skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić proste serniki z twarogu z jajkiem na patelni? Aby przygotować serniki w przestronnej misce, wymieszaj jajka z cukrem trzepaczką.
Krok 2:
Następnie dodaj do jajek twarożek przetarty przez sito. Wszystko dobrze wymieszaj. Im lepiej zmielony jest twarożek, tym bardziej jednorodne będzie ciasto, co oznacza, że gotowe serniki będą bardzo delikatne i smaczne.
Krok 3:
Wlej semolinę do ciasta.
Krok 4:
Dodaj sodę, wanilinę i przesianą mąkę. Za pomocą łopatki zagnieść ciasto. Mąka może potrzebować trochę więcej-zależy to od soczystości twarogu. Ciasto powinno być bardzo strome, aby można je było wziąć rękami.
Krok 5:
Następnie przygotuj kubek zimnej wody. Zanurz w nim łyżkę. Za pomocą mokrej łyżki weź trochę ciasta i włóż je do mąki. Następnie rękami zwiń ciasto w mąkę i uformuj małą, okrągłą tortillę.
Krok 6:
Wlej olej roślinny na gorącą patelnię i rozłóż okrągłe serniki. Należy pamiętać, że podczas smażenia serniki jeszcze nieznacznie wzrosną. Smaż je na małym ogniu przez kilka minut na złoty kolor.
Krok 7:
Następnie odwróć i smaż z drugiej strony przez kolejne 1-2 minuty. Upewnij się, że serniki się nie palą.
Krok 8:
Przygotuj talerz i przykryj go serwetkami. Rozłóż gotowe serniki na serwetkach, aby zrzucić z nich nadmiar tłuszczu. Wlej kubek herbaty i podawaj gorące serniki ze śmietaną, dżemem lub skondensowanym mlekiem. Smacznego!
najważniejszą rzeczą w robieniu serników jest prawidłowe ugniatanie ciasta. Najważniejsze jest, aby dodać trochę sody. Dzięki niej serniki są przewiewne. W razie potrzeby do ciasta na serniki można dodać rodzynki,orzechy, kandyzowane owoce. Nawet świeże owoce, takie jak jabłka czy gruszki, również świetnie komponują się na podniebieniu. Spróbuj! Okazuje się bardzo smaczny!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g