skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić belyashi na kefirze? Przygotuj składniki na biel. Zacznijmy od mięsa mielonego. Mięso mielone można przygotować samodzielnie ze świeżego mięsa lub użyć gotowego. Lepiej jest użyć mielonego mięsa mieszanego, z wieprzowiny i wołowiny, wziętych w równych częściach, takie nadzienie będzie smaczniejsze i bardziej soczyste.
Krok 2:
Obierz cebulę, drobno posiekaj lub zetrzyj i wyślij do miski z mięsem mielonym. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku i dokładnie zagniataj nadzienie mięsne na ciasta. Zaciśnij miskę z mięsem mielonym folią spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
Krok 3:
W międzyczasie przygotuj ciasto na kefir dla białych. Wlej kefir do miski, będzie jeszcze lepszy, jeśli nie będzie świeży, trochę kwaśny, wtedy ciasto będzie bardziej puszyste i przewiewne. Dodaj sodę, wymieszaj i pozostaw na kilka minut, aby nastąpiła reakcja alkaliczna i na powierzchni pojawiły się bąbelki. Dodaj szczyptę soli. Wlej olej roślinny, wymieszaj.
Krok 4:
Przesiej mąkę pszenną i wlej do miski z płynem. Mąkę należy dodawać w częściach, stale mieszając ciasto. Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej niż podana ilość składników, w zależności od gęstości i jakości mąki. Skoncentruj się na konsystencji ciasta!
Krok 5:
Zagnieść ciasto rękami. Ciasto powinno być elastyczne, gładkie, lekko przylegające do dłoni, ale nie ciasne i twarde. Ciasto wkładamy do miski, dokręcamy folią spożywczą i pozostawiamy na stole na 20 minut. Ciasto jest gotowe do pracy. Na posypanej powierzchni roboczej ciasto dzielimy na osiem równych kawałków, w razie potrzeby liczbę białych można zwiększyć, zmniejszając ich objętość.
Krok 6:
Rozwałkuj każdy kawałek w ciasto, niezbyt cienkie, umieść łyżkę gotowanego nadzienia mięsnego na środku.
Krok 7:
Ostrożnie przymocuj krawędzie, zbierając je do środka za pomocą fałd, aby pozostał mały otwór.
Krok 8:
Wlej olej roślinny na patelnię, aby przykrył co najmniej jedną trzecią bieli. Na rozgrzanym oleju kładziemy najpierw biały otwór w dół, aby uszczelnić soki mięsne, a gotowe nadzienie było soczyste.
Krok 9:
Smażyć na średnim ogniu przez około 3 minuty, aż się zarumienią, następnie odwrócić Biel i zrumienić z drugiej strony. Przykryj patelnię pokrywką i smaż nadzienie w białych, smaż przez około 7 minut.
Krok 10:
Belyashi jest gotowy. Kładziemy je na papierowych serwetkach, pozwalamy, aby nadmiar oleju wchłonął się i podajemy do stołu. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g