jeże mielone z ryżem na patelni z sosem

Szybkie, wygodne i satysfakcjonujące danie na codzienny stół! Podoba mi się przepis na gotowanie jeży mięsnych na patelni, ponieważ używają surowego ryżu, który jest natychmiast wkładany do mięsa mielonego. Brak wstępnego przygotowania. A mięso mielone można kupić w gotowej formie z dowolnego rodzaju mięsa.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 10 g
tłuszcze 32 % 9 g
węglowodany 32 % 9 g
152 kcal
IG: 25 / 75 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić jeże z mielonego mięsa z ryżem na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Ugotujemy jeże z dwóch rodzajów mięsa-wieprzowiny i wołowiny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pierwszym krokiem jest przekształcenie mięsa w mięso mielone. Aby to zrobić, pokrój wieprzowinę i wołowinę na kawałki i przepuść przez maszynę do mięsa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Drobno posiekaj jedną cebulę i dodaj do mielonego mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ryż opłucz kilka razy w zimnej wodzie, a następnie dodaj do miski do mięsa mielonego. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, aż będą gładkie. Masa mięsna będzie wystarczająco gęsta, aby uformować kulki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię do smażenia i podgrzej, aż będzie gorący. Mokrymi rękami uformuj kulki z mięsa mielonego i umieść na gorącej patelni. Podsmaż je ze wszystkich stron.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Osobno podgrzej drugą patelnię. Drobno posiekaj drugą cebulę i smaż z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego przez 2-3 minuty. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy do cebuli i podgrzewaj razem z cebulą przez kolejne 1-2 minuty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas smażenia cebuli kulki mięsne zdążyły już usmażyć ze wszystkich stron.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż jeże mięsne na patelnię do smażenia. Wlej wodę i zagotuj wszystko. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20-25 minut. W tym czasie ryż stanie się miękki i zwiększy rozmiar. Ryż wystaje z kulek mięsnych we wszystkich kierunkach i swoim wyglądem przypomina jeże. Ilość wody można nieznacznie zmienić w zależności od tego, ile sosu chcesz uzyskać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Jeże mięsne są gotowe! Doskonałym dodatkiem do nich będą tłuczone ziemniaki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego!

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy