gofry chrupiące w gofrownicy

dla szczęśliwych właścicieli cudownego urządzenia-pieca elektrycznego! Gofry mogą być grube i miękkie - są to gofry Wiedeńskie. I mogą być cienkie i chrupiące - znają nas wszystkich od dzieciństwa, więc nasze babcie i matki piekły je w szafkach elektrycznych. To właśnie takie gofry oferuje ten przepis.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 28 % 21 g
węglowodany 64 % 48 g
404 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj potrawy do robienia gofrów. Z tej ilości dostałem 8 sztuk o średnicy około 10 cm.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż olej do patelni z grubym dnem. Rozpuść go na małym ogniu na kuchence. Możesz użyć innych metod, zostaną one napisane poniżej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier do ciepłego masła. Mieszaj trzepaczką, aż cukier całkowicie się rozpuści. Od ciepła cukier dość szybko się rozpuści.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj jajko do oleju. Najpierw sprawdź olej, czy jest gorący, w przeciwnym razie jajko może się ugotować. Wymieszaj jajko z masłem, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mąkę, dodaj wanilinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj masę trzepaczką do uzyskania gładkiego, jednorodnego ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej gofrownicę zgodnie z instrukcjami. Mam bardzo starą kuchenkę elektryczną z czasów radzieckich. Może nie jest zbyt piękna, ale świetnie się piecze! Nie smaruję gofrownicy olejem, w cieście jest wystarczająco dużo tłuszczu i od dawna nic się do niego nie przykleja. Ale patrzysz na swój model. Rozłóż ciasto na łyżce stołowej. Możesz umieścić trochę mniej ciasta, wtedy gofry będą mniejsze i będą większe.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piec gofry przez kilka minut na złoty kolor. Ostrożnie otwórz gofrownicę, jest bardzo gorąca! Usuń gofr szpatułką. Gorąca jest bardzo miękka jak naleśnik. Ale gdy ostygnie, staje się twardy i chrupiący. Takie gofry można zwinąć rurką. Ale należy to zrobić natychmiast po upieczeniu, aż będzie miękkie i gorące, wtedy nie odniesiesz sukcesu, wafel się zepsuje.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

masło można stopić w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie (Przeczytaj instrukcję urządzenia) lub w łaźni wodnej. Jak rozpuścić masło w kąpieli wodnej? Będziesz potrzebował dwóch pojemników o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

ważne! Pamiętaj, że wszystkie gofrownice są różne. Płyty urządzenia mogą wymagać lekkiego nasmarowania olejem roślinnym o wysokiej temperaturze dymienia podczas pieczenia pierwszego produktu, aby zapobiec jego przywieraniu.

temperatura ogrzewania dla każdego modelu gofrownicy jest inna. Dlatego dokładny czas gotowania dla Twojego urządzenia można ustawić tylko empirycznie. Możliwe, że wystarczy 30 sekund, ale możliwe, że pieczenie zajmie 2-3 minuty. Dostosuj czas pieczenia podany w przepisie, aby uwzględnić specyfikę gofrownicy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy