skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować przystawkę, najpierw obierz cebulę i opłucz ją pod bieżącą zimną wodą. Drobno posiekaj obraną cebulę.
Krok 2:
Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i włóż posiekaną cebulę. Smaż przez kilka minut na złoty kolor. Nie zapomnij go wymieszać, aby się nie przypalił.
Krok 3:
Podczas smażenia cebuli przygotuj ryż. Odmierz odpowiednią ilość ryżu i opłucz go kilka razy w zimnej wodzie, aby woda była czysta. Następnie spuść wodę.
Krok 4:
Na patelni dodaj kawałek masła do cebuli i poczekaj, aż się rozpuści.
Krok 5:
Następnie ułóż umyty ryż i wymieszaj, aby posmarować go roztopionym masłem. Dodaj sól, przyprawy i kurkumę do ryżu. Wszystko wymieszaj.
Krok 6:
Napełnij ryż wodą i zagotuj wszystko. Następnie przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień i ugotuj ryż. Zajmie to 15-20 minut.
Krok 7:
Podczas gotowania sprawdź ryż pod kątem miękkości i monitoruj poziom wody. Możesz początkowo dodać Nie całą wodę, ale tylko 2/3 części. A jeśli to konieczne, można go wlać na patelnię, jeśli zobaczysz, że trochę jej brakuje. Ale konieczne będzie dodanie gorącej wody, aby nie zmieniać temperatury gotowanego dania. Podawaj przystawkę z ryżu na gorąco do dowolnych dań mięsnych lub rybnych. Smacznego!
do przygotowania przystawki z ryżu można użyć dowolnych przypraw, nadając mu w ten sposób różne odcienie smakowe. Moim zdaniem przyprawa kurkuma świetnie nadaje się do ryżu. Sprawia, że ryż jest jasnożółty. Wygląda bardzo jasno, pięknie i niecodziennie.
ponadto kurkuma jest również zdrowa. Usuwa toksyny i szkodliwe substancje z organizmu, pomaga zwalczać wirusy i bakterie, normalizuje trawienie.
jedynym przeciwwskazaniem do kurkumy jest indywidualna nietolerancja lub alergia.
przez poetę używaj kurkumy według własnego uznania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g