skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź duże jajka, najlepiej rustykalne, w skrajnych przypadkach co. Mają nie tylko wysoki smak, ale także jasnożółte żółtko. Olej może być zarówno słonecznikowy , jak i oliwkowy-Dowolna roślina. Ser nadaje się również do wszystkich odmian: zarówno twardych, jak i miękkich, a nawet stopionych.
Krok 2:
Na nieprzywierającej patelni rozgrzej olej roślinny.
Krok 3:
Wbij jajka. Możesz zostawić żółtka w całości lub wręcz przeciwnie, rozbić żółtka. Smażyć na średnim ogniu, aż będzie do połowy ugotowany. Jajka smaży się szybko - zwykle trwa to 5-7 minut.
Krok 4:
Sól. W tym momencie możesz również dodać swoje ulubione przyprawy i przyprawy, a także zioła. Dodając sól, Pamiętaj również, że ser może być również dość słony, więc skup się na swojej odmianie sera.
Krok 5:
Ułóż ser na wierzchu jajek. Możesz go zetrzeć lub pokroić nożem na plasterki. A plastry mogą być również grubsze i cieńsze. W tej kwestii skup się na swoim guście. Przykryj patelnię pokrywką i poczekaj, aż ser się rozpuści.
Krok 6:
Podawaj natychmiast, gdy danie jest gorące, a ser jest delikatny i lepki. Smacznego!
jesteśmy przyzwyczajeni do jedzenia jajek sadzonych głównie na śniadanie. Ale ten przepis jest podstawowy.
na patelnię możesz również dodać kawałki warzyw: brokuły, cukinię, cebulę i bakłażan - wszystko według własnych upodobań.
lub mogą to być kawałki kiełbasy, kiełbasy, a nawet wczorajszego na wpół zjedzonego kurczaka lub mięsa - otrzymamy bardziej satysfakcjonującą opcję.
takie opcje smażonych jajek można podawać zarówno na lunch, jak i na kolację.
danie należy podawać natychmiast na gorąco, aż ser stanie się twardy, ale pozostanie delikatny i lepki.
podczas serwowania posyp posiekanymi ziołami (kolendra, bazylia i koperek są świetne) , zieloną cebulą i posiekanym czosnkiem.
podawaj smażone jajka z sałatką ze świeżych warzyw sezonowych lub po prostu z pomidorkami koktajlowymi i pokrojonym ogórkiem, możesz też marynować.
jest bardzo smaczny!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g