
Zmniejsz ogień do średniego, dodaj całe cebule do mięsa i ząbki czosnku, dodaj paprykę, curry, chili, zmielony czarny pieprz i sól. Mieszaj i smaż wszystko razem przez 1 minutę.
Krok 8:
Dodaj koncentrat pomidorowy na patelnię, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 1-2 minuty.
Krok 9:
Wlej gorącą wodę na patelnię i mieszaj, aż będzie gładka. Doprowadź sos do wrzenia.
Krok 10:
W ostatniej chwili dodałem do patelni suszone płatki papryki dla smaku i aromatu. Jeśli masz taką przyprawę-pamiętaj, aby dodać, okaże się tylko smaczniejszy.
Krok 11:
Dusić wszystko razem na małym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut do miękkości, w razie potrzeby dodając gorącą wodę. Cebula powinna osiągnąć gotowość, zmiękczyć, ale nie gotować, ale pozostać nienaruszona. Ułóż gotowe mięso na talerzach, posyp posiekaną natką pietruszki, posiekaną papryczką chili i podawaj. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g