jajka z serem na patelni

Prosty przepis na jajka sadzone z najbardziej przystępnych cenowo produktów. Danie nadaje się na obfite śniadanie, a jeśli dodasz składniki mięsne, to na obfity lunch. Przepis jest prosty i niedrogi, danie gotuje się na patelni tylko przez 15-20 minut.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 11 g
tłuszcze 65 % 22 g
węglowodany 3 % 1 g
246 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź duże jajka, najlepiej rustykalne, w skrajnych przypadkach co. Mają nie tylko wysoki smak, ale także jasnożółte żółtko. Olej może być zarówno słonecznikowy , jak i oliwkowy-Dowolna roślina. Ser nadaje się również do wszystkich odmian: zarówno twardych, jak i miękkich, a nawet stopionych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na nieprzywierającej patelni rozgrzej olej roślinny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wbij jajka. Możesz zostawić żółtka w całości lub wręcz przeciwnie, rozbić żółtka. Smażyć na średnim ogniu, aż będzie do połowy ugotowany. Jajka smaży się szybko - zwykle trwa to 5-7 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sól. W tym momencie możesz również dodać swoje ulubione przyprawy i przyprawy, a także zioła. Dodając sól, Pamiętaj również, że ser może być również dość słony, więc skup się na swojej odmianie sera.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż ser na wierzchu jajek. Możesz go zetrzeć lub pokroić nożem na plasterki. A plastry mogą być również grubsze i cieńsze. W tej kwestii skup się na swoim guście. Przykryj patelnię pokrywką i poczekaj, aż ser się rozpuści.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj natychmiast, gdy danie jest gorące, a ser jest delikatny i lepki. Smacznego!

jesteśmy przyzwyczajeni do jedzenia jajek sadzonych głównie na śniadanie. Ale ten przepis jest podstawowy.
na patelnię możesz również dodać kawałki warzyw: brokuły, cukinię, cebulę i bakłażan - wszystko według własnych upodobań.
lub mogą to być kawałki kiełbasy, kiełbasy, a nawet wczorajszego na wpół zjedzonego kurczaka lub mięsa - otrzymamy bardziej satysfakcjonującą opcję.
takie opcje smażonych jajek można podawać zarówno na lunch, jak i na kolację.
danie należy podawać natychmiast na gorąco, aż ser stanie się twardy, ale pozostanie delikatny i lepki.
podczas serwowania posyp posiekanymi ziołami (kolendra, bazylia i koperek są świetne) , zieloną cebulą i posiekanym czosnkiem.
podawaj smażone jajka z sałatką ze świeżych warzyw sezonowych lub po prostu z pomidorkami koktajlowymi i pokrojonym ogórkiem, możesz też marynować.
jest bardzo smaczny!
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy