skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W przygotowanej misce do ciasta rozbij jajko i dodaj do niego cukier. Wymieszaj wszystko trzepaczką.
Krok 2:
Następnie dodaj wymaganą ilość twarogu do miski. Mieszaj, aż będzie gładka. Najlepiej użyć twarogu przetartego przez sito. Dzięki temu kawałki twarogu nie wpadną do gotowych pączków, a konsystencja będzie równomiernie delikatna.
Krok 3:
Wlej trochę sody do łyżki stołowej i ugaś ją octem. Aby to zrobić, wlej trochę octu do łyżki. Gdy masa jest dobrze spieniona, dodaj ją do ciasta. Wymieszać.
Krok 4:
Przesiej mąkę przez sito i dodaj trochę do ciasta. Mieszaj ją stopniowo. Wygodnie jest mieszać prostą łyżką lub drewnianą szpatułką. Powinieneś dostać ciasto, które praktycznie nie przykleja się do rąk. Gdy mąka prawie wtrąca się w ciasto, możesz położyć je na stole i zagnieść rękami. Tylko stół lekko posyp mąką.
Krok 5:
Z gotowego ciasta zwiń małe kulki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Jeśli ciasto trochę się klei, ręce można nasmarować olejem roślinnym.
Krok 6:
Wlej olej roślinny na małą, ale głęboką patelnię. Powinno być wystarczająco dużo, aby pączki mogły się w nim swobodnie smażyć. Rozgrzej olej, aż będzie gorący. Włóż kulki ciasta do gorącego oleju. Rób to tylko bardzo ostrożnie, aby nie poparzyć rąk. Wygodnie jest upuszczać kulki pojedynczo. Smaż je na średnim ogniu, aż będą apetyczne, złote.
Krok 7:
Następnie za pomocą noża odwróć je na drugą stronę. I smaż przez kilka minut. Jeśli wleje się dużo oleju, że swobodnie w nim pływają, to po gotowości same kulki są obracane surową częścią w dół.
Krok 8:
Rozłóż gotowe pączki na ręcznikach papierowych. Dzięki temu nadmiar oleju zniknie z nich i nie będą zbyt tłuste. Gotowe pączki posyp odrobiną cukru pudru i poczęstuj się. Smacznego!
pyszna i zdrowa uczta!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g