filet z kurczaka z grzybami na patelni

bardzo smaczne, z prostych produktów, na obiad w pośpiechu! Filet z kurczaka z grzybami na patelni - można podawać o każdej porze dnia. Można go uzupełnić sosami, sosami. Możesz pokroić całego kurczaka i zostawić kawałki z kośćmi, możesz użyć fileta z kurczaka. Grzyby mogą być dowolne!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 65 % 13 g
tłuszcze 25 % 5 g
węglowodany 10 % 2 g
104 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić filet z kurczaka z grzybami na patelni? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz pokroić całego kurczaka i zostawić kawałki z kośćmi lub możesz użyć fileta z kurczaka. Tak właśnie zrobiłam. Jako filet z kurczaka możesz wziąć mięso z piersi lub podudzia. Do smażenia lubię używać mięsa z podudzia z kurczaka - jest bardziej soczyste niż mięso z piersi. Weź grzyby średniej wielkości. Cebulę i marchewkę należy obrać i umyć. Grzyby są dowolne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz filet z kurczaka pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar wilgoci. Następnie pokrój mięso na długie paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz świeże pieczarki i pokrój na 4 części.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do smażenia weź wygodną patelnię z płaskim dnem. Rozgrzej go do gorącego stanu i wlej trochę oleju roślinnego. Ułóż pokrojone mięso z kurczaka i smaż na średnim ogniu, aż będzie lekko rumiane. Nie zapomnij go okresowo mieszać, aby nie zaczął się palić. Następnie dodaj pokrojone pieczarki do mięsa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obrane warzywa-cebula i marchewka, muszą być posiekane. Zetrzyj marchewki na grubej tarce i posiekaj cebulę. Dodaj cebulę i marchewkę na patelnię do mięsa z grzybami. Wszystko wymieszaj. Dodaj trochę soli, przyprawy i posiekany czosnek. Przyprawa do kurczaka i trochę mielonego pieprzu jest idealna jako przyprawa. Smaż wszystko razem na małym ogniu przez 10-15 minut. W tym czasie kurczak jest w pełni ugotowany, a warzywa staną się miękkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pyszny i aromatyczny kurczak z grzybami jest gotowy! Możesz go uzupełnić dowolnym dodatkiem lub świeżymi warzywami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smacznego!

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy