bujne serniki z kaszą manną na patelni

Świetne serniki z semoliny na śniadanie dla całej rodziny. Delikatne serniki z kaszą manną, z chrupiącą skórką, smażone na patelni, będą ozdobą każdej herbaty. Świetnie sprawdzą się na każdą rodzinną przekąskę.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 13 g
tłuszcze 34 % 16 g
węglowodany 38 % 18 g
264 kcal
IG: 0 / 44 / 56

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć bujne serniki z semoliną na patelni? Przygotuj niezbędne produkty. Chcę zauważyć, że w pieczeniu ważne jest, aby wszystkie składniki miały tę samą temperaturę. Wcześniej wyjmij twaróg i jajko z lodówki. Weź twaróg grubszy, - serniki okażą się bardziej satysfakcjonujące. Optymalna zawartość tłuszczu wynosi 9-19%. Zwykła mąka pszenna, ale nie bierz mąki najwyższej jakości - taka mąka jest śnieżnobiała, ponieważ jest bielona chlorem. Optymalnie-mąka pierwszej i drugiej klasy

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Spójrz na twaróg, który masz pod ręką. Może to być twaróg z krupmnkami - w tym przypadku, aby uzyskać bardziej jednorodną konsystencję serników, należy go przetrzeć przez sito. Wbij jajko do twarogu i dobrze wymieszaj widelcem. W przypadku paczki twarogu w 200 g.najmniejsze jajko, na przykład C2, jest idealne. Jeśli masz tylko duże jajka, dodaj tylko żółtko.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sól, dodaj cukier. Na twoje życzenie może to być cukier waniliowy, a także dla miłośników cynamonu-jego szczypta będzie bardzo przydatna! Wszystko dobrze wymieszaj!

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj 2 łyżki. łyżki kaszy manny. Wymieszaj i pozostaw na 10 minut, aż semolina puchnie. Ciasto stanie się gęstsze, ponieważ kasza manna wchłonie całą wilgoć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na talerzu połącz pozostałą semolinę i mąkę, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Z ciasta twarogowego uformuj serniki i zwiń je w mieszankę mąki i kaszy manny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni z grubym dnem i najlepiej nieprzywierającej dobrze rozgrzej olej roślinny. Olej może być dowolny: oliwkowy i kukurydziany. Ale najważniejsze jest to, że jest rafinowany - tylko taki olej nadaje się do smażenia i nie pali się ani nie pali.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść serniki na patelni i zmniejsz ogień do nieco poniżej średniej. Smaż serniki przez około 10 minut z jednej strony.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie ostrożnie odwróć serniki z semoliną, zmniejsz ogień do niskiego poziomu i doprowadź do miękkości. Może być konieczne przykrycie patelni pokrywką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj serniki ze śmietaną, z dżemem, skondensowanym mlekiem lub po prostu z herbatą. Smacznego!

ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj W tym artykule .

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal / 100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy