proste serniki twarogowe z jajkiem na patelni

delikatne i bujne domowe-na śniadanie i herbatę! Lubię proste serniki z twarogu z jajkiem na patelni ze względu na dostępność i łatwość przygotowania. Można je nawet przygotować rano przed pracą. To nie potrwa długo.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 12 g
tłuszcze 30 % 13 g
węglowodany 42 % 18 g
243 kcal
IG: 0 / 21 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić proste serniki z twarogu z jajkiem na patelni? Aby przygotować serniki w przestronnej misce, wymieszaj jajka z cukrem trzepaczką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie dodaj do jajek twarożek przetarty przez sito. Wszystko dobrze wymieszaj. Im lepiej zmielony jest twarożek, tym bardziej jednorodne będzie ciasto, co oznacza, że gotowe serniki będą bardzo delikatne i smaczne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej semolinę do ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sodę, wanilinę i przesianą mąkę. Za pomocą łopatki zagnieść ciasto. Mąka może potrzebować trochę więcej-zależy to od soczystości twarogu. Ciasto powinno być bardzo strome, aby można je było wziąć rękami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie przygotuj kubek zimnej wody. Zanurz w nim łyżkę. Za pomocą mokrej łyżki weź trochę ciasta i włóż je do mąki. Następnie rękami zwiń ciasto w mąkę i uformuj małą, okrągłą tortillę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny na gorącą patelnię i rozłóż okrągłe serniki. Należy pamiętać, że podczas smażenia serniki jeszcze nieznacznie wzrosną. Smaż je na małym ogniu przez kilka minut na złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie odwróć i smaż z drugiej strony przez kolejne 1-2 minuty. Upewnij się, że serniki się nie palą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj talerz i przykryj go serwetkami. Rozłóż gotowe serniki na serwetkach, aby zrzucić z nich nadmiar tłuszczu. Wlej kubek herbaty i podawaj gorące serniki ze śmietaną, dżemem lub skondensowanym mlekiem. Smacznego!

najważniejszą rzeczą w robieniu serników jest prawidłowe ugniatanie ciasta. Najważniejsze jest, aby dodać trochę sody. Dzięki niej serniki są przewiewne. W razie potrzeby do ciasta na serniki można dodać rodzynki,orzechy, kandyzowane owoce. Nawet świeże owoce, takie jak jabłka czy gruszki, również świetnie komponują się na podniebieniu. Spróbuj! Okazuje się bardzo smaczny!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy