hamburgery z mielonego mięsa

Szybkie pyszne soczyste burgery jak McDonald ' s. Kto nie lubi burgerów?! Chociaż jest to uważane za niezdrowe jedzenie typu fast food, prawdopodobnie każdy czasami pozwala sobie na co najmniej jednego burgera. Szczególnie takie bułeczki z kotletami lubią dzieci. Ale okazuje się, że ten przysmak można przygotować w domu, z naturalnych i prostych składników, a następnie szkodliwe jedzenie łatwo zamienia się w smaczne i zdrowe. Jednocześnie możesz bardzo szybko ugotować hamburgery, jeśli użyjesz gotowych zakupionych bułek, pozostaje usmażyć kotlety.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 11 g
tłuszcze 78 % 39 g
węglowodany 0 % 0 g
404 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Lepiej jest użyć świeżo przygotowanego mielonego mięsa z schłodzonej wołowiny, wtedy kotlety burgerowe okażą się niesamowicie smaczne i delikatne. Ale jeśli mięso mielone jest domowe, ale już zamrożone, to wystarczy tylko rozmrozić. Oprócz standardowego zestawu soli i czarnego mielonego pieprzu możesz dodać do mielonego mięsa specjalne przyprawy do mięsa lub inne do smaku i pożądania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce z mięsem mielonym (lepiej użyć mieszanki wołowiny i wieprzowiny, kotlety okażą się bardziej soczyste i tłuste, mięso mielone z kurczaka nadaje się do produktu dietetycznego) dodaj sól, czarny pieprz i przyprawy do mięsa, do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze wymieszaj, aby mięso było dobrze wymieszane z przyprawami. Nie trzeba dodawać ani jaj kurzych, ani chleba do mięsa mielonego na kotletach burgerowych, kotlety powinny być wykonane wyłącznie z jednego mięsa, aby smak był naturalnie bogaty w mięso.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mokrymi rękami bierzemy mięso mielone w małych częściach i formujemy płaskie okrągłe kotlety. Powinny być mniej więcej tego samego rozmiaru co bułki burgerowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Nie musisz żałować oleju, kotlet powinien być soczysty. Gdy olej się rozgrzeje, połóż na nim kotlety. Smażyć na średnim ogniu. Najpierw smaż na złoty kolor z jednej strony przez około 5 minut, a następnie odwróć i smaż kotlety z drugiej strony. Następnie pokrywamy patelnię pokrywką i pozwalamy kotletom potować się pod pokrywką na średnim ogniu przez około 7 minut, powinny być dobrze usmażone w środku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Usuń kotlety na ręczniku papierowym, aby nadmiar oleju szkło z nich. Do kotletów do burgerów przygotowujemy specjalny sos. Robimy burgery z bułki z kotletem, ziołami i podajemy do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy