skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pyszną pieczeń wieprzową z ziemniakami w piekarniku? Bardzo proste danie. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć miąższ wieprzowiny z dowolnej części tuszy, podczas gotowania mięso nadal będzie miękkie. Mam polędwicę wieprzową. Warzywa i przyprawy można uzupełniać i zmieniać według własnych upodobań. Cukinia i bakłażan są tutaj dobre.
Krok 2:
Umyj wieprzowinę i pokrój na średnie kawałki.
Krok 3:
Obierz ziemniaki. Jeśli bulwy są małe, wystarczy pokroić je na połówki. Małe bulwy można pozostawić w całości. I pokrój duże na 3-4 części. Ogólnie rzecz biorąc, do smażenia wszystkie warzywa i mięso należy pokroić na mniej więcej te same średnie kawałki.
Krok 4:
Pokrój średnią lub dużą cebulę na ćwiartki. Moje żarówki są małe, więc wziąłem dwie zamiast jednej i przeciąłem je na pół.
Krok 5:
Pokrój marchewki w niezbyt cienkie plasterki. Zrobiłem kręcone cięcie, aby marchewki wyglądały ciekawiej w naczyniu.
Krok 6:
Paprykę obrać z nasion i łodygi i pokroić na średnie kawałki.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej część oleju roślinnego. Smaż na nim wieprzowinę na złoty kolor. Na koniec posolić i pieprzyć mięso. Wskazane jest, aby nie solić mięsa na samym początku smażenia, ponieważ wtedy zacznie wypuszczać sok i zamiast smażyć, dostaniesz duszenie. Musimy zachować mięso tak soczyste, jak to tylko możliwe.
Krok 8:
W misce połącz wszystkie warzywa, wlej pozostały olej roślinny. Wszystko posolić, pieprzyć i wymieszać. W razie potrzeby możesz dodać przyprawy do warzyw i suszone zioła do smaku. Na przykład odpowiednia jest mieszanka ziół prowansalskich lub włoskich.
Krok 9:
Przenieś mięso i warzywa do naczynia do pieczenia. Wlać bulion. Jeśli nie ma bulionu, możesz go zastąpić zwykłą wodą.
Krok 10:
Przykryj formę folią lub żaroodporną pokrywką, jeśli jest dostępna i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. Czas pieczenia 1-1, 5 godziny w zależności od piekarnika. Okresowo sprawdzaj mięso i warzywa pod kątem gotowości.
Krok 11:
Posyp gotową pieczeń posiekanymi ziołami i natychmiast podawaj. Smacznego!
oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g