fasolka szparagowa na patelni

bardzo szybki, bardzo smaczny, bardzo prosty i bardzo zdrowy! Fasolka szparagowa na patelni to nie tylko niedrogi dodatek do mięsa lub kurczaka, ale także pyszna chuda druga, którą można łączyć z innymi potrawami w różnych odmianach. Gotowanie jest łatwiejsze niż proste i lepiej podawać od razu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 60 % 9 g
węglowodany 27 % 4 g
104 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić fasolę na patelni? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Fasolkę szparagową można kupić zamrożoną w sklepie lub wykorzystać uprawianą na swojej stronie. Ogólnie rzecz biorąc, fasola sprzedawana w sklepie, już umyta i pokrojona na małe kawałki, jest zamrożona. Fasolka szparagowa dobrze komponuje się z czosnkiem, sosem sojowym, koncentratem pomidorowym i masłem. Dlatego możesz wybrać bazę do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj świeżą zieloną fasolkę przed smażeniem. Co zrobić z zamrożonym? Aby więcej witamin i składników odżywczych zostało zachowanych w mrożonej fasoli, należy ją odpowiednio rozmrozić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Można to zrobić na dwa sposoby: pozostawić w lodówce na noc lub zalać gorącą wodą. Następnie spuść wodę, pokrój ją na małe kawałki, które będą wygodne do smażenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej wodę do rondla, podpal. Dodaj szczyptę soli. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 5-7 minut. Następnie spuść wodę, włóż fasolę do durszlaka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej oliwę z oliwek na patelnię z grubym dnem, smaż czosnek pokrojony w plastry na oleju. Zamiast oliwy z oliwek możesz użyć masła, będzie bardziej aromatyczne, ale będziesz musiał upewnić się, że nie zacznie się palić. Wyjmij czosnek z oleju po 2-3 minutach smażenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na maśle czosnkowym ułóż gotowaną fasolę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smaż na złoty kolor przez 2-3 minuty. Wyjmij go z patelni i podawaj. Smacznego!

fasolka szparagowa jest bardzo zdrowym i pożywnym produktem (białka i błonnik roślinny), a jednocześnie niskokalorycznym, więc dania z niego są bardzo popularne. Fasolka szparagowa działa tonizująco, tonizująco, oczyszcza jelita i poprawia trawienie. Częste spożywanie go pomaga radzić sobie z chorobami wirusowymi i przeziębieniami, ponieważ fasola ma działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe, co jest dobrą profilaktyką dysbiozy, chorób zapalnych jamy ustnej, żołądka i jelit. Fasolka szparagowa jest przydatna w nadciśnieniu, miażdżycy, anemii, arytmii, chorobach sercowo-naczyniowych. Fasola jest również bogata w żelazo, cynk i siarkę, dlatego jest korzystnym pokarmem dla zdrowia mężczyzn. Jest również przydatny dla diabetyków, ponieważ zmniejsza ilość cukru we krwi.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g

Podobne przepisy