kotlety z pomidorem i serem w piekarniku

niesamowicie pyszne, w pośpiechu, na obiad dla całej rodziny! Kotlety z pomidorem i serem w piekarniku można przygotować na każdą okazję. To świetne danie świąteczne, które zajmuje tylko 30 minut. Produkty są najprostsze, a rezultatem jest soczysta, jasna, pyszna druga do każdej sałatki warzywnej lub przystawki.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 12 g
tłuszcze 53 % 17 g
węglowodany 9 % 3 g
209 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety z pomidorami i serem w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wygodnie jest wziąć węglan wieprzowiny na kotlety - dobrze kroi się na porcje. weź ser, który dobrze ociera się o tarkę. Umyj pomidory.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój wieprzowinę na porcje i ubij trochę młotkiem kuchennym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce połącz jajka i mąkę. Wstrząśnij wszystko trzepaczką, aby nie pozostały grudki mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zanurz każdy ubity kawałek mięsa w cieście jajecznym i smaż na gorącej patelni przez minutę z każdej strony.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż smażone mięso na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do gotowania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posmaruj mięso kwaśną śmietaną i posyp odrobiną soli i przypraw. Jako przyprawę możesz użyć suchego czosnku i papryki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój pomidory w plasterki i ułóż na wszystkich kotletach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce i posyp nim kotlety. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 15 do 20 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W tym czasie mięso będzie miało czas na gotowanie, biorąc pod uwagę, że ale było już trochę smażone. Podczas pieczenia z mięsa pojawi się trochę soku. A ser na powierzchni będzie miał czas na stopienie i lekkie zrumienienie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowe kotlety wyjąć z piekarnika i ułożyć na talerzach. Uzupełnij je świeżymi warzywami i podawaj. Smacznego!

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy