soczysta wieprzowina na patelni

soczysta i miękka wieprzowina na patelni. Szybko i łatwo! Gotowanie mięsa wieprzowego na patelni zgodnie z tym przepisem nie zajmuje dużo czasu, a smak jest smaczniejszy niż Kebab.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 13 g
tłuszcze 60 % 21 g
węglowodany 3 % 1 g
249 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć soczystą wieprzowinę na patelni? Nie wszystkie części tuszy nadają się do smażenia. Aby mięso było delikatne i soczyste, weź szyję, łopatkę, szynkę lub polędwicę. Wybierz mięso ostrożnie. Powinien być różowy, bez obsesyjnego zapachu i nadmiernego połysku. Będzie smaczniejszy ze świeżego mięsa, ale jeśli masz zamrożone, najpierw rozmroź - pozostaw na 8 godzin w lodówce, a następnie 1-2 godziny w pokoju. Weź przyprawy odpowiednie do mięsa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz mięso i osusz ręcznikami papierowymi, aby podczas smażenia było mniej rozprysków i uzyskać bardziej jednolitą złotą skórkę na powierzchni. Odetnij nadmiar tłuszczu. Pokrój mięso na duże kostki o wielkości nie mniejszej niż pudełko zapałek. Staraj się pozostawić większą stronę kawałka wzdłuż cięcia w poprzek włókien. W ten sposób pozostanie więcej soku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać, opłukać i pokroić w półpierścienie lub mniejsze. W tej formie zachowa swój kształt i będzie wygodnie jeść. Dodaj cebulę do mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj przyprawy i łyżkę oleju. Jeszcze nie solić. Lepiej nie solić mięsa przed smażeniem, aby zachować więcej soku. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby każdy kawałek był równomiernie marynowany. Pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do smażenia podgrzej patelnię olejem roślinnym. Pamiętaj, że jeśli mięso jest zbyt tłuste, potrzebujesz mniej oleju niż wskazano w przepisie. Czasami, jeśli mięso jest tłuste i nie tnie tłuszczu, możesz obejść się bez oleju. Włącz średnie lub ponadprzeciętne ciepło. Ponieważ mięso smaży się dłużej niż cebula, najpierw połóż na patelni tylko kawałki wieprzowiny w jednej warstwie. Jeśli wszystko nie pasuje na raz, smaż w kilku seriach. Nie musisz zamykać pokrywy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smażyć z obu stron na złoty kolor. Zajęło mi to około 4 minut z każdej strony. Posolić już smażoną stronę. Gotowe kawałki włożyć do głębokiego naczynia, przykryć pokrywką i odstawić & quot; odpocząć& quot;, aby mięso osiągnęło gotowość.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na oleju pozostałym na patelni z mięsa usmaż cebulę. Smażyć, aż stanie się przezroczysty i lekko żółty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przed podaniem wymieszaj mięso z cebulą i lekko podgrzej.

podawaj gorącą pieczoną soczystą wieprzowinę z sałatką warzywną lub gotowanymi ziemniakami.

naciśnij mięso nożem lub szpatułką: Jeśli pojawi się lekki sok, jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie. Lepiej nie przekłuwać mięsa, a mianowicie naciskać, aby cały sok nie wyciekł i nie wyschł.

w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy