wątróbka wołowa w śmietanie z cebulą i marchewką

pyszne, proste i zdrowe danie z wątróbki wołowej! Wątroba wołowa jest bardzo przydatnym produktem, który poprawia pracę serca i krążenie krwi. Dlatego zaleca się spożywanie go osobom, które mają niską hemoglobinę. Z wątróbki wołowej można przygotować wiele różnych pysznych potraw. Szczególnie przydatna jest wątroba duszona z warzywami w śmietanie. Marchewki dobrze komponują się z wątrobą, nadając jej przyjemny słodkawy smak, a śmietana sprawia, że wątroba jest delikatna i soczysta.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 8 g
tłuszcze 39 % 9 g
węglowodany 26 % 6 g
139 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty na danie. Wątroba wołowa musi być starannie dobrana w sklepie. Świeży i wysokiej jakości produkt ma czerwony kolor. Lepiej jest schłodzić wątrobę, taki produkt zawiera więcej witamin i składników odżywczych niż mrożony. Po naciśnięciu wątroby palcem wycięcie powinno szybko się wyprostować. Umyj wątrobę, Wytnij film i dokręć go, usuń tłuszcz, jeśli był na produkcie. Pokrój wątrobę na małe kawałki lub kostki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na średniej tarce. Lepiej jest wziąć marchewki, które nie są duże, Młode i soczyste.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem lub do rondla. Podgrzej go i połóż ugotowaną cebulę na oleju. Smażyć na średnim ogniu, aż będzie przezroczysty. Wysyłamy startą marchewkę do cebuli. Wymieszaj warzywa i smaż je razem przez około 7 minut, od czasu do czasu mieszając łopatką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wysyłamy wątrobę wołową do smażenia warzyw. Wymieszaj wątrobę z warzywami i smaż na średnim ogniu przez około 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj śmietanę na patelnię, wymieszaj. Jeśli śmietana jest gęsta i tłusta, dodaj niewielką ilość wody. Dodaj przyprawy: sól i czarny pieprz do smaku. W razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw. Wymieszaj, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut. Jeśli płyn szybko odparował, musisz dodać trochę więcej wody, jeśli sos śmietanowy, wręcz przeciwnie, okazał się płynny, to wątrobę należy trochę ugasić na patelni bez pokrywki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyłącz ogień. Pozostaw naczynie pod pokrywką. I podajemy do stołu. Wątróbka wołowa dobrze komponuje się z każdym dodatkiem: owsianką, puree ziemniaczanym, makaronem lub warzywami gotowanymi na parze. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy