udka z kurczaka na patelni

pyszne, smażone udka z kurczaka bez kłopotów. Jeśli chcesz wrócić z pracy i szybko ugotować pyszny obiad, ten przepis na udka z kurczaka na patelni jest dla ciebie. Okazują się delikatne i soczyste w środku oraz z niesamowitą skórką na zewnątrz, prawie nie wymaga żadnego wysiłku.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 14 g
tłuszcze 46 % 17 g
węglowodany 16 % 6 g
235 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do gotowania naszych udek z kurczaka na patelni. Możesz wziąć dowolne części udek kurczaka. Może to być po prostu uda lub golenie. Chociaż moim zdaniem w podudziach jest więcej kości niż mięsa. Dlatego wolę wziąć nogi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Spłucz jajka i wytrzyj ręcznikiem papierowym. Pozwoli nam to pozbyć się brudu ze skorupy i nie wnosić go do marynaty. Rozbij jajka i wlej do miski. Dodaj sól i zmielony czarny pieprz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj jajka, aż będą gładkie, a sól się rozpuści. Aby było łatwiej, używamy drobnej soli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nogi kurczaka umyć i całkowicie osuszyć ręcznikiem papierowym. Włóż do pojemnika, aby nogi leżały w jednej warstwie. Wlej masę jajeczną i wymieszaj. Nogi powinny być całkowicie pokryte masą. Przykryj i pozostaw na 12 godzin w lodówce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmujemy miskę z nogami z lodówki i ponownie dobrze mieszamy, aby pozostała na nich jak najwięcej masy jajecznej. Następnie wlej bułkę tartą do naczynia i całkowicie zwiń nogi, tak mocno, jak to możliwe. Jeśli chcesz uzyskać mocniejszą, chrupiącą skórkę, użyj drobno zmielonej bułki tartej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny na patelnię i dodaj masło, które można zastąpić ghee. Dobrze podgrzej olej na średnim ogniu i połóż nasze nogi. Smaż je na gęstą złotobrązową skórkę. Zajmie to około 7 do 12 minut. Wszystko zależy od twojej patelni i poziomu ognia. Odwróć Nogi na drugą stronę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zamknij patelnię pokrywką i zmniejsz ogień do minimum.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotuj nasze udka z kurczaka na patelni pod przykryciem przez 30 minut, aż będą miękkie. Nogi są gotowe, gdy po przekłuciu wypłynie z nich przezroczysty sok. Aby utworzyć skórkę, zdejmij pokrywkę, dodaj ogień do silnego i smaż z obu stron.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zdejmij patelnię z ognia i natychmiast podawaj. Do takich nóg nadaje się każdy dodatek do Twojego gustu. I możesz jeść z sałatką warzywną lub nawet z ziołami. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy