skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Lepiej jest użyć świeżo przygotowanego mielonego mięsa z schłodzonej wołowiny, wtedy kotlety burgerowe okażą się niesamowicie smaczne i delikatne. Ale jeśli mięso mielone jest domowe, ale już zamrożone, to wystarczy tylko rozmrozić. Oprócz standardowego zestawu soli i czarnego mielonego pieprzu możesz dodać do mielonego mięsa specjalne przyprawy do mięsa lub inne do smaku i pożądania.
Krok 2:
W misce z mięsem mielonym (lepiej użyć mieszanki wołowiny i wieprzowiny, kotlety okażą się bardziej soczyste i tłuste, mięso mielone z kurczaka nadaje się do produktu dietetycznego) dodaj sól, czarny pieprz i przyprawy do mięsa, do smaku.
Krok 3:
Dobrze wymieszaj, aby mięso było dobrze wymieszane z przyprawami. Nie trzeba dodawać ani jaj kurzych, ani chleba do mięsa mielonego na kotletach burgerowych, kotlety powinny być wykonane wyłącznie z jednego mięsa, aby smak był naturalnie bogaty w mięso.
Krok 4:
Mokrymi rękami bierzemy mięso mielone w małych częściach i formujemy płaskie okrągłe kotlety. Powinny być mniej więcej tego samego rozmiaru co bułki burgerowe.
Krok 5:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Nie musisz żałować oleju, kotlet powinien być soczysty. Gdy olej się rozgrzeje, połóż na nim kotlety. Smażyć na średnim ogniu. Najpierw smaż na złoty kolor z jednej strony przez około 5 minut, a następnie odwróć i smaż kotlety z drugiej strony. Następnie pokrywamy patelnię pokrywką i pozwalamy kotletom potować się pod pokrywką na średnim ogniu przez około 7 minut, powinny być dobrze usmażone w środku.
Krok 6:
Usuń kotlety na ręczniku papierowym, aby nadmiar oleju szkło z nich. Do kotletów do burgerów przygotowujemy specjalny sos. Robimy burgery z bułki z kotletem, ziołami i podajemy do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g