skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety z mielonej ryby? Przygotuj składniki według listy. Kotlety można zrobić z gotowej mielonej ryby, ale lepiej jest samodzielnie owinąć mięso mielone ze świeżych ryb. Możesz użyć dowolnej ryby do kotletów według smaku i dostępności, mam mintaja. Ta ryba ma mniej wyraźny specyficzny rybi zapach, mniej małych kości, jest wygodna w przygotowywaniu takich potraw i jest dość tanim produktem. Umyj, wyczyść i wypatrosz tuszę ryby.
Krok 2:
Miąższ oddziel kości i włóż do miski blendera, zmiel na mięso mielone.
Krok 3:
Nie musisz się obawiać, że w mielonym mięsie pozostaną małe kości, Blender dokładnie zmieli całą masę. W tym Kości. Jeśli nie masz pod ręką blendera, filety rybne można przekręcić w zwykłej maszynce do mięsa.
Krok 4:
Aby kotlety były bardziej miękkie, bujne i delikatne, do mielonej ryby należy dodać miękisz białego chleba lub bochenek namoczony w mleku. Aby łatwo zamaskować specyficzny smak ryby, w razie potrzeby do mielonego mięsa można dodać drobno posiekaną świeżą zieleninę koperkową, dzięki czemu kotlety będą bardziej aromatyczne.
Krok 5:
Obierz cebulę i pokrój na kawałki.
Krok 6:
Dodaj cebulę do miski blendera.
Krok 7:
Tam wyślij surowe jajko kurze. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku, dokładnie wymieszaj składniki blenderem, aż będą gładkie.
Krok 8:
Rękami zanurzonymi w zimnej wodzie uformuj paszteciki z mielonej ryby, zwiń je w mące pszennej. Zamiast mąki możesz użyć bułki tartej, aby paszteciki miały gęstą, chrupiącą skórkę.
Krok 9:
Wlej olej roślinny na patelnię. Rozgrzej go. Połóż puste kotlety na oleju, zmniejsz ogień do średniego, smaż kotlety po obu stronach na złoty kolor.
Krok 10:
Następnie przykryj patelnię, zmniejsz ogień do minimum i trzymaj kotlety na patelni przez kolejne 10-15 minut. Wyłącz ogień, podawaj kotlety z dowolnym dodatkiem do smaku lub jako niezależne danie z sosem i chlebem. Smacznego!
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g