skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki potrzebne do Dania. Wieprzowina może być używana jako cały kawałek (na przykład szynka, carbonade lub szyja - w zależności od tego, jak tłuste kawałki są potrzebne) i już w trakcie krojenia na żądane plastry. Lub kup gotowe kotlety wieprzowe / antrykoty. Będziesz potrzebował 5 plasterków. Zwykle do mięsa po francusku używa się cebuli pokrojonej w półpierścienie. Nie dodaję tego, ale możesz dodać.
Krok 2:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości około 5-7 mm.każdy plasterek ubić młotkiem, aby był mniej więcej wielkości dłoni. Nie musisz zbyt mocno bić-aby mięso zachowało integralność i nie miało otworów przelotowych, przez które majonez może wyciekać.
Krok 3:
Sól, pieprz mięso.
Krok 4:
Umyj pomidory, pokrój na pół i pokrój w niezbyt grube półkola. Do przepisu wskazane jest wybranie mocnych, mięsistych i niezbyt wodnistych pomidorów.
Krok 5:
Ser (taki jak "Rosyjski", "Poshekhon") zetrzyj na grubej tarce.
Krok 6:
W wysmarowanym olejem naczyniu do pieczenia lub na blasze wyłożonej pergaminem ułożyć plastry wieprzowiny. Radzę użyć naoliwionego pergaminu ( kolor musztardy) - mięso się do niego nie przyklei. Skończyło mi się taki pergamin i musiałem użyć zwykłego. Na wierzch posmaruj wieprzowinę najpierw olejem roślinnym, a następnie majonezem. Jeśli gotujesz z cebulą, pokrój ją w półpierścienie na majonez.
Krok 7:
Następnie rozłóż półkola pomidorów, nakładając się na siebie jak gonty.
Krok 8:
Posyp wszystko startym serem. Włóż Francuskie mięso do piekarnika nagrzanego do 180°C na średnim poziomie przez około 40 minut. Dokładny czas zależy od funkcji piekarnika. Ser na wierzchu powinien się zrumienić.
Krok 9:
Stopień brązowienia zależy od Twoich preferencji. Uwielbiam aż do chrupkości, więc zostawiłem mięso na kolejne 10 minut w schłodzonym piekarniku. Smacznego!
oprócz wieprzowiny możesz użyć pulpy wołowej lub jagnięcej. Należy jednak pamiętać, że wołowina jest nieco twardsza niż wieprzowina i pieczona nieco dłużej (około 50 minut). Aby nie przypalić sera, lepiej szczelnie zamknąć formę folią przez pierwsze 30 minut. Następnie zdejmij folię i gotuj bez niej przez kolejne 20 minut, aż na serze będzie złoty kolor.
--------------------
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji
w artykule o piekarnikach tutaj
.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g