pączki z twarogu

bardzo szybko znikają ze stołu! Nie wierzysz? Spróbuj! Takie pączki są znane wielu z dzieciństwa. A przede wszystkim jedli te, na których było dużo cukru pudru. Z jakiegoś powodu były z nią jeszcze smaczniejsze. Dlaczego nie ugotować ich teraz?! Pyszne z herbatą, mlekiem i sokiem.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 62 % 44 g
węglowodany 28 % 20 g
496 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W przygotowanej misce do ciasta rozbij jajko i dodaj do niego cukier. Wymieszaj wszystko trzepaczką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie dodaj wymaganą ilość twarogu do miski. Mieszaj, aż będzie gładka. Najlepiej użyć twarogu przetartego przez sito. Dzięki temu kawałki twarogu nie wpadną do gotowych pączków, a konsystencja będzie równomiernie delikatna.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej trochę sody do łyżki stołowej i ugaś ją octem. Aby to zrobić, wlej trochę octu do łyżki. Gdy masa jest dobrze spieniona, dodaj ją do ciasta. Wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę przez sito i dodaj trochę do ciasta. Mieszaj ją stopniowo. Wygodnie jest mieszać prostą łyżką lub drewnianą szpatułką. Powinieneś dostać ciasto, które praktycznie nie przykleja się do rąk. Gdy mąka prawie wtrąca się w ciasto, możesz położyć je na stole i zagnieść rękami. Tylko stół lekko posyp mąką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z gotowego ciasta zwiń małe kulki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Jeśli ciasto trochę się klei, ręce można nasmarować olejem roślinnym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny na małą, ale głęboką patelnię. Powinno być wystarczająco dużo, aby pączki mogły się w nim swobodnie smażyć. Rozgrzej olej, aż będzie gorący. Włóż kulki ciasta do gorącego oleju. Rób to tylko bardzo ostrożnie, aby nie poparzyć rąk. Wygodnie jest upuszczać kulki pojedynczo. Smaż je na średnim ogniu, aż będą apetyczne, złote.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie za pomocą noża odwróć je na drugą stronę. I smaż przez kilka minut. Jeśli wleje się dużo oleju, że swobodnie w nim pływają, to po gotowości same kulki są obracane surową częścią w dół.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż gotowe pączki na ręcznikach papierowych. Dzięki temu nadmiar oleju zniknie z nich i nie będą zbyt tłuste. Gotowe pączki posyp odrobiną cukru pudru i poczęstuj się. Smacznego!

pyszna i zdrowa uczta!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy