placki z jajkiem i zieloną cebulą na patelni

proste i smaczne, przewiewne, bez piekarnika! Placki z jajkiem i zieloną cebulą na patelni uratują cię, gdy nie masz w czym upiec, ale naprawdę chcesz ugotować pikantne wypieki. Nadzienie dla nich można zmienić według własnych upodobań.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 25 % 13 g
węglowodany 60 % 31 g
274 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić placki z jajkiem? Najpierw musisz zrobić ciasto. Można go przygotować według ulubionego przepisu lub kupić gotowy. Zrobię ciasto z ciastem. Przygotuj ciasto. W ciepłym mleku (nie więcej niż 40 stopni) dodaj drożdże, łyżkę cukru i mąki. Wymieszaj wszystko, przykryj i umieść w ciepłym miejscu, aż utworzy się Czapka - znak wydajności drożdży. Pozostałe produkty do przygotowania ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpuść masło w łaźni wodnej. W głębokiej misce połącz ciasto, sól, cukier, jajko i dobrze wymieszaj, aż cukier i sól się rozpuszczą. Następnie dodaj 250 gramów mąki i wymieszaj. Następnie dodaj stopione masło, olej roślinny i zagnieść ciasto. Okazuje się, że nie jest stromy, przykleja się do rąk, ale nie dodawaj jeszcze nadmiaru mąki. Przykryj ręcznikiem lub folią spożywczą skropioną wodą i umieść ciasto w ciepłym miejscu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciasto powinno wzrosnąć 2-3 razy. Po zwiększeniu należy go oblegać i pozwolić mu ponownie się podnieść. Powtórz tę procedurę 2 razy, wlewając trochę mąki. Ciasto powinno być już miękkie i giętkie, praktycznie nie przyklejone do rąk.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby przygotować nadzienie, musisz najpierw ugotować i schłodzić jajka. Jajka obrać i pokroić w drobną kostkę. Dymkę dokładnie opłucz i posiekaj nie grubo. W głębokiej misce połącz posiekane jajka i zieloną cebulę, dodaj szczyptę soli i wymieszaj. W razie potrzeby dodaj sól.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zgnieść ciasto i podzielić na bułki (waga moich bułek wynosi 55 gramów, ale lepiej zrobić mniej). Przykryj półfabrykaty za każdym razem ręcznikiem, aby się nie zwietrzyły.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwałkuj każdą bułkę w okrągłą tortillę, połóż nadzienie na środku i ściśnij krawędzie, aby nadzienie nie wypadło. Więc ugotuj wszystkie placki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, podgrzej poniżej średniej. Umieść przygotowane placki na patelni i smaż najpierw z jednej strony, a następnie z drugiej na złoty kolor. Można użyć pokrywy. Przy użyciu większej ilości oleju paszteciki będą bardziej równomiernie smażone.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj gotowe placki z cebulą i jajkami zarówno na ciepło, jak i na zimno.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy