szaszłyki wieprzowe z cebulą

Najlepszy i najłatwiejszy sposób na marynowanie dowolnego mięsa bez octu! Do szaszłyków wieprzowych z cebulą potrzebujesz minimalnego zestawu produktów. Okazuje się, że jest tak pyszny, że na długo zostanie zapamiętany zarówno przez Ciebie, jak i Twoich bliskich. Z sałatką ze świeżych warzyw-prawdziwa uczta!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 15 g
tłuszcze 56 % 20 g
węglowodany 3 % 1 g
238 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak marynować wieprzowinę na kebaby? Przygotuj odpowiednie składniki. Do grilla weź świeże mięso, które nie zostało zamrożone. Jakiej części wieprzowiny użyć? Część szyjna jest idealna, jest umiarkowanie tłusta, a kebab zawsze okaże się miękki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz mięso i osusz papierowymi serwetkami. Opłucz obraną cebulę i zioła w czystej wodzie. Pokrój wieprzowinę na kawałki średniej wielkości, cebulę w półpierścienie lub pierścienie i posiekaj warzywa niezbyt drobno. Do dużego kubka wyślij wszystkie produkty. Pamiętaj o zieleni rękami, aby wypuściła sok. Dodaj sól i paprykę i wszystko dokładnie wymieszaj. Na 1500 kg mięsa użyłem jednej niepełnej łyżki. l mielona papryka (pachnąca i czerwona nie ostra).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść mięso w odpowiedniej wielkości rondlu lub głębokiej filiżance. Przykryj lub owiń folią spożywczą. Wyślij marynatę do lodówki na dolnej półce. Czas marynowania może być dowolny. Ale im dłużej mięso jest marynowane,tym smaczniejsze będzie. Zwykle zostawiam na noc lub na jeden dzień.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozpal grill. Poczekaj, aż drewno opałowe lub węgle się wypalą. W tym czasie nawlecz mięso na szaszłyki. Zostaw cebulę i zioła w rondlu, już dali swoje smaki i soki kawałkom mięsa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jak zrobić szaszłyki wieprzowe? Połóż szpikulec na grillu. Po chwili obróć szaszłyki, Obserwuj, aby kebab nie zaczął się palić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smaż mięso, aż będzie ugotowane. Możesz sprawdzić gotowość, wykonując nacięcie na jednym z kawałków, jeśli sok jest przezroczysty, mięso jest gotowe. Czas smażenia zależy od modelu grilla oraz ilości węgli i ciepła.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj kebaby, aż ostygną. Zaoferuj im świeże sałatki lub warzywa, grubo posiekane.

zamiast kolendry do marynowania możesz wziąć pietruszkę lub bazylię lub użyć kilku rodzajów aromatycznych ziół.

w ten sposób możesz marynować mięso z kurczaka, otrzymasz bardzo smaczny, mniej kaloryczny kebab drobiowy.


smacznego!

przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.

która część wieprzowiny najlepiej nadaje się do grillowania? Weź kolce wieprzowe z warstwami tłuszczu. Wtedy Kebab okaże się soczysty i miękki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy