skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić leniwe placki z jajkiem i zieloną cebulą? Rozpocznij gotowanie od nadzienia. Ugotuj jajka. Jak gotować jajka na twardo? Włóż je do zimnej wody, gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Obierz je ze skorupy i pokrój w średnie kostki za pomocą noża lub sitka z komórkami. Umyj cebulę i drobno posiekaj.
Krok 2:
Przygotuj ciasto. Jak zrobić galaretowate ciasto na ciasta? W głębokiej misce ubij jajko i dodaj sól. Dobrze ubij trzepaczką lub widelcem.
Krok 3:
Wlej kefir o temperaturze pokojowej, dodaj sodę (nie gaśnij go, ponieważ zgaśnie kwasem zawartym w kefirze) i wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Wsyp wcześniej przesianą mąkę lub od razu przesiej mąkę do miski przez sitko. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia. Zacznij wyrabiać ciasto łyżką lub silikonową szpatułką. Konsystencja powinna być grubsza niż ciasto na naleśniki. Mieszaj, aż będzie gładka i wolna od grudek.
Krok 5:
W ostatnim kroku dodaj do ciasta jajka na twardo i zieloną cebulę, wymieszaj. Ciasto na placki jest gotowe.
Krok 6:
Rozgrzej niewielką ilość oleju roślinnego na patelni. Łyżką rozłóż ciasto w postaci tortilli w niewielkiej odległości od siebie, ponieważ będą się powiększać. Smaż placki na małym ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony, aby miały czas na upieczenie i nie były rozmoczone w środku. Usuń gotowe placki i usmaż następujące partie. Wyszło mi 11 ciast. W razie potrzeby dodaj olej między partiami.
bardzo udany ekspresowy przepis na leniwe ciasta, które można szybko ugotować z braku masy wolnego czasu. Można je podawać na śniadanie lub na lunch. Smak nie jest gorszy niż te, które należy wyrzeźbić, ale przygotowanie jest znacznie łatwiejsze. Zapisz ten przepis, aby mieć do niego szybki dostęp i zawsze mieć go pod ręką. Gotuj z miłością, wielką przyjemnością i dobrym nastrojem!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł "proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g