skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki zgodnie z listą. Używam udek z kurczaka, ale filety też będą działać. Rozmrozić mięso na dolnej półce lodówki.
Krok 2:
Opłucz kurczaka, osusz ręcznikami papierowymi, usuń skórę, kość. Pokrój mięso w paski.
Krok 3:
Przenieś plastry kurczaka do pojemnika o odpowiedniej wielkości. Polej sosem teriyaki i pozostaw do marynowania na 30 minut.
Krok 4:
Przenieś zieloną mrożoną fasolę szparagową do miski, sparz wrzącą wodą.
Krok 5:
Obierz czerwoną cebulę, spłucz. Opłucz go i nóż pod zimną wodą, aby podczas krojenia sok z cebuli nie podrażnił błony śluzowej oczu. Pokrój w cienkie półkola. Obierz ząbek czosnku i zmiażdż go płaską stroną noża.
Krok 6:
Paprykę opłucz, przekrój na pół, obierz i pokrój w paski. Aby danie wyglądało jasno i elegancko, użyj wielokolorowej papryki (czerwonej i żółtej).
Krok 7:
Ćwierć papryki chili obierz nasiona, pokrój w małe kółka.
Krok 8:
Na głęboką patelnię (jeśli masz, weź Wok) wlej olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia. Rozgrzać. Ułóż cebulę i czosnek. Smaż, mieszając, przez około 2 minuty.
Krok 9:
Wyjmij kurczaka z lodówki. Otrząśnij SOS, umieść na rozgrzanej patelni. Smażyć ze wszystkich stron na dużym ogniu przez około 5 minut.
Krok 10:
Dodaj warzywa i pozostały sos z kurczaka na patelnię. Wymieszać. Dusić zawartość na średnim ogniu przez około 15 minut.
Krok 11:
Przed podaniem posyp kurczaka posiekaną kolendrą i sezamem suszonym na suchej patelni. Sezam można wziąć jako zwykły biały lub czarny(jak mój). I możesz użyć mieszanki białego i czarnego sezamu. Podawaj danie z makaronem udon, funchozą, gotowanym ryżem.
zestaw warzyw można uzupełnić cukinią i brokułami.
jeśli nie można znaleźć zakupionego sosu, zawsze można go przygotować samodzielnie. Przepis na sos teriyaki w domu możesz Znajdź tutaj
marynowany kurczak w sosie teriyaki można zamrozić w hermetycznym pojemniku. Produkt jest przechowywany przez 3-4 miesiące w temperaturze -18 stopni. Rozmrażaj mięso na dolnej półce lodówki.
możesz również zamrozić gotowe danie. Podobnie przenieś kurczaka z warzywami do hermetycznie zamykanego pojemnika. Rozmrozić naczynie na dolnej półce lodówki, podgrzać na patelni pod pokrywką.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Sos Teriyaki - 89 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 185 kcal/100g