kotlety z mielonej ryby

pyszne, zdrowe danie do urozmaicenia menu! Kotlety to smaczne i satysfakcjonujące danie, które często przygotowuje się na lunch lub kolację. Kotlety mięsne są bardziej popularne, ale ryby są bardzo przydatne, zawierają substancje, których nie ma w mięsie, Więc czasami trzeba gotować takie kotlety.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 11 g
tłuszcze 23 % 6 g
węglowodany 35 % 9 g
128 kcal
IG: 25 / 50 / 25

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety z mielonej ryby? Przygotuj składniki według listy. Kotlety można zrobić z gotowej mielonej ryby, ale lepiej jest samodzielnie owinąć mięso mielone ze świeżych ryb. Możesz użyć dowolnej ryby do kotletów według smaku i dostępności, mam mintaja. Ta ryba ma mniej wyraźny specyficzny rybi zapach, mniej małych kości, jest wygodna w przygotowywaniu takich potraw i jest dość tanim produktem. Umyj, wyczyść i wypatrosz tuszę ryby.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Miąższ oddziel kości i włóż do miski blendera, zmiel na mięso mielone.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Nie musisz się obawiać, że w mielonym mięsie pozostaną małe kości, Blender dokładnie zmieli całą masę. W tym Kości. Jeśli nie masz pod ręką blendera, filety rybne można przekręcić w zwykłej maszynce do mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby kotlety były bardziej miękkie, bujne i delikatne, do mielonej ryby należy dodać miękisz białego chleba lub bochenek namoczony w mleku. Aby łatwo zamaskować specyficzny smak ryby, w razie potrzeby do mielonego mięsa można dodać drobno posiekaną świeżą zieleninę koperkową, dzięki czemu kotlety będą bardziej aromatyczne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę i pokrój na kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cebulę do miski blendera.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Tam wyślij surowe jajko kurze. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku, dokładnie wymieszaj składniki blenderem, aż będą gładkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rękami zanurzonymi w zimnej wodzie uformuj paszteciki z mielonej ryby, zwiń je w mące pszennej. Zamiast mąki możesz użyć bułki tartej, aby paszteciki miały gęstą, chrupiącą skórkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej olej roślinny na patelnię. Rozgrzej go. Połóż puste kotlety na oleju, zmniejsz ogień do średniego, smaż kotlety po obu stronach na złoty kolor.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie przykryj patelnię, zmniejsz ogień do minimum i trzymaj kotlety na patelni przez kolejne 10-15 minut. Wyłącz ogień, podawaj kotlety z dowolnym dodatkiem do smaku lub jako niezależne danie z sosem i chlebem. Smacznego!

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy