sos śmietanowo - pomidorowy

sos tak blisko nas do większości drugich dań. Ten sos jest przygotowywany na bazie znanych nam produktów, więc jeśli nie wszyscy, to większość. Nadaje się zarówno do makaronu, jak i do drugich dań mięsnych lub drobiowych.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 50 % 6 g
węglowodany 42 % 5 g
66 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ugotuj smażenie. Marchewki starte na drobnej tarce i drobno posiekaną cebulę smażyć na patelni rozgrzanej olejem na złoty kolor. Mieszaj pieczeń od czasu do czasu, aby się nie przypaliła. Im mocniej posiekane warzywa, tym szybciej się ugotują, czego potrzebujemy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj koncentrat pomidorowy. Wybierz taki, który zawiera tylko pomidory i nic więcej. Kupuję koncentrat pomidorowy przygotowany zgodnie z GOST.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej przefiltrowaną wodę na patelnię i lekko wymieszaj mieszaninę szpatułką do gotowania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kolejnym składnikiem jest śmietana. Może mieć zarówno wysoki procent tłuszczu, jak i niski. Surowe prawo: "im grubszy, tym smaczniejszy", obowiązuje również tutaj. Ale zawsze biorę dziesięcioprocentową:)

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj przyprawy i przyprawy: suszoną paprykę, ostry mielony pieprz i sól do smaku. Dodałem 0,5 łyżeczki. każda przyprawa. Wymieszaj sos i gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje, około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Skoncentruj się na cebuli (nie powinna chrupać w gotowym sosie) i gęstości. Gdy sos uzyska pożądaną konsystencję, jest gotowy. Jeśli sos jest nadal Rzadki, możesz dodać trochę mąki pszennej. Ale bez niego sos okazał się gęsty

kwaśny sos z lekką nutą słodyczy z marchwi i delikatnością kwaśnej śmietany nadaje się na przykład do duszenia klopsików, mięsnych "jeży", nadziewanej papryki lub po prostu jako sos do makaronu. Fantazjuj!

smacznego!

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

aby podczas duszenia śmietana nie zwijała się i nie łuszczyła, najpierw wymieszaj ją z łyżką mąki w osobnej misce, a następnie dodaj na patelnię. Możesz zastąpić śmietanę śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że zawartość kalorii w naczyniu zależy od procentu tłuszczu używanej śmietany lub śmietany.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal / 100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy