jajecznica na patelni

z tym przepisem otrzymasz doskonałą glazurę! Być może nie ma prostszego i łatwiejszego sposobu na przygotowanie posiłku bogatego w białko. Jajka są w każdej lodówce. Wystarczy trochę wysiłku, a idealna glazura jest gotowa do podania.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 11 g
tłuszcze 64 % 21 g
węglowodany 3 % 1 g
239 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj jajko kurze pod bieżącą ciepłą wodą. Nie zapomnij umyć rąk mydłem po pracy z jajkami. Ma to na celu zapewnienie bezpieczeństwa i ochronę przed możliwym zakażeniem salmonellą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzej patelnię z niskimi bokami na dużym ogniu. Dodaj kawałek masła i rozpuść go, aż będzie płynny. Zmniejsz ogień do średniego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wbij jajko na patelnię z rozgrzanym do czerwoności olejem i rozprowadź białko okrężnymi ruchami, aby równomiernie rozprowadziło się na patelni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smaż jajecznicę do tego stanu, aż białko całkowicie się zestali, a żółtko będzie nadal jasnożółte i płynne. Czas gotowania jajecznicy zależy od wielu czynników, takich jak: wielkość patelni, liczba jaj i siła ognia. Smażę jajecznicę tylko przez pięć minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy jajecznica osiągnie wymagany stopień wysmażenia, można ją lekko posolić do smaku. I posypuję glazurę świeżo zmieloną ostrą papryką.

przedstawiony przepis na jajecznicę jest podstawowy. W razie potrzeby dodaj do niego smażoną cebulę i dojrzałe pomidory. Będzie jeszcze smaczniejszy.
podczas gotowania ważne jest, aby prawidłowo rozbić jajka, uważając, aby nie uszkodzić integralności żółtka.
klasyczną glazurę podaję zwykle na śniadanie z cienką kromką chleba żytniego. Uwielbiam połączenie jajecznicy z awokado. Jak na mój gust-to bardzo udany duet. Polecam spróbować.
jajecznica to niedrogie i szybkie danie, które jest bogate w białko, a ponadto wyjątkowo dobrze smakuje. Najważniejsze jest, aby nie prześwietlać jajecznicy w ogniu, aby żółtko nie zaparzyło się i nie stało się twarde. W takim przypadku żółtko staje się bardzo Amatorskie.
warto skupić się na Kolorze żółtka i białka. Gdy białko całkowicie wybieli, jajecznicę można zdjąć z ognia. A co najważniejsze: nie przykrywaj jajecznicy pokrywką podczas smażenia. Tak więc żółtko będzie miało znacznie większą szansę na "przejście" do stałego etapu. Chociaż z pewnością wszystko jest kwestią gustu.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g

Podobne przepisy