skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć bujne serniki z semoliną na patelni? Przygotuj niezbędne produkty. Chcę zauważyć, że w pieczeniu ważne jest, aby wszystkie składniki miały tę samą temperaturę. Wcześniej wyjmij twaróg i jajko z lodówki. Weź twaróg grubszy, - serniki okażą się bardziej satysfakcjonujące. Optymalna zawartość tłuszczu wynosi 9-19%. Zwykła mąka pszenna, ale nie bierz mąki najwyższej jakości - taka mąka jest śnieżnobiała, ponieważ jest bielona chlorem. Optymalnie-mąka pierwszej i drugiej klasy
Krok 2:
Spójrz na twaróg, który masz pod ręką. Może to być twaróg z krupmnkami - w tym przypadku, aby uzyskać bardziej jednorodną konsystencję serników, należy go przetrzeć przez sito. Wbij jajko do twarogu i dobrze wymieszaj widelcem. W przypadku paczki twarogu w 200 g.najmniejsze jajko, na przykład C2, jest idealne. Jeśli masz tylko duże jajka, dodaj tylko żółtko.
Krok 3:
Sól, dodaj cukier. Na twoje życzenie może to być cukier waniliowy, a także dla miłośników cynamonu-jego szczypta będzie bardzo przydatna! Wszystko dobrze wymieszaj!
Krok 4:
Dodaj 2 łyżki. łyżki kaszy manny. Wymieszaj i pozostaw na 10 minut, aż semolina puchnie. Ciasto stanie się gęstsze, ponieważ kasza manna wchłonie całą wilgoć.
Krok 5:
Na talerzu połącz pozostałą semolinę i mąkę, wymieszaj.
Krok 6:
Z ciasta twarogowego uformuj serniki i zwiń je w mieszankę mąki i kaszy manny.
Krok 7:
Na patelni z grubym dnem i najlepiej nieprzywierającej dobrze rozgrzej olej roślinny. Olej może być dowolny: oliwkowy i kukurydziany. Ale najważniejsze jest to, że jest rafinowany - tylko taki olej nadaje się do smażenia i nie pali się ani nie pali.
Krok 8:
Umieść serniki na patelni i zmniejsz ogień do nieco poniżej średniej. Smaż serniki przez około 10 minut z jednej strony.
Krok 9:
Następnie ostrożnie odwróć serniki z semoliną, zmniejsz ogień do niskiego poziomu i doprowadź do miękkości. Może być konieczne przykrycie patelni pokrywką.
Krok 10:
Podawaj serniki ze śmietaną, z dżemem, skondensowanym mlekiem lub po prostu z herbatą. Smacznego!
ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj W tym artykule .
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal / 100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g