kurczak w sosie teriyaki z warzywami

pikantny kurczak z warzywami w sosie teriyaki-polizaj palce! Kuchnia azjatycka dobrze zakorzeniła się nie tylko w naszym kraju, ale także na całym świecie i stała się bardzo popularna. Wiele potraw w stylu orientalnym z powodzeniem opanowałem od kilku lat i chcę podzielić się doskonałym przepisem z mojej kolekcji. Wszystko jest bardzo proste i szybkie!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 13 g
tłuszcze 41 % 11 g
węglowodany 11 % 3 g
158 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki zgodnie z listą. Używam udek z kurczaka, ale filety też będą działać. Rozmrozić mięso na dolnej półce lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz kurczaka, osusz ręcznikami papierowymi, usuń skórę, kość. Pokrój mięso w paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś plastry kurczaka do pojemnika o odpowiedniej wielkości. Polej sosem teriyaki i pozostaw do marynowania na 30 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś zieloną mrożoną fasolę szparagową do miski, sparz wrzącą wodą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz czerwoną cebulę, spłucz. Opłucz go i nóż pod zimną wodą, aby podczas krojenia sok z cebuli nie podrażnił błony śluzowej oczu. Pokrój w cienkie półkola. Obierz ząbek czosnku i zmiażdż go płaską stroną noża.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Paprykę opłucz, przekrój na pół, obierz i pokrój w paski. Aby danie wyglądało jasno i elegancko, użyj wielokolorowej papryki (czerwonej i żółtej).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ćwierć papryki chili obierz nasiona, pokrój w małe kółka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na głęboką patelnię (jeśli masz, weź Wok) wlej olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia. Rozgrzać. Ułóż cebulę i czosnek. Smaż, mieszając, przez około 2 minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij kurczaka z lodówki. Otrząśnij SOS, umieść na rozgrzanej patelni. Smażyć ze wszystkich stron na dużym ogniu przez około 5 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj warzywa i pozostały sos z kurczaka na patelnię. Wymieszać. Dusić zawartość na średnim ogniu przez około 15 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przed podaniem posyp kurczaka posiekaną kolendrą i sezamem suszonym na suchej patelni. Sezam można wziąć jako zwykły biały lub czarny(jak mój). I możesz użyć mieszanki białego i czarnego sezamu. Podawaj danie z makaronem udon, funchozą, gotowanym ryżem.

zestaw warzyw można uzupełnić cukinią i brokułami.

jeśli nie można znaleźć zakupionego sosu, zawsze można go przygotować samodzielnie. Przepis na sos teriyaki w domu możesz Znajdź tutaj

marynowany kurczak w sosie teriyaki można zamrozić w hermetycznym pojemniku. Produkt jest przechowywany przez 3-4 miesiące w temperaturze -18 stopni. Rozmrażaj mięso na dolnej półce lodówki.

możesz również zamrozić gotowe danie. Podobnie przenieś kurczaka z warzywami do hermetycznie zamykanego pojemnika. Rozmrozić naczynie na dolnej półce lodówki, podgrzać na patelni pod pokrywką.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Sos Teriyaki - 89   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy