skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ugotuj smażenie. Marchewki starte na drobnej tarce i drobno posiekaną cebulę smażyć na patelni rozgrzanej olejem na złoty kolor. Mieszaj pieczeń od czasu do czasu, aby się nie przypaliła. Im mocniej posiekane warzywa, tym szybciej się ugotują, czego potrzebujemy.
Krok 2:
Dodaj koncentrat pomidorowy. Wybierz taki, który zawiera tylko pomidory i nic więcej. Kupuję koncentrat pomidorowy przygotowany zgodnie z GOST.
Krok 3:
Wlej przefiltrowaną wodę na patelnię i lekko wymieszaj mieszaninę szpatułką do gotowania.
Krok 4:
Kolejnym składnikiem jest śmietana. Może mieć zarówno wysoki procent tłuszczu, jak i niski. Surowe prawo: "im grubszy, tym smaczniejszy", obowiązuje również tutaj. Ale zawsze biorę dziesięcioprocentową:)
Krok 5:
Dodaj przyprawy i przyprawy: suszoną paprykę, ostry mielony pieprz i sól do smaku. Dodałem 0,5 łyżeczki. każda przyprawa. Wymieszaj sos i gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje, około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Skoncentruj się na cebuli (nie powinna chrupać w gotowym sosie) i gęstości. Gdy sos uzyska pożądaną konsystencję, jest gotowy. Jeśli sos jest nadal Rzadki, możesz dodać trochę mąki pszennej. Ale bez niego sos okazał się gęsty
kwaśny sos z lekką nutą słodyczy z marchwi i delikatnością kwaśnej śmietany nadaje się na przykład do duszenia klopsików, mięsnych "jeży", nadziewanej papryki lub po prostu jako sos do makaronu. Fantazjuj!
smacznego!
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
aby podczas duszenia śmietana nie zwijała się i nie łuszczyła, najpierw wymieszaj ją z łyżką mąki w osobnej misce, a następnie dodaj na patelnię. Możesz zastąpić śmietanę śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że zawartość kalorii w naczyniu zależy od procentu tłuszczu używanej śmietany lub śmietany.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal / 100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g