wołowina duszona z cebulą

przygotuj mięso z całymi cebulami na obiad! Dzięki temu przepisowi otrzymasz bardzo aromatyczny gulasz wołowy nasączony aromatem cebuli i czosnku z bardzo smacznym sosem pomidorowo-mięsnym. Będzie miękki i soczysty, idealny na świąteczny stół.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 12 g
tłuszcze 30 % 7 g
węglowodany 17 % 4 g
124 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić wołowinę z cebulą? Przygotuj niezbędne składniki. Lepiej jest używać wołowiny bez kości, tylko miąższ. Lepiej jest wziąć małe żarówki - im mniejsze, tym lepiej. Szalotka lub mała cebula perłowa są idealne, ale jeśli nie ma sposobu, aby ją zdobyć, zwykła mała cebula również zejdzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wołowinę, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli jej usmażyć - będzie duszona. Pokrój na duże lub średnie kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i pozostaw w całości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czosnek i pozostaw goździki w całości. Ale jeśli chcesz, możesz drobno posiekać czosnek nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek. Ułóż wołowinę w jednej warstwie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Musisz smażyć mięso na dużym ogniu, aby natychmiast uszczelnić wszystkie soki w mięsie. Podsmaż wołowinę ze wszystkich stron na złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zmniejsz ogień do średniego, dodaj całe cebule do mięsa i ząbki czosnku, dodaj paprykę, curry, chili, zmielony czarny pieprz i sól. Mieszaj i smaż wszystko razem przez 1 minutę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj koncentrat pomidorowy na patelnię, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 1-2 minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej gorącą wodę na patelnię i mieszaj, aż będzie gładka. Doprowadź sos do wrzenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W ostatniej chwili dodałem do patelni suszone płatki papryki dla smaku i aromatu. Jeśli masz taką przyprawę-pamiętaj, aby dodać, okaże się tylko smaczniejszy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dusić wszystko razem na małym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut do miękkości, w razie potrzeby dodając gorącą wodę. Cebula powinna osiągnąć gotowość, zmiękczyć, ale nie gotować, ale pozostać nienaruszona. Ułóż gotowe mięso na talerzach, posyp posiekaną natką pietruszki, posiekaną papryczką chili i podawaj. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy