skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić naleśniki na kefirze? Przygotuj jedzenie. Kefir lepiej jest wziąć grubszy, jest grubszy. Bardziej płynny kefir będzie wymagał więcej mąki, a naleśniki mogą stać się "gumowe". Im bardziej kwaśny jest kefir, tym wspanialsze będą naleśniki, ponieważ reakcja między sodą a kwasem będzie silniejsza. Dlatego stary, już kwaśny kefir jest idealny. Zamiast kefiru możesz wziąć jogurt naturalny bez dodatków.
Krok 2:
Wlej kefir do kadzi i lekko podgrzej. Zrób to na małym ogniu, ciągle mieszając, aby się nie zwijał. Wlej sodę do kefiru i wymieszaj trzepaczką. Ze względu na to, że kefir jest ciepły i kwaśny, rozpocznie się gwałtowna reakcja między sodą a kwasem. Masa natychmiast pęcznieje i zwiększa objętość. to dzięki temu pankeyki nabiorą swojej przepychu.
Krok 3:
Rozbij jajka do innej miski. Dodaj do nich cukier i sól. Lekko ubij jajka trzepaczką lub widelcem. Nie ubijaj ich do piany, po prostu wymieszaj. Przepych w tym przepisie nie jest osiągany przez ubite jajka.
Krok 4:
Przesiej mąkę do dużej miski. Przesiewanie wzbogaca mąkę w powietrze, dzięki czemu wypieki są bardziej puszyste.
Krok 5:
Wlej mieszankę jajeczną do kefiru. Delikatnie wymieszaj.
Krok 6:
Wlej płynne składniki do mąki cienkim strumieniem, ciągle mieszając trzepaczką. Jeśli zrobisz odwrotnie, wlej mąkę do kefiru, w cieście utworzą się grudki. W przeciwnym razie można uniknąć grudek. Mieszaj ciasto, aż będzie gładkie. Nie przesadzaj z mieszaniem, gdy cała mąka zostanie równomiernie rozłożona, przestań. Niech w cieście pozostanie jak najwięcej powietrza.
Krok 7:
Rozpuść masło na patelni. Zrób to na małym ogniu. Upewnij się, że olej nie zacznie się gotować, serwatka może się od niego oddzielić. Nie możesz czekać, aż cały kawałek się stopi, ale zdejmij go z ognia. Z ciepła resztki oleju i tak się stopią.
Krok 8:
Schłodzić stopione masło, a następnie wlać do ciasta. Dobrze wymieszaj ciasto trzepaczką, aby wymieszać całe masło. Masło nada Pancake bardzo przyjemny lekko orzechowy smak. Ciasto Bude ma konsystencję gęstej śmietany.
Krok 9:
Na średnim ogniu rozgrzej patelnię. Najlepiej wziąć specjalny naleśnik z nieprzywierającą powłoką. Jeśli nie, weź żeliwo lub dowolne, do którego naleśniki się nie przyklejają. Jest to ważne, ponieważ musisz smażyć naleśniki bez oleju. Jeśli nie jesteś pewien swojej patelni, posmaruj ją cienką warstwą oleju roślinnego przed pierwszym naleśnikiem. Rozłóż ciasto na patelni łyżką, tworząc równy, średniej wielkości naleśnik.
Krok 10:
Smaż Pancake na średnim ogniu, aż na powierzchni pojawią się bąbelki.
Krok 11:
Odwróć naleśnik na drugą stronę. Smaż, aż ugotuje się po drugiej stronie. W ten sposób usmaż wszystkie naleśniki. Tradycyjnie są one wielkości spodka. Gotowe naleśniki układa się jeden na drugim, a na wierzchu kładzie się masło. Zjedz naleśniki, odcinając cały stos na raz, jak kawałek ciasta.
teraz będzie to mój ulubiony przepis na Pancake. Ze względu na ciepły kefir i sodę okazały się bardzo bujne i smaczne! Spójrz na przekrojowe zdjęcie, które jest bujne.
jedliśmy naleśniki z syropem klonowym i orzechami.
są również podawane z różnymi dżemami, dżemami, jagodami, owocami, sosami. Podawaj naleśniki lepiej na gorąco.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g