skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj jajko kurze pod bieżącą ciepłą wodą. Nie zapomnij umyć rąk mydłem po pracy z jajkami. Ma to na celu zapewnienie bezpieczeństwa i ochronę przed możliwym zakażeniem salmonellą.
Krok 2:
Podgrzej patelnię z niskimi bokami na dużym ogniu. Dodaj kawałek masła i rozpuść go, aż będzie płynny. Zmniejsz ogień do średniego.
Krok 3:
Wbij jajko na patelnię z rozgrzanym do czerwoności olejem i rozprowadź białko okrężnymi ruchami, aby równomiernie rozprowadziło się na patelni.
Krok 4:
Smaż jajecznicę do tego stanu, aż białko całkowicie się zestali, a żółtko będzie nadal jasnożółte i płynne. Czas gotowania jajecznicy zależy od wielu czynników, takich jak: wielkość patelni, liczba jaj i siła ognia. Smażę jajecznicę tylko przez pięć minut.
Krok 5:
Gdy jajecznica osiągnie wymagany stopień wysmażenia, można ją lekko posolić do smaku. I posypuję glazurę świeżo zmieloną ostrą papryką.
przedstawiony przepis na jajecznicę jest podstawowy. W razie potrzeby dodaj do niego smażoną cebulę i dojrzałe pomidory. Będzie jeszcze smaczniejszy.
podczas gotowania ważne jest, aby prawidłowo rozbić jajka, uważając, aby nie uszkodzić integralności żółtka.
klasyczną glazurę podaję zwykle na śniadanie z cienką kromką chleba żytniego. Uwielbiam połączenie jajecznicy z awokado. Jak na mój gust-to bardzo udany duet. Polecam spróbować.
jajecznica to niedrogie i szybkie danie, które jest bogate w białko, a ponadto wyjątkowo dobrze smakuje. Najważniejsze jest, aby nie prześwietlać jajecznicy w ogniu, aby żółtko nie zaparzyło się i nie stało się twarde. W takim przypadku żółtko staje się bardzo Amatorskie.
warto skupić się na Kolorze żółtka i białka. Gdy białko całkowicie wybieli, jajecznicę można zdjąć z ognia. A co najważniejsze: nie przykrywaj jajecznicy pokrywką podczas smażenia. Tak więc żółtko będzie miało znacznie większą szansę na "przejście" do stałego etapu. Chociaż z pewnością wszystko jest kwestią gustu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g