skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do gotowania naszych udek z kurczaka na patelni. Możesz wziąć dowolne części udek kurczaka. Może to być po prostu uda lub golenie. Chociaż moim zdaniem w podudziach jest więcej kości niż mięsa. Dlatego wolę wziąć nogi.
Krok 2:
Spłucz jajka i wytrzyj ręcznikiem papierowym. Pozwoli nam to pozbyć się brudu ze skorupy i nie wnosić go do marynaty. Rozbij jajka i wlej do miski. Dodaj sól i zmielony czarny pieprz.
Krok 3:
Wymieszaj jajka, aż będą gładkie, a sól się rozpuści. Aby było łatwiej, używamy drobnej soli.
Krok 4:
Nogi kurczaka umyć i całkowicie osuszyć ręcznikiem papierowym. Włóż do pojemnika, aby nogi leżały w jednej warstwie. Wlej masę jajeczną i wymieszaj. Nogi powinny być całkowicie pokryte masą. Przykryj i pozostaw na 12 godzin w lodówce.
Krok 5:
Wyjmujemy miskę z nogami z lodówki i ponownie dobrze mieszamy, aby pozostała na nich jak najwięcej masy jajecznej. Następnie wlej bułkę tartą do naczynia i całkowicie zwiń nogi, tak mocno, jak to możliwe. Jeśli chcesz uzyskać mocniejszą, chrupiącą skórkę, użyj drobno zmielonej bułki tartej.
Krok 6:
Wlej olej roślinny na patelnię i dodaj masło, które można zastąpić ghee. Dobrze podgrzej olej na średnim ogniu i połóż nasze nogi. Smaż je na gęstą złotobrązową skórkę. Zajmie to około 7 do 12 minut. Wszystko zależy od twojej patelni i poziomu ognia. Odwróć Nogi na drugą stronę.
Krok 7:
Zamknij patelnię pokrywką i zmniejsz ogień do minimum.
Krok 8:
Gotuj nasze udka z kurczaka na patelni pod przykryciem przez 30 minut, aż będą miękkie. Nogi są gotowe, gdy po przekłuciu wypłynie z nich przezroczysty sok. Aby utworzyć skórkę, zdejmij pokrywkę, dodaj ogień do silnego i smaż z obu stron.
Krok 9:
Zdejmij patelnię z ognia i natychmiast podawaj. Do takich nóg nadaje się każdy dodatek do Twojego gustu. I możesz jeść z sałatką warzywną lub nawet z ziołami. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g