skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić jeże z mielonego mięsa z ryżem na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Ugotujemy jeże z dwóch rodzajów mięsa-wieprzowiny i wołowiny.
Krok 2:
Pierwszym krokiem jest przekształcenie mięsa w mięso mielone. Aby to zrobić, pokrój wieprzowinę i wołowinę na kawałki i przepuść przez maszynę do mięsa.
Krok 3:
Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Drobno posiekaj jedną cebulę i dodaj do mielonego mięsa.
Krok 4:
Ryż opłucz kilka razy w zimnej wodzie, a następnie dodaj do miski do mięsa mielonego. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy.
Krok 5:
Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, aż będą gładkie. Masa mięsna będzie wystarczająco gęsta, aby uformować kulki.
Krok 6:
Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię do smażenia i podgrzej, aż będzie gorący. Mokrymi rękami uformuj kulki z mięsa mielonego i umieść na gorącej patelni. Podsmaż je ze wszystkich stron.
Krok 7:
Osobno podgrzej drugą patelnię. Drobno posiekaj drugą cebulę i smaż z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego przez 2-3 minuty. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy do cebuli i podgrzewaj razem z cebulą przez kolejne 1-2 minuty.
Krok 8:
Podczas smażenia cebuli kulki mięsne zdążyły już usmażyć ze wszystkich stron.
Krok 9:
Włóż jeże mięsne na patelnię do smażenia. Wlej wodę i zagotuj wszystko. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20-25 minut. W tym czasie ryż stanie się miękki i zwiększy rozmiar. Ryż wystaje z kulek mięsnych we wszystkich kierunkach i swoim wyglądem przypomina jeże. Ilość wody można nieznacznie zmienić w zależności od tego, ile sosu chcesz uzyskać.
Krok 10:
Jeże mięsne są gotowe! Doskonałym dodatkiem do nich będą tłuczone ziemniaki.
Krok 11:
Smacznego!
wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g