Francuskie mięso wieprzowe z pomidorami

Nawet z biegiem lat to danie nie traci na popularności. Kawałki mięsa z soczystymi warzywami pod skórką serową - czego jeszcze potrzebujesz na świąteczną ucztę lub prosty obiad z rodziną? A co najważniejsze, możesz ugotować dużo takiego mięsa na raz i rozwiązać problem z lunchem lub kolacją następnego dnia.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 11 g
tłuszcze 61 % 19 g
węglowodany 3 % 1 g
224 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki potrzebne do Dania. Wieprzowina może być używana jako cały kawałek (na przykład szynka, carbonade lub szyja - w zależności od tego, jak tłuste kawałki są potrzebne) i już w trakcie krojenia na żądane plastry. Lub kup gotowe kotlety wieprzowe / antrykoty. Będziesz potrzebował 5 plasterków. Zwykle do mięsa po francusku używa się cebuli pokrojonej w półpierścienie. Nie dodaję tego, ale możesz dodać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości około 5-7 mm.każdy plasterek ubić młotkiem, aby był mniej więcej wielkości dłoni. Nie musisz zbyt mocno bić-aby mięso zachowało integralność i nie miało otworów przelotowych, przez które majonez może wyciekać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sól, pieprz mięso.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pomidory, pokrój na pół i pokrój w niezbyt grube półkola. Do przepisu wskazane jest wybranie mocnych, mięsistych i niezbyt wodnistych pomidorów.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ser (taki jak "Rosyjski", "Poshekhon") zetrzyj na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W wysmarowanym olejem naczyniu do pieczenia lub na blasze wyłożonej pergaminem ułożyć plastry wieprzowiny. Radzę użyć naoliwionego pergaminu ( kolor musztardy) - mięso się do niego nie przyklei. Skończyło mi się taki pergamin i musiałem użyć zwykłego. Na wierzch posmaruj wieprzowinę najpierw olejem roślinnym, a następnie majonezem. Jeśli gotujesz z cebulą, pokrój ją w półpierścienie na majonez.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie rozłóż półkola pomidorów, nakładając się na siebie jak gonty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp wszystko startym serem. Włóż Francuskie mięso do piekarnika nagrzanego do 180°C na średnim poziomie przez około 40 minut. Dokładny czas zależy od funkcji piekarnika. Ser na wierzchu powinien się zrumienić.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Stopień brązowienia zależy od Twoich preferencji. Uwielbiam aż do chrupkości, więc zostawiłem mięso na kolejne 10 minut w schłodzonym piekarniku. Smacznego!

oprócz wieprzowiny możesz użyć pulpy wołowej lub jagnięcej. Należy jednak pamiętać, że wołowina jest nieco twardsza niż wieprzowina i pieczona nieco dłużej (około 50 minut). Aby nie przypalić sera, lepiej szczelnie zamknąć formę folią przez pierwsze 30 minut. Następnie zdejmij folię i gotuj bez niej przez kolejne 20 minut, aż na serze będzie złoty kolor.

--------------------
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy