ryż z cebulą do dekoracji

kruchy dodatek do ryżu na każdą okazję. Przystawka z ryżu jest dość popularna, dlatego służy do uzupełniania wielu potraw. Możesz użyć dowolnej odmiany ryżu. Do dekoracji wolę używać ryżu długoziarnistego, gotowanego na parze.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 15 % 4 g
węglowodany 77 % 20 g
119 kcal
IG: 5 / 95 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować przystawkę, najpierw obierz cebulę i opłucz ją pod bieżącą zimną wodą. Drobno posiekaj obraną cebulę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i włóż posiekaną cebulę. Smaż przez kilka minut na złoty kolor. Nie zapomnij go wymieszać, aby się nie przypalił.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas smażenia cebuli przygotuj ryż. Odmierz odpowiednią ilość ryżu i opłucz go kilka razy w zimnej wodzie, aby woda była czysta. Następnie spuść wodę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni dodaj kawałek masła do cebuli i poczekaj, aż się rozpuści.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie ułóż umyty ryż i wymieszaj, aby posmarować go roztopionym masłem. Dodaj sól, przyprawy i kurkumę do ryżu. Wszystko wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij ryż wodą i zagotuj wszystko. Następnie przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień i ugotuj ryż. Zajmie to 15-20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas gotowania sprawdź ryż pod kątem miękkości i monitoruj poziom wody. Możesz początkowo dodać Nie całą wodę, ale tylko 2/3 części. A jeśli to konieczne, można go wlać na patelnię, jeśli zobaczysz, że trochę jej brakuje. Ale konieczne będzie dodanie gorącej wody, aby nie zmieniać temperatury gotowanego dania. Podawaj przystawkę z ryżu na gorąco do dowolnych dań mięsnych lub rybnych. Smacznego!

do przygotowania przystawki z ryżu można użyć dowolnych przypraw, nadając mu w ten sposób różne odcienie smakowe. Moim zdaniem przyprawa kurkuma świetnie nadaje się do ryżu. Sprawia, że ryż jest jasnożółty. Wygląda bardzo jasno, pięknie i niecodziennie.
ponadto kurkuma jest również zdrowa. Usuwa toksyny i szkodliwe substancje z organizmu, pomaga zwalczać wirusy i bakterie, normalizuje trawienie.
jedynym przeciwwskazaniem do kurkumy jest indywidualna nietolerancja lub alergia.
przez poetę używaj kurkumy według własnego uznania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy