skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić filet z kurczaka z grzybami na patelni? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz pokroić całego kurczaka i zostawić kawałki z kośćmi lub możesz użyć fileta z kurczaka. Tak właśnie zrobiłam. Jako filet z kurczaka możesz wziąć mięso z piersi lub podudzia. Do smażenia lubię używać mięsa z podudzia z kurczaka - jest bardziej soczyste niż mięso z piersi. Weź grzyby średniej wielkości. Cebulę i marchewkę należy obrać i umyć. Grzyby są dowolne.
Krok 2:
Opłucz filet z kurczaka pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar wilgoci. Następnie pokrój mięso na długie paski.
Krok 3:
Opłucz świeże pieczarki i pokrój na 4 części.
Krok 4:
Do smażenia weź wygodną patelnię z płaskim dnem. Rozgrzej go do gorącego stanu i wlej trochę oleju roślinnego. Ułóż pokrojone mięso z kurczaka i smaż na średnim ogniu, aż będzie lekko rumiane. Nie zapomnij go okresowo mieszać, aby nie zaczął się palić. Następnie dodaj pokrojone pieczarki do mięsa.
Krok 5:
Obrane warzywa-cebula i marchewka, muszą być posiekane. Zetrzyj marchewki na grubej tarce i posiekaj cebulę. Dodaj cebulę i marchewkę na patelnię do mięsa z grzybami. Wszystko wymieszaj. Dodaj trochę soli, przyprawy i posiekany czosnek. Przyprawa do kurczaka i trochę mielonego pieprzu jest idealna jako przyprawa. Smaż wszystko razem na małym ogniu przez 10-15 minut. W tym czasie kurczak jest w pełni ugotowany, a warzywa staną się miękkie.
Krok 6:
Pyszny i aromatyczny kurczak z grzybami jest gotowy! Możesz go uzupełnić dowolnym dodatkiem lub świeżymi warzywami.
Krok 7:
Smacznego!
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g