skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć placki z serem na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Przesiej mąkę wcześniej przez sito, aby nasycić ją tlenem. Wybierz dowolny ser według własnego gustu, najważniejsze jest to, że jest dobrze starty i łatwo się topi. Wskazane jest, aby kefir nie był pierwszą świeżością. W takim kefirze soda będzie działać lepiej, co oznacza, że naleśniki będą bardziej bujne.
Krok 2:
Aby przygotować ciasto, weź wygodną głęboką miskę. Zetrzyj ser do miski i dodaj do niego posiekane warzywa. Zieleń może być dowolna. Dodaję świeże warzywa koperkowe.
Krok 3:
Rozbij jajko do miski i dodaj trochę soli i przyprawy do smaku. Wymieszaj wszystko.
Krok 4:
Wlej kefir i dodaj cukier. Stopniowo zacznij dodawać przesianą mąkę z sodą i zagniatać ciasto. Nie trzeba dodawać całej mąki na raz. Może potrzebować trochę więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.
Krok 5:
Gotowe ciasto na naleśniki jest dość grube.
Krok 6:
Wlej olej roślinny na gorącą patelnię i łyżką rozłóż trochę ciasta. Smaż placki na małym ogniu przez 1-2 minuty z każdej strony. Naleśniki powinny mieć czas na usmażenie w środku, więc nie trzeba robić dużego ognia.
Krok 7:
Gotowe placki mają apetyczny złoty kolor.
Krok 8:
Zdejmij placki z patelni i rozłóż na ręczniku papierowym, aby usunąć z nich nadmiar oleju. Podczas serwowania takie naleśniki można uzupełnić różnymi sosami, na przykład serem lub pikantnymi jagodami. Smacznego!
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g