skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty na danie. Wątroba wołowa musi być starannie dobrana w sklepie. Świeży i wysokiej jakości produkt ma czerwony kolor. Lepiej jest schłodzić wątrobę, taki produkt zawiera więcej witamin i składników odżywczych niż mrożony. Po naciśnięciu wątroby palcem wycięcie powinno szybko się wyprostować. Umyj wątrobę, Wytnij film i dokręć go, usuń tłuszcz, jeśli był na produkcie. Pokrój wątrobę na małe kawałki lub kostki.
Krok 2:
Obierz cebulę i pokrój w kostkę.
Krok 3:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na średniej tarce. Lepiej jest wziąć marchewki, które nie są duże, Młode i soczyste.
Krok 4:
Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem lub do rondla. Podgrzej go i połóż ugotowaną cebulę na oleju. Smażyć na średnim ogniu, aż będzie przezroczysty. Wysyłamy startą marchewkę do cebuli. Wymieszaj warzywa i smaż je razem przez około 7 minut, od czasu do czasu mieszając łopatką.
Krok 5:
Następnie wysyłamy wątrobę wołową do smażenia warzyw. Wymieszaj wątrobę z warzywami i smaż na średnim ogniu przez około 10 minut.
Krok 6:
Następnie dodaj śmietanę na patelnię, wymieszaj. Jeśli śmietana jest gęsta i tłusta, dodaj niewielką ilość wody. Dodaj przyprawy: sól i czarny pieprz do smaku. W razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw. Wymieszaj, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut. Jeśli płyn szybko odparował, musisz dodać trochę więcej wody, jeśli sos śmietanowy, wręcz przeciwnie, okazał się płynny, to wątrobę należy trochę ugasić na patelni bez pokrywki.
Krok 7:
Wyłącz ogień. Pozostaw naczynie pod pokrywką. I podajemy do stołu. Wątróbka wołowa dobrze komponuje się z każdym dodatkiem: owsianką, puree ziemniaczanym, makaronem lub warzywami gotowanymi na parze. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g