skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić fasolę na patelni? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Fasolkę szparagową można kupić zamrożoną w sklepie lub wykorzystać uprawianą na swojej stronie. Ogólnie rzecz biorąc, fasola sprzedawana w sklepie, już umyta i pokrojona na małe kawałki, jest zamrożona. Fasolka szparagowa dobrze komponuje się z czosnkiem, sosem sojowym, koncentratem pomidorowym i masłem. Dlatego możesz wybrać bazę do smaku.
Krok 2:
Gotuj świeżą zieloną fasolkę przed smażeniem. Co zrobić z zamrożonym? Aby więcej witamin i składników odżywczych zostało zachowanych w mrożonej fasoli, należy ją odpowiednio rozmrozić.
Krok 3:
Można to zrobić na dwa sposoby: pozostawić w lodówce na noc lub zalać gorącą wodą. Następnie spuść wodę, pokrój ją na małe kawałki, które będą wygodne do smażenia.
Krok 4:
Wlej wodę do rondla, podpal. Dodaj szczyptę soli. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 5-7 minut. Następnie spuść wodę, włóż fasolę do durszlaka.
Krok 5:
Wlej oliwę z oliwek na patelnię z grubym dnem, smaż czosnek pokrojony w plastry na oleju. Zamiast oliwy z oliwek możesz użyć masła, będzie bardziej aromatyczne, ale będziesz musiał upewnić się, że nie zacznie się palić. Wyjmij czosnek z oleju po 2-3 minutach smażenia.
Krok 6:
Na maśle czosnkowym ułóż gotowaną fasolę.
Krok 7:
Smaż na złoty kolor przez 2-3 minuty. Wyjmij go z patelni i podawaj. Smacznego!
fasolka szparagowa jest bardzo zdrowym i pożywnym produktem (białka i błonnik roślinny), a jednocześnie niskokalorycznym, więc dania z niego są bardzo popularne. Fasolka szparagowa działa tonizująco, tonizująco, oczyszcza jelita i poprawia trawienie. Częste spożywanie go pomaga radzić sobie z chorobami wirusowymi i przeziębieniami, ponieważ fasola ma działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe, co jest dobrą profilaktyką dysbiozy, chorób zapalnych jamy ustnej, żołądka i jelit. Fasolka szparagowa jest przydatna w nadciśnieniu, miażdżycy, anemii, arytmii, chorobach sercowo-naczyniowych. Fasola jest również bogata w żelazo, cynk i siarkę, dlatego jest korzystnym pokarmem dla zdrowia mężczyzn. Jest również przydatny dla diabetyków, ponieważ zmniejsza ilość cukru we krwi.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g