skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić placki z jajkiem? Najpierw musisz zrobić ciasto. Można go przygotować według ulubionego przepisu lub kupić gotowy. Zrobię ciasto z ciastem. Przygotuj ciasto. W ciepłym mleku (nie więcej niż 40 stopni) dodaj drożdże, łyżkę cukru i mąki. Wymieszaj wszystko, przykryj i umieść w ciepłym miejscu, aż utworzy się Czapka - znak wydajności drożdży. Pozostałe produkty do przygotowania ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
Krok 2:
Rozpuść masło w łaźni wodnej. W głębokiej misce połącz ciasto, sól, cukier, jajko i dobrze wymieszaj, aż cukier i sól się rozpuszczą. Następnie dodaj 250 gramów mąki i wymieszaj. Następnie dodaj stopione masło, olej roślinny i zagnieść ciasto. Okazuje się, że nie jest stromy, przykleja się do rąk, ale nie dodawaj jeszcze nadmiaru mąki. Przykryj ręcznikiem lub folią spożywczą skropioną wodą i umieść ciasto w ciepłym miejscu.
Krok 3:
Ciasto powinno wzrosnąć 2-3 razy. Po zwiększeniu należy go oblegać i pozwolić mu ponownie się podnieść. Powtórz tę procedurę 2 razy, wlewając trochę mąki. Ciasto powinno być już miękkie i giętkie, praktycznie nie przyklejone do rąk.
Krok 4:
Aby przygotować nadzienie, musisz najpierw ugotować i schłodzić jajka. Jajka obrać i pokroić w drobną kostkę. Dymkę dokładnie opłucz i posiekaj nie grubo. W głębokiej misce połącz posiekane jajka i zieloną cebulę, dodaj szczyptę soli i wymieszaj. W razie potrzeby dodaj sól.
Krok 5:
Zgnieść ciasto i podzielić na bułki (waga moich bułek wynosi 55 gramów, ale lepiej zrobić mniej). Przykryj półfabrykaty za każdym razem ręcznikiem, aby się nie zwietrzyły.
Krok 6:
Rozwałkuj każdą bułkę w okrągłą tortillę, połóż nadzienie na środku i ściśnij krawędzie, aby nadzienie nie wypadło. Więc ugotuj wszystkie placki.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, podgrzej poniżej średniej. Umieść przygotowane placki na patelni i smaż najpierw z jednej strony, a następnie z drugiej na złoty kolor. Można użyć pokrywy. Przy użyciu większej ilości oleju paszteciki będą bardziej równomiernie smażone.
Krok 8:
Podawaj gotowe placki z cebulą i jajkami zarówno na ciepło, jak i na zimno.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g