tortille serowe na patelni

proste, ale bardzo smaczne tortille serowe. Świetne serowe tortille, które można przygotować z prostych składników w kilka minut. Takie ciasta nadają się do śniadania, jako baza do kanapek; do obiadu, jako dodatek do zupy i dla nieoczekiwanych gości, jako uczta na herbatę.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 12 g
tłuszcze 16 % 8 g
węglowodany 59 % 29 g
239 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec tortille serowe na patelni? Przygotuj wskazane produkty do przygotowania tortilli serowych. Produkty do gotowania można wyjąć bezpośrednio z lodówki. Kefir mam 3,2% tłuszczu, wziąłem ser & quot; Rosyjski & quot;, mąka najwyższej jakości, wcześniej przesiana proszkiem do pieczenia. Przygotuj nieprzywierającą patelnię do smażenia tortilli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej kefir do głębokiej miski, dodaj cukier, sól i sodę i wszystko wymieszaj. Możesz użyć trzepaczki lub zwykłego widelca. Pozostaw miskę na pięć minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po pięciu minutach dodaj wstępnie starty ser do płynnych składników. Wymieszaj wszystko równomiernie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W częściach dodaj przesianą mąkę do miski i za każdym razem mieszaj.Mąka może wymagać więcej lub mniej określonej ilości. Zależy to od właściwości i jakości mąki. Dlatego podczas ugniatania skup się na konsystencji ciasta. Zagnieść grube, elastyczne ciasto i złożyć w kulkę. Konsystencja takiego ciasta jest bardzo miękka, delikatna i lepka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podziel gotowe ciasto na kilka równych części. Zwiń każdą część w Kolobok, a następnie zwiń na desce w tortillę. Bułki dobrze zwijają się w tortille z mąką i bez mąki na stole.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nieprzywierająca patelnia (Nie wiem, czy będą gotować na zwykłej patelni, nie próbowałem) rozgrzej na dużym ogniu, a następnie zmniejsz ogień. Umieść tortillę na suchej patelni i smaż z każdej strony przez pięć minut z zamkniętą pokrywką na średnim ogniu. Czas będzie zależał od grubości samych produktów, Im grubsze, tym więcej czasu może zająć ich przygotowanie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe tortille z serem są dobre zarówno na ciepło, jak i na ciepło i na zimno. Idealne na śniadanie, lunch i codzienną przekąskę.

ten prosty przepis to świetne rozwiązanie do przygotowania szybkiej, ale smacznej uczty na śniadanie lub po prostu na herbatę. Wydaje się, że jest to bardzo prosta kompozycja, ale ciasta są bardzo smaczne. Ten przepis stanie się również bazą do eksperymentów - możesz dodać posiekane świeże zioła, czosnek, przyprawy i uzyskać zupełnie inną ucztę. Dobry przepis, który każdy musi wypróbować.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"  

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy