naleśniki z serem na patelni

pyszne i łatwe w przygotowaniu, odpowiednie na śniadanie! Naleśniki z serem na patelni przygotujesz w 20 minut. Dodając do ciasta różne rodzaje sera i ziół, możesz uzyskać nowe danie. To dobra przekąska na co dzień lub przekąska na świąteczny stół. Podawaj z dowolnymi pikantnymi sosami lub sosami.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 8 g
tłuszcze 29 % 12 g
węglowodany 51 % 21 g
224 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć placki z serem na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Przesiej mąkę wcześniej przez sito, aby nasycić ją tlenem. Wybierz dowolny ser według własnego gustu, najważniejsze jest to, że jest dobrze starty i łatwo się topi. Wskazane jest, aby kefir nie był pierwszą świeżością. W takim kefirze soda będzie działać lepiej, co oznacza, że naleśniki będą bardziej bujne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować ciasto, weź wygodną głęboką miskę. Zetrzyj ser do miski i dodaj do niego posiekane warzywa. Zieleń może być dowolna. Dodaję świeże warzywa koperkowe.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozbij jajko do miski i dodaj trochę soli i przyprawy do smaku. Wymieszaj wszystko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej kefir i dodaj cukier. Stopniowo zacznij dodawać przesianą mąkę z sodą i zagniatać ciasto. Nie trzeba dodawać całej mąki na raz. Może potrzebować trochę więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowe ciasto na naleśniki jest dość grube.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny na gorącą patelnię i łyżką rozłóż trochę ciasta. Smaż placki na małym ogniu przez 1-2 minuty z każdej strony. Naleśniki powinny mieć czas na usmażenie w środku, więc nie trzeba robić dużego ognia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe placki mają apetyczny złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zdejmij placki z patelni i rozłóż na ręczniku papierowym, aby usunąć z nich nadmiar oleju. Podczas serwowania takie naleśniki można uzupełnić różnymi sosami, na przykład serem lub pikantnymi jagodami. Smacznego!

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy