skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec tortille serowe na patelni? Przygotuj wskazane produkty do przygotowania tortilli serowych. Produkty do gotowania można wyjąć bezpośrednio z lodówki. Kefir mam 3,2% tłuszczu, wziąłem ser & quot; Rosyjski & quot;, mąka najwyższej jakości, wcześniej przesiana proszkiem do pieczenia. Przygotuj nieprzywierającą patelnię do smażenia tortilli.
Krok 2:
Wlej kefir do głębokiej miski, dodaj cukier, sól i sodę i wszystko wymieszaj. Możesz użyć trzepaczki lub zwykłego widelca. Pozostaw miskę na pięć minut.
Krok 3:
Po pięciu minutach dodaj wstępnie starty ser do płynnych składników. Wymieszaj wszystko równomiernie.
Krok 4:
W częściach dodaj przesianą mąkę do miski i za każdym razem mieszaj.Mąka może wymagać więcej lub mniej określonej ilości. Zależy to od właściwości i jakości mąki. Dlatego podczas ugniatania skup się na konsystencji ciasta. Zagnieść grube, elastyczne ciasto i złożyć w kulkę. Konsystencja takiego ciasta jest bardzo miękka, delikatna i lepka.
Krok 5:
Podziel gotowe ciasto na kilka równych części. Zwiń każdą część w Kolobok, a następnie zwiń na desce w tortillę. Bułki dobrze zwijają się w tortille z mąką i bez mąki na stole.
Krok 6:
Nieprzywierająca patelnia (Nie wiem, czy będą gotować na zwykłej patelni, nie próbowałem) rozgrzej na dużym ogniu, a następnie zmniejsz ogień. Umieść tortillę na suchej patelni i smaż z każdej strony przez pięć minut z zamkniętą pokrywką na średnim ogniu. Czas będzie zależał od grubości samych produktów, Im grubsze, tym więcej czasu może zająć ich przygotowanie.
Krok 7:
Gotowe tortille z serem są dobre zarówno na ciepło, jak i na ciepło i na zimno. Idealne na śniadanie, lunch i codzienną przekąskę.
ten prosty przepis to świetne rozwiązanie do przygotowania szybkiej, ale smacznej uczty na śniadanie lub po prostu na herbatę. Wydaje się, że jest to bardzo prosta kompozycja, ale ciasta są bardzo smaczne. Ten przepis stanie się również bazą do eksperymentów - możesz dodać posiekane świeże zioła, czosnek, przyprawy i uzyskać zupełnie inną ucztę. Dobry przepis, który każdy musi wypróbować.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g