skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić szybkie i proste przaśne tortille? Przygotuj wszystkie potrawy do robienia tortilli. Będziesz potrzebował mąki pszennej. W razie potrzeby do ciasta można dodać kilka łyżek mąki żytniej, owsianej lub pełnoziarnistej.
Krok 2:
Weź odpowiedni głęboki pojemnik do wyrabiania ciasta. Musisz wlać do niego około dwóch szklanek przesianej mąki.
Krok 3:
Użyj dużej łyżki, aby wyśrodkować wgłębienie. Wlej sól do zagłębienia dla smaku, a dla puszystości i miękkości dodaj proszek do pieczenia.
Krok 4:
Teraz wlej zimną wodę do dołka, możesz z kranu. Ciasto należy wymieszać ręką lub łyżką, zaczynając od środka. W ten sposób cała mąka będzie zaangażowana i nie będzie grudek. Dodaj odpowiednią ilość mąki do jednorodnej płynnej konsystencji.
Krok 5:
Teraz ugniataj ciasto rękami. Okazuje się stromy, a jednocześnie miękki. Zrób kiełbasę z ciasta, podziel na 5-6 części.
Krok 6:
Zmiażdż każdy kawałek i spłaszcz dłonią. Za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj ciasto o grubości 4-5 mm. grubość może być inna, ale nie większa niż 1 cm.
Krok 7:
Na nieprzywierającej patelni rozgrzej olej słonecznikowy o wysokiej temperaturze dymienia. Jak zrozumieć, że olej się rozgrzał? Zanurz łopatkę w oleju, jeśli wokół niej gromadzą się bąbelki - czas rozpocząć smażenie. Umieść jedną tortillę na patelni, smaż na średnim ogniu na złoty kolor. Drewnianą szpatułką Odwróć tortillę i usmaż z drugiej strony. Z kolei rozłóż tortille na patelni i smaż po obu stronach.
Krok 8:
Umieść wszystkie smażone tortille w stosie na talerzu. Ostudź trochę i podawaj. Chociaż tortille są wykonane z przaśnego ciasta, są bardzo smaczne i miękkie. Można je ugotować po prostu lub jako zamiennik chleba. Smacznego!
takie ciasta są smażone na oleju roślinnym na złoty kolor. I wskazane jest podawanie ich do stołu w ciepłej wersji, moim zdaniem-jest to smaczniejsze. Dla wygody ciasto można pokroić na 4 części. Przaśna tortilla jest pyszna z zupą, mieszanką, a nawet kawą.
takie ciasta bez drożdży można jeść razem z różnymi sosami lub pasztetami. Jeśli pokroisz ciasto na cztery trójkąty i posmarujesz powierzchnię każdego kęsa pasztetem z wątroby lub ryby, otrzymasz doskonałą kanapkę. Możesz podać go do barszczu, okroshki, kompotu, herbaty.
nie oczekuj jednak czegoś wyjątkowego od tego wypieku. Nie okaże się bujny z taką kompozycją składników, bądź na to przygotowany.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g