Belyashi na kefirze na patelni bez drożdży z mięsem

bardzo smaczne, soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz belyashi! Przygotowanie białego ciasta na kefirze to nie tylko dobra okazja, aby dodać resztki nie świeżego kefiru, ale także szybko uzyskać bardzo smaczne i satysfakcjonujące wypieki do herbaty. W przeciwieństwie do białych z ciasta drożdżowego, ciasta te nie muszą stać, a także samo ciasto na kefirze, po przygotowaniu składników musisz natychmiast usmażyć ciasta. Oczywiście smażone na patelni białka są bardziej kaloryczne i bardziej szkodliwe niż pieczone w piekarniku, ale są smaczniejsze, a czasem możesz rozpieszczać siebie i swoich ulubionych szkodliwymi pysznościami.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 8 g
tłuszcze 35 % 17 g
węglowodany 48 % 23 g
274 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić belyashi na kefirze? Przygotuj składniki na biel. Zacznijmy od mięsa mielonego. Mięso mielone można przygotować samodzielnie ze świeżego mięsa lub użyć gotowego. Lepiej jest użyć mielonego mięsa mieszanego, z wieprzowiny i wołowiny, wziętych w równych częściach, takie nadzienie będzie smaczniejsze i bardziej soczyste.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, drobno posiekaj lub zetrzyj i wyślij do miski z mięsem mielonym. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku i dokładnie zagniataj nadzienie mięsne na ciasta. Zaciśnij miskę z mięsem mielonym folią spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie przygotuj ciasto na kefir dla białych. Wlej kefir do miski, będzie jeszcze lepszy, jeśli nie będzie świeży, trochę kwaśny, wtedy ciasto będzie bardziej puszyste i przewiewne. Dodaj sodę, wymieszaj i pozostaw na kilka minut, aby nastąpiła reakcja alkaliczna i na powierzchni pojawiły się bąbelki. Dodaj szczyptę soli. Wlej olej roślinny, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę pszenną i wlej do miski z płynem. Mąkę należy dodawać w częściach, stale mieszając ciasto. Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej niż podana ilość składników, w zależności od gęstości i jakości mąki. Skoncentruj się na konsystencji ciasta!

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagnieść ciasto rękami. Ciasto powinno być elastyczne, gładkie, lekko przylegające do dłoni, ale nie ciasne i twarde. Ciasto wkładamy do miski, dokręcamy folią spożywczą i pozostawiamy na stole na 20 minut. Ciasto jest gotowe do pracy. Na posypanej powierzchni roboczej ciasto dzielimy na osiem równych kawałków, w razie potrzeby liczbę białych można zwiększyć, zmniejszając ich objętość.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwałkuj każdy kawałek w ciasto, niezbyt cienkie, umieść łyżkę gotowanego nadzienia mięsnego na środku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ostrożnie przymocuj krawędzie, zbierając je do środka za pomocą fałd, aby pozostał mały otwór.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej olej roślinny na patelnię, aby przykrył co najmniej jedną trzecią bieli. Na rozgrzanym oleju kładziemy najpierw biały otwór w dół, aby uszczelnić soki mięsne, a gotowe nadzienie było soczyste.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smażyć na średnim ogniu przez około 3 minuty, aż się zarumienią, następnie odwrócić Biel i zrumienić z drugiej strony. Przykryj patelnię pokrywką i smaż nadzienie w białych, smaż przez około 7 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Belyashi jest gotowy. Kładziemy je na papierowych serwetkach, pozwalamy, aby nadmiar oleju wchłonął się i podajemy do stołu. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy