przaśne tortille na patelni są szybkie i łatwe

cienkie, miękkie tortille, wspaniała alternatywa dla chleba! Przaśne tortille na patelni gotują się bardzo szybko, ponieważ nie zawierają drożdży. Ciasto wyrabia się z wody, mąki pszennej, soli i proszku do pieczenia. Nie trzeba go schładzać, po ugniataniu można natychmiast przystąpić do formowania produktów.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 13 % 7 g
węglowodany 73 % 38 g
239 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić szybkie i proste przaśne tortille? Przygotuj wszystkie potrawy do robienia tortilli. Będziesz potrzebował mąki pszennej. W razie potrzeby do ciasta można dodać kilka łyżek mąki żytniej, owsianej lub pełnoziarnistej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź odpowiedni głęboki pojemnik do wyrabiania ciasta. Musisz wlać do niego około dwóch szklanek przesianej mąki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Użyj dużej łyżki, aby wyśrodkować wgłębienie. Wlej sól do zagłębienia dla smaku, a dla puszystości i miękkości dodaj proszek do pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz wlej zimną wodę do dołka, możesz z kranu. Ciasto należy wymieszać ręką lub łyżką, zaczynając od środka. W ten sposób cała mąka będzie zaangażowana i nie będzie grudek. Dodaj odpowiednią ilość mąki do jednorodnej płynnej konsystencji.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz ugniataj ciasto rękami. Okazuje się stromy, a jednocześnie miękki. Zrób kiełbasę z ciasta, podziel na 5-6 części.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmiażdż każdy kawałek i spłaszcz dłonią. Za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj ciasto o grubości 4-5 mm. grubość może być inna, ale nie większa niż 1 cm.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na nieprzywierającej patelni rozgrzej olej słonecznikowy o wysokiej temperaturze dymienia. Jak zrozumieć, że olej się rozgrzał? Zanurz łopatkę w oleju, jeśli wokół niej gromadzą się bąbelki - czas rozpocząć smażenie. Umieść jedną tortillę na patelni, smaż na średnim ogniu na złoty kolor. Drewnianą szpatułką Odwróć tortillę i usmaż z drugiej strony. Z kolei rozłóż tortille na patelni i smaż po obu stronach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść wszystkie smażone tortille w stosie na talerzu. Ostudź trochę i podawaj. Chociaż tortille są wykonane z przaśnego ciasta, są bardzo smaczne i miękkie. Można je ugotować po prostu lub jako zamiennik chleba. Smacznego!

takie ciasta są smażone na oleju roślinnym na złoty kolor. I wskazane jest podawanie ich do stołu w ciepłej wersji, moim zdaniem-jest to smaczniejsze. Dla wygody ciasto można pokroić na 4 części. Przaśna tortilla jest pyszna z zupą, mieszanką, a nawet kawą.

takie ciasta bez drożdży można jeść razem z różnymi sosami lub pasztetami. Jeśli pokroisz ciasto na cztery trójkąty i posmarujesz powierzchnię każdego kęsa pasztetem z wątroby lub ryby, otrzymasz doskonałą kanapkę. Możesz podać go do barszczu, okroshki, kompotu, herbaty.

nie oczekuj jednak czegoś wyjątkowego od tego wypieku. Nie okaże się bujny z taką kompozycją składników, bądź na to przygotowany.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy