pieczeń wieprzowa z ziemniakami

najwyższej klasy gulasz mięsny z warzywami bez zamieszania i kłopotów! Pieczeń wieprzowa z ziemniakami okazuje się nie mniej smaczna i aromatyczna, gdy jest gotowana w piekarniku. Mięso dzięki wstępnemu prażeniu zachowuje soczystość i uzyskuje apetyczną skórkę. A warzywa są na wskroś nasycone sokami mięsnymi. Pyszne!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 6 g
tłuszcze 43 % 10 g
węglowodany 30 % 7 g
138 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszną pieczeń wieprzową z ziemniakami w piekarniku? Bardzo proste danie. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć miąższ wieprzowiny z dowolnej części tuszy, podczas gotowania mięso nadal będzie miękkie. Mam polędwicę wieprzową. Warzywa i przyprawy można uzupełniać i zmieniać według własnych upodobań. Cukinia i bakłażan są tutaj dobre.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wieprzowinę i pokrój na średnie kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz ziemniaki. Jeśli bulwy są małe, wystarczy pokroić je na połówki. Małe bulwy można pozostawić w całości. I pokrój duże na 3-4 części. Ogólnie rzecz biorąc, do smażenia wszystkie warzywa i mięso należy pokroić na mniej więcej te same średnie kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój średnią lub dużą cebulę na ćwiartki. Moje żarówki są małe, więc wziąłem dwie zamiast jednej i przeciąłem je na pół.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój marchewki w niezbyt cienkie plasterki. Zrobiłem kręcone cięcie, aby marchewki wyglądały ciekawiej w naczyniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Paprykę obrać z nasion i łodygi i pokroić na średnie kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej część oleju roślinnego. Smaż na nim wieprzowinę na złoty kolor. Na koniec posolić i pieprzyć mięso. Wskazane jest, aby nie solić mięsa na samym początku smażenia, ponieważ wtedy zacznie wypuszczać sok i zamiast smażyć, dostaniesz duszenie. Musimy zachować mięso tak soczyste, jak to tylko możliwe.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W misce połącz wszystkie warzywa, wlej pozostały olej roślinny. Wszystko posolić, pieprzyć i wymieszać. W razie potrzeby możesz dodać przyprawy do warzyw i suszone zioła do smaku. Na przykład odpowiednia jest mieszanka ziół prowansalskich lub włoskich.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś mięso i warzywa do naczynia do pieczenia. Wlać bulion. Jeśli nie ma bulionu, możesz go zastąpić zwykłą wodą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj formę folią lub żaroodporną pokrywką, jeśli jest dostępna i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. Czas pieczenia 1-1, 5 godziny w zależności od piekarnika. Okresowo sprawdzaj mięso i warzywa pod kątem gotowości.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp gotową pieczeń posiekanymi ziołami i natychmiast podawaj. Smacznego!

oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy