posiekane kotlety z kurczaka

pyszne, rumiane, na lunch dla dzieci i dorosłych! Nawet w przypadku braku maszynki do mięsa można przygotować bardzo smaczne posiekane kotlety z fileta z kurczaka. Cały sekret polega na tym, że mięso jest mielone nożem do bardzo drobnego stanu. Takie kotlety mają bogatszy smak. Spróbuj I ty!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 16 g
tłuszcze 29 % 8 g
węglowodany 14 % 4 g
157 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić posiekane kotlety z kurczaka? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Możesz użyć mięsa z dowolnej części kurczaka jako mięsa z kurczaka. Do kotletów lubię brać filety z nóg. Nie jest tak suchy jak na przykład filet z piersi. Możesz użyć dowolnej zieleni. Biorę świeżą pietruszkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz mięso z kurczaka pod bieżącą wodą i osusz. Następnie pokrój na bardzo małe kawałki. Aby ułatwić krojenie, mięso można lekko zamrozić. Mrożone mięso można pokroić jeszcze drobniej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i spłucz zimną wodą. Następnie cebulę należy posiekać. Aby to zrobić, można go bardzo drobno posiekać ostrym nożem lub użyć Niszczarki. Połącz mięso z kurczaka i cebulę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj umyte warzywa i dodaj do miski. Następnie rozbij jajko i dodaj skrobię. Aby uzyskać soczystość kotletów, dodaj śmietanę. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Gotowa masa kotleta stanie się gęsta i lepka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej patelnię do smażenia, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Łyżką rozprowadź masę pasztecika na gorącym oleju. Smaż kotlety na małym ogniu przez 1-2 minuty z każdej strony. Nie musisz robić dużego ognia. Kotlety powinny mieć czas na usmażenie w środku i nie zacząć się palić. Staną się apetyczne złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe kotlety są pyszne na gorąco. Okazują się miękkie, delikatne i soczyste. Nie mają czasu na ochłodzenie. Oprócz nich możesz przygotować dowolny dodatek lub sałatkę ze świeżych warzyw. Smacznego!

śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy